- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.01.2020, 17:18)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investitorii, obligaţi să realizeze reţelele edilitare înaintea emiterii autorizaţiei de construire. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care investitorii imobiliari sunt obligaţi să realizeze reţelele edilitare înaintea emiterii autorizaţiei de construire pentru clădire. De asemenea, legea măreşte amenda maximă pentru nerespectarea recepţiei construcţiei, la 100.000 de lei.
Urmărește
2551 afișări
Sursa FOTO: Profimedia Images
Actul normativ modifică articolul 22, litera b) din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii astfel: „obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire şi acordului/autorizaţiei administratorului drumului pentru realizarea branşamentelor la reţelele de utilităţi ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branşamentelor".
Potrivit expunerii de motive, modificarea are în vedere ca "investitorii, persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii au obligaţia de a realiza reţele edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire".
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
Totodată, legea prevede ca recepţia lucrărilor de construire să fie făcută odată cu recepţia lucrărilor de branşament la reţeaua de utilităţi publice.
Litera f) a articolului 22 se modifică astfel: "efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizaţia de construire, numai împreună cu recepţia la terminarea lucrărilor branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, construcţiilor de utilitate publică şi căilor de acces".
De asemenea, litera i) se modifică prin această lege: "predarea către proprietar a construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investiţiilor noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii".
Plafonul de amendă pentru încălcarea reglementărilor privind calitatea în construcţii se măreşte şi penalităţilor vor fi de minimum 1.000 de lei şi de maximum 100.000 lei. Forma anterioară a legii prevedea amenzi cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.
Execuţia lucrărilor de branşare la utilităţile publice se va face în baza contractelor de execuţie încheiate cu constructorii atestaţi şi se va realiza în termenele prevzăute în contractul de racordare, potrivit expunerii de motive din lege.
Actul normativ promulgat modifică şi legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
"Pentru realizarea lucrărilor de construcţii şi/sau deviere care privesc exclusiv racordarea/branşarea la reţelele tehnico-edilitare existente în zonă, acordul/autorizaţia administratorului drumului se emite de autorităţile competente în numele operatorilor de reţele tehnico-edilitare, pe baza cererii formulate de beneficiarul obiectivului şi în considerarea drepturilor legale de care beneficiază operatorul de reţea. Autorizaţiile de construire pentru imobil şi acordul/autorizaţia administratorului drumului pentru instalaţiile de racordare la utilităţi se emit concomitent. Imposibilitatea emiterii unui/unei acord/autorizaţii al/a administratorului drumului pentru realizarea instalaţiei de racordare la una din utilităţi nu va bloca procesul de emitere a celorlalte autorizaţii de construire pentru imobil şi alte utilităţi”, conform unui nou alineat introdus.
Iniţiatorii motivează demersul de reglementare prin faptul că imobilele construite necprespunzător au pus în pericol viaţa oamenilor.
"Cererea tot mai mare de locuinţe noi, precum şi lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piaţa imobiliară spaţii cu destinaţia de locuinţe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilităţi, care să corespundă condiţiile şi exigenţelor de calitate a vieţii, punând chiar în pericol siguranţa şi viaţa locatarilor", conform expunerii de motive.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Citește pe www.zf.ro: Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe