Intotero propune crearea unui fond pentru recompense care să ducă la recuperarea obiectelor de artă
„Nu avem date suplimentare despre Coiful de la Coțofenești”, spune, marți, ministrul Culturii, Natalia Intotero. Ea le-a propus miniștrilor Culturii din UE crearea unui fond pentru recompense care să fie date pentru recuperarea obiectelor de artă furate.
„Date suplimentare nu avem, cel puțin noi de la Ministerul Culturii, având în vedere că această închetă este derulată de procurorii olandezi în colaborare cu autoritățile române și reprezentanții Ministerului Afacelor Interne. Deci, practic, tot ceea ce înseamnă comunicare pe partea de derulare a acestei anchete și noi elemente vin furnizate de către dânșii. înțelegem foarte bine acest lucru, nu suntem supărați, pentru că e important să nu fie scurgere de informații pentru a se duce la bun sfârșit această anchetă, a se identifica obiectele furate și a fi aduse acasă în România”, spune la PS News Natalia Intotero.
Ea amintește că a participat zilele trecute la întâlnirea informală a Miniștrilor Culturii la Varșovia.
„Pe ordinea de zi, un punct al discuțiilor în cadrul acestei întâlniri a fost implicarea Uniunii Europene pentru recuperarea și chiar punerea în valoare a patrimoniului cultural al țărilor, patrimoniu care vine distrus și s-a făcut legătură și cu Ucraina în urma războaielor sau poate chiar calamități. Ne gândim la cutremuri, la inundații, incendii și așa mai departe. Eu am abordat că un alt dezastru al patrimoniului trebuie să fie luat în considerare și evenimentul nefericit care s-a întâmplat pe teritoriul olandez în 25 ianuarie, când România a pierdut o parte însemnată a tezaurului nostru, ceea ce pentru statul român și pentru fiecare cetățean român, în parte, este considerat un dezastru. Și am propus colegilor din Uniunea Europeană, în prezența Comisarului European cu responsabilitate în domeniu, o atenție sporită, pentru că e important ca în viitor să se realizeze aceste expoziții, dar văzut până unde, ce tip de obiecte de patrimoniu să fie scoase din fiecare țară, în egală măsură să există o legislație europeană mai bine pusă la punct pe tot ceea ce înseamnă siguranță, securitatea acestora, modul de realizare acestor expoziții și foarte important să existe și un fond al Uniunii Europene, astfel încât aceste evenimente să beneficeze de resurse financiare pentru a se putea soluționa astfel de anchete, gândindu-mă aici la recompense pentru cei care dau detalii vis-a-vis de elementele care duc la identificarea obiectelor furate”, adaugă Intotero.
Este de aşteptat ca o parte sau toate obiectele de artă româneşti furate de la Muzeul Drents din Assen să fie găsite, a spus Diederik Greive, ofiţer şef al Parchetului din nordul Ţărilor de Jos, citat de RTV Drenthe.
Al cincilea suspect a fost arestat pentru furtul Coifului de la Coțofenești de la Muzeul Drents, anunță marți RTV Drenthe. Este vorba despre un bărbat de 36 de ani din Alkmaar.
La finalul lunii ianuarie, infractorii au spart cu explozibil o uşă a Muzeului Drents. Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur au fost furate din muzeu.
Trei bărbați au forțat o ușă cu ajutorul unui dispozitiv exploziv pentru a pătrunde în muzeu.