- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.04.2013, 13:58)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Mircea Paşcu: Geoană a mers în SUA pentru sprijin la funcţia de secretar general NATO. E categoric un candidat viabil
Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este "categoric" un candidat viabil la funcţia de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obţinerea sprijinului în acest sens.
Urmărește
859 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
"Domnul Geoană este categoric un candidat, a fost ministru de Externe al României. El a făcut şi un turneu în SUA să îşi obţină sprijin de acolo", a afirmat Paşcu, fost ministru al Apărării în 2000-2004.
El a arătat că funcţia de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privinţa contribuţiei aduse Alianţei, iar Geoană se înscrie, deoarece are şi un profil european, nu doar în planul NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Potrivit europarlamentarului social-democrat, sunt mari şansele ca un est-european să obţină funcţia deţinută până la sfârşitul anului de fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, deoarece şi în 2009 au mai fost discuţii ca şi ţările nou intrate în Alianţă să aibă acces la această funcţie.
Pe de altă parte, Paşcu consideră că e puţin probabil ca ambele funcţii, cea de secretar general şi cea de adjunct al acestuia, să fie obţinute de România şi Polonia, cealaltă ţară est-europeană în care există discuţii în acest sens, cel mai plauzibil candidat fiind Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe de la Varşovia.
"Eu ştiu că în NATO există un algoritm al funcţiilor şi cred că problema se pune de o singură funcţie pentru est-europeni, fie că este vorba de România, Polonia sau Cehia", a afirmat Paşcu.
Eurodeputatul PSD a subliniat că e necesar ca potenţialul candidat al României să fie susţinut de toate zonele de putere, atât de Guvern, cât şi de Preşedinţie, pentru a avea şanse la obţinerea funcţiei.
"Dacă vine un polonez care se bucură sută la sută de sprijin naţional, iar noi propunem un nume care e susţinut numai de un centru de putere, ar fi un handicap", a spus Paşcu, adăugând că nu ar fi exclus ca preşedintele Băsescu să încerce să blocheze o propunere a Guvernului pentru a-şi promova unul dintre consilierii săi.
De asemenea, Paşcu a opinat că preşedintele Băsescu nu poate viza pentru el funcţia de secretar general al NATO, deoarece este prea mică pentru un fost şef de stat, iar în al doilea rând ar trebui să renunţe la un an de mandat.
Europarlamentarul PSD consideră că România "nu stă rău" în competiţia pentru obţinerea funcţiei, însă are cam aceleaşi atuuri pe care le are şi Polonia: participarea la operaţiunile NATO, la programul scutului antirachetă, dar Varşovia are o armată mai mare şi contribuie mai mult financiar la apărarea Alianţei.
"De aceea totul trebuie văzut prin prisma candidatului pe care îl propui, dacă e unul credibil, cunoscut, care promite să facă treabă acolo. Ar trebui să fie mai bun decât candidatul polonezilor", a mai spus Paşcu.
Europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreşedinte executiv al PNL, a declarat marţi că şansele ca România să obţină funcţia de secretar general al NATO sunt "mai degrabă mici şi simbolice", ea precizând că ţara noastră ar putea dobândi funcţia de secretar general adjunct al Alianţei.
Premierul Ponta a declarat că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din ţările noi membre ale organizaţiei, respectiv România sau Polonia, şi că "un român", care nu este Băsescu, a venit la el şi i-a cerut sprijin în acest sens, evitând însă să spună dacă acesta este Geoană.
"Este posibil - şi e foarte posibil - ca viitorul secretar general al NATO să provină din una din ţările noi membre NATO, asta înseamnă în mod clar Polonia şi România. Ştiam că nu este exclus să fie un român deoarece altcineva, nu Băsescu, a venit, a discutat cu mine acest subiect şi am zis că îl susţin", a spus Ponta la postul B1 TV.
Citeşte şi:
Ponta spune că un român, dar nu Băsescu, i-a cerut sprijin pentru NATO şi evită să spună dacă e Geoană
Premierul a precizat că această persoană i-a cerut sprijinul pentru el, nu pentru preşedintele Traian Băsescu, şi că el i-a răspuns că, "indiferent ce ne-am supărat noi vreodată", îl va sprijini dacă are o şansă reală să ajungă într-o poziţie atât de importantă.
Întrebat dacă este vorba despre Mircea Geoană, premierul a răspuns: "Nu pot nici să confirm, nici să infirm".
În urmă cu o săptămână, senatorul PSD Mircea Geoană a declarat pentru MEDIAFAX că, în recenta vizită în Statele Unite ale Americii, a pledat ca funcţia de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre ţările nou aliate la organizaţie, afirmaţia sa fiind făcută în contextul informaţiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.
Citeşte şi:
Geoană: Am pledat în SUA ca funcţia de secretar general NATO să revină unuia dintre noii aliaţi
Informaţii privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.
De altfel, Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este "un candidat credibil pentru funcţia de Secretar general al NATO".
În presă au apărut şi informaţii referitoare la o candidatură a preşedintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administraţia Prezidenţială.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Norica Nicolai: Şansele ca România să obţină funcţia de secretar general NATO sunt mici şi simbolice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe