- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.10.2014, 13:54)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Adam: Până nu se derulează procedura, nu fac declaraţii. Nevinovăţia o stabileşte justiţia
Deputatul PSD Ioan Adam a declarat, marţi, după ce Comisia juridică a amânat decizia în cazul cererii de arestare preventivă a sa, că nu îşi permite să facă nicio referire la dosarul penal până nu se încheie procedura, că nevinovăţia o stabileşte justiţia şi că soţia sa nu are nicio implicare.
Urmărește
713 afișări
Ioan Adam (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
”Până nu se derulează procedura, nu-mi permit să fac declaraţii, pentru că este o procedură pe rol şi nu-mi permit să fac declaraţii”, a spus Adam.
Întrebat ce implicare are soţia sa, Adam a răspuns: ”Nu are nicio implicare”.
Întrebat dacă se consideră nevinovat, el a răspuns: ”Nevinovăţia o stabileşte justiţia”.
Adam nu a vrut să răspundă dacă îşi va da demisia din Parlament, cum a făcut Viorel Hrebenciuc.
El a făcut însă precizări în legătură cu dosarul civil în care este implicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
”Vreau să fac o singură precizare de natură civilă, are legătură cu dosarul civil, pentru a elimina un mit. Hotărârea dată în sentinţa civilă la Tribunalul Covasna a avut ca fundament o decizie dată de Înalta Curte, cu caracter obligatoriu, care a stabilit că acel client al meu, Sturdza, este moştenitor legal, că moştenirea se referă prin lege, şi nu în baza partajului de ascendenţi de care se vorbeşte. Aşa că, fiind vorba de o decizie a Înaltei Curţi, nicio instanţă din România nu poate să o ignore. Decizia încă nimeni nu a vorbit de ea. Nu fac referiri la dosarul penal, vreau să clarific. În 2009, Înalta Curte a decis, cu caracter obligatoriu, pentru instanţele inferioare că acea moştenire Dimitrie Ghica Comăneşti, acea avere Comăneşti, se deferă, adică se transmite, în baza Codului Civil şi nu a unui partaj de ascendenţi pe care Înalta Curte l-a statuat, că nu produce efecte pentru că s-a încălcat rezerva succesorală a fiicei, adică a străbunicii clientului meu”, a explicat Adam ziariştilor.
”Tot în legătură cu dosarul civil, bunul din aceeaşi masă succesorală, respectiv Castelul Comăneşti, a fost câştigat în proces la Tribunalul Bacău în primă instanţă şi la Curtea de Apel Bacău şi la Înalta Curte, reţinându-se calitatea de moştenitor legal al lui Paltin Sturdza. Atunci ne aflăm în două situaţii delicate, avem o decizie irevocabilă dată în legătură cu un bun din aceeaşi masă succesorală de Tribunalul Bacău şi Curtea de Apel Bacău în care s-a reţinut calitatea de moştenitor irevocabilă, nu o atacă nimeni şi avem în discuţie acum un dosar la Covasna în care judecătorul de la fond a ignorat, ceea ce nu s-a mai întâmplat în justiţia română, a ignorat decizia dată de Înalta Curte, nu s-a mai petrecut aşa ceva, şi a spus că este eronată şi la recurs”, a adăugat Adam.
Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a fost abordat de Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu şi Sorin Iacob, cu sprijinul lui Aurel Olari, să achiziţioneze din bani publici o moşie a lui Paltin Sturdza, aflată în apropierea Aeroportului Suceava, potrivit procurorilor DNA. Informaţia a apărut în documente ale anchetatorilor din dosarul retrocedărilor.
"Prin ordonanţa din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii unei noi infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului 'Ştefan cel Mare' Suceava, ce este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava", arată anchetatorii.
Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob, Aurel Olari şi Paltin Sturdza sunt puşi sub urmărire penală în dosarul retrocedărilor, instrumentat de DNA.
Începând cu anul 2013 şi până în prezent, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino, se arată în documentele citate.
Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul PSD Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covsna, să admită o cale extraordinară de atac şi să pronunţe o hotărâre în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza, naşul de cununie al parlamentarului. Astfel, cei doi magistraţi au dispus punerea în posesia lui Sturdza a 43.227 de ha teren forestier şi 50 de ha de teren agricol pe raza judeţului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina Romsilva de 303.888.615 euro.
Imediat după ce a obţinut această decizie, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Daniel-Constantin Călugăr, Ioan-Gheorghe Varga, Dan Bengescu şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru Sturdza, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului. Potrivit procurorilor, Hrebenciuc ar fi urmat să obţină 12.000 hectare din terenul forestier revendicat de Sturdza.
Totodată, susţin procurorii, începând cu anul 2013 şi până în prezent, Sorin Iacob a acţionat împreună cu Iosif Kadas pentru a obţine venituri prin ajutarea lui Dan Bengescu şi a membrilor grupului său să-şi atingă scopurile urmărite (urgentarea punerii în posesie şi eliberării titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească presupus frauduloasă a Tribunalului Covasna). De asemenea, ei au urmărit să obţină venituri prin facilitarea dobândirii în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite alte persoane, iar pentru atingerea scopului ilicit au cooptat persoane cu influenţă la nivel politic între care Aurel Olari şi Janica Poenaru.
Anchetatorii mai susţin că, în cursul anului 2013, Viorel Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pe directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, şi s-a deplasat la biroul acestuia, reproşându-i opoziţia la punerea în posesie a lui Sturdza. Întrucât Crăciunescu a refuzat să dea curs solicitării, Hrebenciuc i-a solicitat senatorului PSD Ilie Sârbu să îşi folosească influenţa faţă de directorul general al Romsilva, membru în acelaşi partid.
La rândul lor, Iosif Kadas, Sorin Ioan Iacob şi Ioan Mătăşel ar fi luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, reuşind să poarte o discuţie cu acesta "pe tema dorită", potrivit anchetatorilor. Korodi a negat că ar fi fost contactat de aceste persoane să facă presiuni la Romsilva, precizând că, dintre cei trei, nu îl cunoaşte decât pe Iosif Kadas, cu care a avut o scurtă discuţie în toamnă despre o cercetare a acestuia pe soluţii chimice.
Iosif Kadas şi Dan Costin Bengescu sunt arestaţi preventiv, iar Sorin Ioan Iacob şi Jenică Poenaru sunt arestaţi la domiciliu. Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, sunt cercetaţi sub control judiciar.
Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal senatorul Ilie Sârbu, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, Paltin Strudza, Aurel Olari şi Ioan-Gheorghe Varga.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe