Investiţii majore în infrastructura educaţională: contracte semnate de Ligia Deca la Cluj

  • Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat, sâmbătă, la Cluj, contracte pentru educaţie în valoare totală de 256 de milioane de lei.
  • De asemenea, au fost semnate contracte din fonduri nerambursabile cu mai multe universităţi din Transilvania.
Urmărește
494 afișări
Imaginea articolului Investiţii majore în infrastructura educaţională: contracte semnate de Ligia Deca la Cluj

Investiţii majore în infrastructura educaţională: contracte semnate de Ligia Deca la Cluj

În Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca a avut loc sâmbătă o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, reprezentanţii universităţilor din Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Alba-Iulia şi Târgu Mureş şi reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în vederea semnării unor contracte de finanţare europeană pentru creşterea calităţii procesului educaţional.

„Concret, pentru Cluj-Napoca, am semnat astăzi (sâmbătă - n.r.), alături de Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci şi supraetajarea şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăştur. Valoarea finanţării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local”, a precizat primarul Emil Boc.

De asemenea, tot sâmbătă, au fost semnate contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unităţi de învăţământ din toate cartierele municipiului Cluj-Napoca. Aceste dotări fac parte dintr-o finanţare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a şcolilor din municipiu.

Pe lângă finanţările pentru şcolile din municipiu, în cadrul evenimentului de sâmbătă au fost semnate contracte cu mai multe universităţi din Transilvania.

„Clujul are investiţii majore în educaţie, mai ales prin fondurile din PNRR, atrăgând aproximativ 150 de milioane de euro în ultimii 2 ani. Cea mai mare investiţie este în dotarea şcolilor din judeţ cu echipamente IT, inclusiv echipamente pentru laboratoarele de informatică şi de ştiinţe, mobilier şi materiale didactice. Din cele peste 33 de milioane de euro, 9 milioane au fost deja contractate de Primăria Cluj-Napoca! Alte investiţii mari vizează dezvoltarea campusului de învăţământ dual clujean, reducerea abandonului şcolar, îmbunătăţirea transportului şcolar, digitalizarea universităţilor etc. Îi felicit pe toţi cei care s-au implicat pentru binele educaţiei! Deopotrivă, îl admir pe primarul Emil Boc pentru consecvenţa cu care susţine educaţia în municipiul Cluj-Napoca şi îi doresc mult spor în implementarea tuturor proiectelor!”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

La evenimentul de la Primăria Cluj-Napoca au fost prezenţi alături de primarul Emil Boc şi de viceprimarul Dan Ştefan Tarcea, Ligia Deca - ministrul Educaţiei, Loreta Păun - consilier prezidenţial, Dep. Sănătate publică, Marinela Marc - inspector Şcolar General ISJ Cluj, prof. univ. dr. Anca-Dana Buzoianu - rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Dan Lazăr - prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa - rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Cornel Cătoi - rector al USAMV Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Valer-Daniel Breaz - rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Constantin Bungău - rector al Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Radu - rector al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, General de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan - Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei - rector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Ligia Deca a mers la Cluj pentru semnarea a 13 contracte de finanţare pentru modernizarea infrastructurii universitare pentru studenţi, în valoare de 256 de milioane de lei, şi de semnarea contractelor pentru modernizarea şi construcţia unor şcoli verzi în Cluj-Napoca, în valoare de 11 milioane de euro. Fondurile sunt accesate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

După semnarea contractelor, ministrul Educaţiei are în program participarea la Ceremonia de absolvire a promoţiei 2024 a Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină si Farmacie “Iuliu Haţeganu” din Cluj-Napoca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici