- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu: Trebuie ca instituţiile de forţă să nu mai fie militarizate, să nu mai depindă exclusiv de preşedintele României, este o aberaţie
Analistul Ion Cristoiu susţine ca instituţii de forţă precum STS, SRI, SIE să fie demilitarizate şi să nu mai depindă de o singură persoană, preşedintele României.
Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu: Trebuie ca instituţiile de forţă să nu mai fie militarizate, să nu mai depindă exclusiv de preşedintele României, este o aberaţie
Analistul politic a susţinut luni, într-o ediţie specială a emisiunii Gândurile lui Cristoiu despre crimele de la Caracal, că instituţile de forţă din România sunt militarizate şi conduse de generali a căror principală grijă este să servească preşedintele şi familia prezidenţială.
“Instituţiile de forţă din România militarizate, absolut nedrept, adică de la servicii SIE, SRI, al armatei e militarizat pentru că oricum e militarizat, al DIPI, al Ministerului de Interne, după asta STS, SPP toate sunt militarizate, acestea sunt conduse de generali, pentru că ei nu pot să conducă în calitate de civili, iar aceşti generali, prima lor grijă este de a-l sluji pe preşedinte, familia prezidenţială”, a afirmat jurnalistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În opinia sa, cazul Alexandra reprezintă un prilej de a lansa dezbateri despre rolul, funcţiile şi subordonarea serviciilor secrete.
“Cu ce se ocupă STS-ul ăsta? Cu ce se ocupă SPP-ul, cu ce se ocupă serviciile, cu ce se ocupă aceste instituţii militarizate? Ăsta este momentul de discuţie în care putem discuta. Prima concluzie trebuia trasă în felul următor: trebuie ca aceste instituţii să nu mai fie militarizate. Doi, trebuie ca aceste instituţii să nu mai depindă exclusiv de preşedintele României, este o aberaţie”, a afirmat analistul politic.
Ion Cristoiu a mai spus că o concluzie în cazul crimelor de la Caracal este că nimeni din instituţile implicate nu şi-a făcut datoria.
“Nimeni nu a luat în serios. Cred că principala caracteristică acolo este că nimeni nu şi-a îndeplinit, din tot lanţul ăsta, datoria profesională în sine.(...) Ca să înţelegem, acolo tot a fost o lehamite. Ăla care a vorbit cu fata n-a luat în serios nimic, adică n-a zis aoleu, stai puţin, hai să ne ducem, pentru că dacă unul din ei, unul, îşi lua în serios funcţia, îndeplinirile de serviciu şi nu-i era lehamite şi nu era plictisit şi nu era merge şi aşa”, a spus Ion Cristoiu.
Analistul politic a susţinut că o consecinţă a ceea ce s-a întîmplat la Caracal este angajarea în instituţiile statului a multor neaveniţi, pe bază de pile.
“Marea concluzie de aici este faptul că în instituţiile aceasta au pătruns în ultimii ani numai şi numai neaveniţi. Neamuri, nepoate... povestea cineva care a fost numit ministru, nu-i dau numele, nu demult, primul lucru, nici n-a intrat în birou că au început vreo cinci nepoate, nu ale lui, ale ăluia. M-a trimis baronul cutare, m-a trimis liderul cutare, m-a trimis... care n-aveau nicio treabă, făcuseră PR-ul, n-aveau nicio treabă cu domeniul respectiv. Asta este, la ora actuală instituţiile buget, sistemul bugetar este un sistem extraordinar de a asigura pentru că trimiţi acolo nepoata, nicio problemă, oricum nu facem nimic”, a explicat jurnalistul.
În cazul prezidenţiabililor, Ion Cristoiu a remarcat lipsa unui proiect de ţară care să propună soluţii pentru astfel de situaţii, criticând concentrarea discursurilor pe zona justiţiei.
„Normal, Klaus Iohannis avea aseară posibilitatea extraordinară de a propune proiectul de ţară. Mai ales că el e autorul lucrului bine făcut. Nu. Aţi observat şi el şi o parte a presei şi PNL şi Ludovic Orban şi Rareş Bogdan m-au înnebunit cu această justiţie. În cazul Caracal n-are nicio legătură nici cu Codurile penale nici cu... are legătură cu altceva. Cu lipsa de profesionalism, şi era un prilej acum să discutăm”, a mai spus analistul politic.
Monica Mihai: Bun găsit la o ediţie specială Gândurile lui Cristoiu, ca de fiecare dată, alături de mine analistul politic şi scriitorul Ion Cristoiu. Bine aţi venit.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.
Monica Mihai: Ediţia de astăzi este dedicată exclusiv tragediei din Caracal, acolo unde se presupune că două fete au fost ucise cu brutalitate, acolo unde de vineri încoace au loc percheziţii şi de vineri încoace autorităţile încearcă să găsească răspunsul la întrebarea, autorităţile şi opinia publică, cum a fost posibil să aibă loc o asemenea tragedie, având în vedere că Alexandra, una dintre victime, fata de 15 ani care a fost răpită miercuri, a dat telefon de trei ori la 112 şi în ciuda acestui fapt poliţiştii nu au reuşit să o salveze? Mai mult decât atât, abia după 19 ore s-au prezentat la adresa persoanei care ar fi răpit-o. Vom încerca astăzi, în ediţia aceasta specială, să tragem concluziile, primele concluzii ale acestui subiect, să găsim răspunsuri la bâlbele autorităţilor şi să vedem dacă sau nu acest subiect a fost politizat. Au fost declaraţii din toate taberele politice în aceste zile cu privire la această tragedie, am văzut că vina a fost aruncată de la o instituţie la alta. Ce ziceţi domnul Cristoiu având în vedere toate informaţiile care au apărut în aceste zile şi dumneavoastră aţi urmărit şi analizat subiectul chiar dacă aţi fost plecat.
Deocamdată noi nu avem din punct de vedere penal, detectivistic confirmarea mărturiei lui Gheorghe Dincă
Ion Cristoiu: Aşa cum am discutat la telefon vineri am fost şi sunt încă prudent în legătură cu ceea ce ne spun autorităţile despre mersul anchetei. Sunt prudent deoarece în astfel de cazuri în România, poate şi în alte părţi, în Rusia, în Mongolia, ca să mă refer la ţările surori la nivel de civilizaţie, apare o precipitare a organelor de anchetă sub presiunea opiniei publice de a găsi cu orice preţ...
Monica Mihai: Ţapul ispăşitor.
Ion Cristoiu: Vinovatul, vinovatul mărturiseşte şi se închide discuţia. În cazul de faţă sigur avem din punct de vedere public o declaraţie dinspre organele de anchetă că Dincă şi-ar fi recunoscut cele două crime, e vorba nu numai de Alexandra, ci şi de Luiza, dar după asta s-a aşternut tăcerea din punctul de vedere care normal ar fi fost, nu era nimic împotriva anchetei, dacă aflam, dacă opinia publică ar fi fost ţinută la curent nu prin surse, ci cu amănunte oficiale...
Monica Mihai: Informări oficiale.
Ion Cristoiu: Care să confirme mărturia lui. Deocamdată noi nu avem din punct de vedere penal, detectivistic confirmarea mărturiei lui, avem confirmarea...
Monica Mihai: Avem declaraţia doamnei procuror de la DIICOT Olt care a spus aseară că s-a schimbat încadrarea, că acesta va fi inculpat şi din omor din culpă, practic e o confirmare a faptului că acesta a recunoscut.
Ion Cristoiu: Că s-a schimbat încadrarea nu înseamnă că aşa şi este adevărat.
Monica Mihai: S-au s-a mai adăugat una.
Ion Cristoiu: Eu nu am pus la îndoială, eu am spus că avem... noi suntem jurnalişti şi principalul scop al nostru în acest moment...
Monica Mihai: Este să punem întrebări.
Ion Cristoiu: Nu. Nu numai să punem întrebări dar să luptăm împotriva unei posibile muşamalizări a acestui caz. Există în România ca sub presiunea publică, organele de anchetă să facă repede o înţelegere cu respectivul, nu ştiu din ce motive, poate să fie înţelegere că nu-i mai fac nimic pentru transporturile sale ilegale sau poate numai pentru viol sau pentru trafic de fiinţe vii şi e suspect, că deja au început să apară de abia acum, că el a fost la psihiatrie, că deja el se comportă anormal.
Monica Mihai: Ca un om cu probleme psihice.
Ion Cristoiu: Care contrazice sângele rece, să poţi să tranşezi, să arzi un corp uman nu e... hai să spunem că din greşeală o loveşti pe respectiva şi moare... deci eu spun în sensul următor pentru că orice încercare de a închide acest scandal dăunează concluziilor în legătură cu scandalul respectiv. Oricum, avem sigure dovezi multe şi ferme în legătură cu bâlbâiala autorităţilor.
Monica Mihai: Care sunt după părerea dumneavoastră? Am văzut, în spaţiul public au apărut diferite informaţii pe surse în special când dinspre o instituţie, şi aici vorbim despre Ministerul de Interne, când dintre STS, în care fiecare se acuza reciproc că nu au reuşit să localizeze cu exactitate sau mai repede adresa de unde a sunat Alexandra joi.
Ion Cristoiu: Bine. Să începem cu principala instituţie vinovată sau principala instituţie aflată în centrul scandalului, STS, deşi abia acum mi-am dat seama cât de mulţi oameni plătiţi în presă are această instituţie, ca şi SPP, ca şi serviciile, puţină lume ştie că generalii din aceste instituţii militarizate care ar trebui să fie civile, prima lor grijă este să cumpere jurnalişti, chiar lideri de opinie şi la SPP, asigurându-le prânzuri, piscine. Acum am văzut imediat că...
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate