Video INTERVIUL INTEGRAL "Gândurile lui Cristoiu". Theodor Paleologu: Îl provoc pe Iohannis la o dezbatere şi în limba germană

Theodor Paleologu a declarat, joi, la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că îl invită pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la o dezbatere şi în limba germană, chiar dacă este convins “că acesta nu e mai deştept în germană”.

Urmărește
6973 afișări

Paleologu: CNSAS nu are în ochii mei prea multă credibilitate de la început

Monica Mihai: Vorbim de CNSAS aceeaşi instituţie care a dat adeverinţele că nu a fost colaborator.

Theodor Paleologu: CNSAS nu are în ochii mei prea multă credibilitate şi de la început. A început prost şi vă amintesc că în 2000, cu trei zile înainte de alegerile din 2000, tatăl meu a fost victima unei decizii a CNSAS, dar nu atât decizia era problematică, cât lipsa de transparenţă. În mod normal trebuie să publici notele unui informator ca să  ştie lumea despre ce e vorba. Eu cred ceva şi anume că ar trebui ca arhivele securităţii să devină publice, să deschidem o dată pentru totdeauna arhivele securităţii. Şi nu e adevărat că sunt deschise. Nu-i deloc adevărat. Încercaţi să aflaţi ceva despre un ofiţer de securitate, veţi primi un refuz din partea CNSAS-ului de a vă da documentele. Mai exact, ei spun nu le avem. Întrebaţi la SRI. Mi se pare absolut imoral, scandalos, revoltător faptul că e vorba doar despre informatori şi niciodată despre ofiţerii de securitate. În plus de asta să nu uităm în faţa cui răspundea securitatea şi anume în faţa partidului. După logica perversă şi ticăloasă a acestui sistem Ion Iliescu e basma curată, adică tartorul este basma curată în timp ce eventuale victime care au fost deţinuţi politici sunt  puşi la stâlpul infamiei. Aşa ceva este absolut inacceptabil. De asta vă spun că e foarte important să spargem buboiul trecutului comunist, să facem publice arhivele.

Ion Cristoiu: Atunci nu s-ar mai da certificate.

Theodor Paleologu: Certificatele astea ce valoare au? Ce valoare au aceste certificate de poliţie, ne poliţie politică şi e absolut insuportabil ca din când în când să mai apară câte o filă într-un dosar. Ani de zile nu se spune nimic despre cineva şi după aia pac ..., mai apare câte o filă, mai găseşte câte un cercetător pe acolo o filă şi o publică la momentul potrivit. E toxic, e cianură, este otravă pentru viaţa publică din România. Iar eu când spun că trebuie să facem publice arhivele securităţii nu o fac într-un spirit de vendetă, dimpotrivă, avem nevoie să ne împăcăm cu propria noastră istorie şi mai cred un lucru că nimeni nu este mai legitim şi mai potrivit pentru această operă de împăcare decât un om care a crescut printre puşcăriaşi, printre deţinuţi politici. Eu am crescut într-o familie în care toţi bărbaţii au trecut prin închisori, toţi bărbaţii. Nu doar tatăl meu ci şi bunicul meu şi unchiul meu şi tatăl mamei şi unchii mamei, toţi bărbaţii din familie au fost în închisoare. Eu am crescut printre foşti deţinuţi politici şi cred că sunt cel mai bine plasat pentru a reconcilia această naţiune cu trecutul ei dureros. 

Ion Cristoiu: Domnule Paleologu, zilele acestea a izbucnit un scandal în GDS. Sunteţi membru GDS?

Theodor Paleologu: Nu, nu sunt membru GDS. Deşi GDS-ul s-a născut la mine cameră. În 89, în 21 decembrie s-au adunat mai mulţi intelectuali în strada Armenească 34 la noi acasă şi reuniunea a avut loc în camera mea de la etaj, unde am acum biroul de ce, pentru că acolo nu erau telefoane şi credeau ei că nu pot fi auziţi. Da, şi s-au adunat Stelian Tănase...

Ion Cristoiu: Şi dumneavoastră de ce nu v-aţi înscris în GDS?

Theodor Paleologu: Tatăl meu a fost membru fondator, sunt unii membri în GDS care nu mă suportă.

Monica Mihai: De ce?

Theodor Paleologu: Întrebaţii pe ei, nu ştiu, nici nu mă interesează foarte mult , am toată simpatia pentru alţi membri GDS, dar sunt unii care din varii motive nu mă suportă.

Ion Cristoiu: Vă aşteptaţi la scandalul ăsta?

Theodor Paleologu: Evident că da pentru că intelectualii sunt fiinţe foarte narcisiste şi supărăcioase.

Ion Cristoiu: GDS-ul nu era, era totuşi o unitate.

Theodor Paleologu: Mă rog, vă spun acum... e un epifenomen al vieţii intelectuale româneşti, nu e foarte interesant. Supărările între intelectuali sunt...

Ion Cristoiu: NU credeţi că este o împărţire între Iohannişti şi USR-işti acolo?

Theodor Paleologu: Eu m-aş bucura să fie o împărţire între Paleologişti şi Iohannişti sau Barnişti. Acuma eu vă spun ceva, eu nu cred că USR-iştii din GDS votează Barna.

Monica Mihai: De ce ziceţi asta?

Theodor Paleologu: Pentru că sunt oameni inteligenţi, poate cu excepţia câtorva care sunt şi membri în USR, dar în mod normal îşi dau seama că Dan Barna nu are calificările necesare pentru a fi preşedintele României.

Ion Cristoiu: Am văzut peste tot, de ce îl criticaţi pe Dan Barna şi nu pe Mircea Diaconu?

Monica Mihai: Mai mult decât oricare alt candidat.

Ion Cristoiu: Nu, vă întreb de ce?

Theodor Paleologu: Staţi puţin, Mircea Diaconu este o glumă în postura de preşedinte al României, dacă aţi urmărit interviurile lui  e clar că nu ştie, nu cunoaşte chestiunile care ţin de...

Ion Cristoiu: Păi şi ce aveţi cu Dan Barna, a zis domnişoara?

Theodor Paleologu: Cu el n-am nimic, dimpotrivă mi-e foarte simpatic. Dar la câte lături mi se aruncă în cap din anturajul lui e firesc să mai dau şi eu câte replică din când în când. Nu cu aceeaşi virulenţă...

Monica Mihai: Deci nu este ceva personal?

Theodor Paleologu: Oh, câtuşi de puţin, dimpotrivă, vă spun sincer este un om cu care îmi doresc să colaborez, fără îndoială. Nu am absolut nimic împotriva lui, l-aş vedea bine mersi ministru într-un guvern de largă coaliţie.

Ion Cristoiu: Staţi că asta e o ştire.

Theodor Paleologu: Ce anume?

Ion Cristoiu: Sentimentul meu a fost citind că dumneavoastră atacaţi. Dumneavoastră spuneţi că replicaţi, ei vă atacă?

Theodor Paleologu: Da. să ştiţi că chiar mă amuz, ia să vedem ce mai scrie Andrei Caramitru despre mine şi în fiecare zi sunt servicii, râd de mă prăpădesc, foarte comic, are foarte multă imaginaţie şi în fiecare zi mai e câte ceva şi eu mă distrez. Să ştiţi că nu mă deprimă deloc aceste atacuri, dimpotrivă îmi fac plăcere şi nu sunt mazochist, să ne înţelegem, mă amuză grozav şi e un fel de desert. După dejun, la cafeluţă, îmi iau eventualul coniac şi mai văd ce-a mai scris Andrei Caramitru despre mine.

Ion Cristoiu: Vă dau o veste proastă, eu nu-l citesc pe Andrei Caramitru. Spuneţi un lucru care v-a amuzat cel mai tare.

Monica Mihai: Din ce a scris dumnealui despre...

Theodor Paleologu: Păi astăzi a scris ceva că... a spus mare intelectual între ghilimele, că sunt isteric, că sunt instrumentul mafiei...

Ion Cristoiu: E o glumă.

Theodor Paleologu: Nu, nu, nu e foarte amuzant. Citiţi, ştiu că aveţi o mare curiozitate intelectuală. Avem asta în comun, o mare curiozitate intelectuală. Oamenii cu o mare curiozitate intelectuală sunt şi puţin perverşi pentru că te amuză genul ăsta de absurdităţi, îmi plac. Deci absurdităţile lui Caramitru îmi plac foarte mult, mă amuză grozav şi abia aştept, i-a să vedem ce-a mai spus.

Ion Cristoiu: Îl cunoaşte-ţi? E supărat pe dumneavoastră?

Theodor Paleologu: Nu, nu-l cunosc.

Ion Cristoiu: Dar de ce e aşa de supărat el?

Theodor Paleologu: Pentru că Barna scade în sondaje, de ce să fie supărat?

Ion Cristoiu: Şi de ce scade Barna în sondaje?

Theodor Paleologu: Pentru că nu e convingător.

Ion Cristoiu: Ca dumneavoastră.

Monica Mihai: Cum vi se pare că este această campanie?

Theodor Paleologu: Dar n-aţi văzut în Statele Unite ce vizită comică e? Îl ţineţi minte pe Petre Ţuţea cum spunea? Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români. Păi doamna Dăncilă şi domnul Barna s-au aflat în treabă în Statele Unite.

Monica Mihai: Aţi tot declarat zilele acestea că dumneavoastră nu dispuneţi de mijloacele pe care le au dânşii şi că nu puteţi să plecaţi în afara ţării.

Theodor Paleologu: Dispun de alte mijloace care sunt mult mai importante într-o dezbatere prezidenţială. N-am mijloace materiale, nu pot să merg cu elicopterul sau cu avionul prezidenţial.

Ion Cristoiu: Şi apropo, în ce constau deplasările dumneavoastră. Că la Iohannis le-am văzut, adună partidul şi... La dumneavoastră care sunt?

Theodor Paleologu: Uite, mâine la Cluj o să am mai multe întrevederi, o să am o lansare de carte. Da, pentru c s-au împlinit 100 de ani de la naşterea tatălui meu în martie şi Fundaţia Paleologu a început să republice operele lui Alexandru Paleologu.

Ion Cristoiu: Credeam că erau ale dumneavoastră. Credeam că le-aţi scris acum.

Theodor Paleologu: Am şi eu trei cărţi dar eu dar eu ştiţi... Nu, acum n-am timp să mă ocup, să mă adun cu toate textele într-un volum însă am republicat Bunul simţ ca paradox, urmează Spiritul şi litera, o carte absolut minunată, e prima carte a tatălui meu iar mâine lansăm Bunul simţ ca paradox pe de altă parte trebuie să vă spun că titlul acestei cărţi şi conţinutul acestei cărţi, spiritul acestei cărţi e un formidabil manifest electoral, Bunul simţ, la restaurarea bunului simţ în politica românească.

Monica Mihai: Că vorbim de bunul simţ, cum vi se pare această campanie, pentru că eu împreună cu domnul Cristoiu am tot discutat că este destul de atipică pentru că parcă nici nu simţim că suntem în campanie electorală, nu există nici atacuri faţă de preşedinte aşa cum poate ar fi firesc într-o campanie. Cum o simţiţi dumneavoastră?

Theodor Paleologu: Ştiţi cum. Când eşti implicat într-o campanie nu mai vezi lucrurile aşa cum vedeţi dumneavoastră, eu de la dumneavoastră vreau să aud cum vi se pare campania asta. Eu sunt atât de absorbit în tot ce fac...

Ion Cristoiu: De regulă candidaţii se referă la lucrurile care se discută foarte mult. Dumneavoastră nu v-aţi pronunţat în legătură cu cazul Caracal.

Theodor Paleologu: Cum să nu, am zis şi eu câte ceva.

Ion Cristoiu: Spuneţi acuma.

Theodor Paleologu: Ce să vă spun?

Ion Cristoiu: Păi eu vreau să vă ştiu părerea. Chiar, sunteţi unul dintre candidaţii care nu a devenit...

Theodor Paleologu: Să vă spun ceva, am fost de câteva ori la România TV şi vă daţi seama că am vorbit şi despre Caracal pentru că acolo este o temă permanentă.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Theodor Paleologu: Deci cum vă puteţi imagina că aş fi trecut pe la România TV fără să vorbesc despre Caracal.

Taguri:
ştiri,
mediafax,

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici