Ioan Muraru: Activitatea din 2010 a Avocatului Poporului, grav afectată de lipsa fondurilor

Activitatea Avocatului Poporului în 2010 a fost grav afectată de constrângerile bugetare, reducerile şi restricţiile faţă de instituţie fiind, în opinia lui Ioan Muraru, "exagerate, disproporţionate şi prea severe".

Urmărește
24 afișări

În ciuda acestora, Muraru a apreciat, luni, în conferinţa de presă în care a prezentat bilanţul activităţii Avocatului Poporului în 2010, că instituţia pe care o conduce "şi-a îndeplinit misiunea constituţională" şi a "desfăşurat o bună activitate din punct de vedere calitativ şi cantitativ".

Conform bilanţului, Avocatul Poporului a acordat, în 2010, 17.470 de audienţe, a înregistrat 8.895 de petiţii prin care era reclamată încălcarea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi a fost contactat telefonic de beneficiari de 6.928 de ori. În urma acestor sesizări, instituţia a efectuat 18 anchete şi a remis o recomandare, acestea fiind cele două "mijloace de intervenţie specifice instituţiei", conform legii.

În plus, tot în 2010, Avocatul Poporului a exprimat, la cererea Curţii Constituţionale, 599 de puncte de vedere, ridicând direct, din proprie iniţiativă, şapte excepţii de neconstituţionalitate.

În ceea ce priveşte restricţiile bugetare, Muraru a criticat, în primul rând, lipsa sprijinului din partea Parlamentului, instituţia sub tutela căreia Avocatul Poporului funcţionează.

"Trebuie să observăm că, în 2010, Avocatul Poporului nu s-a mai bucurat de acelaşi sprijin din partea Parlamentului României. (...) În anul ce a trecut s-a resimţit puternic lipsa acestui sprijin, mai ales în ceea ce priveşte unele măsuri de reformare a instituţiei, dar şi în ceea ce priveşte susţinerea bugetară", a spus Muraru, care a criticat nota "mai mult formală" şi de "aparentă perfecţionare" a legii prin care se completa cadrul normativ în care instituţia pe care o conduce funcţionează.

Cele mai multe critici ale lui Muraru au vizat însă restricţiile de ordin bugetar, Parlamentul dând, potrivit Avocatului Poporului, soluţii "birocratice şi lipsite de eficienţă" la petiţiile instituţiei pe acest subiect.

Şi Guvernul a fost acuzat de Muraru că "a uitat" de Avocatul Poporului, despre restricţiile şi reducerile bugetare acesta afirmând că "pot fi apreciate ca o desconsiderare din partea Ministerului Finanţelor Publice"

Muraru a spus că, din cauza lipsei banilor, instituţia nu a putut participa la o conferinţă europeană a ombudsmanilor (avocaţi ai poporului, n.r.) sau la o adunare generală a unui for din care face parte şi nici nu a putut primi decât o singură delegaţie din străinătate, reprezentând Olanda, într-o singură vizită de lucru.

Ioan Muraru a criticat dur interdicţia de a ocupa, prin concurs, posturile devenite vacante, "o veritabilă lovitură" pentru Avocatul Poporului, în special în contextul în care, din 2010, instituţia a preluat parţial atribuţii în exercitarea de recursuri în interesul legii. Aceasta este, în opinia lui Muraru, o "activitate de mare tehnicitate şi strict specializată", care, în mod "discutabil", include instituţia în sistemul procedurilor judiciare şi care presupune angajarea unor jurişti foarte bine pregătiţi şi strict specializaţi, pentru realizarea căreia însă Parlamentul nu a identificat resursele umane şi financiare atunci când a legiferat.

Conform bilanţului prezentat luni, Avocatul Poporului a avut iniţial, în 2010, un buget de 6.760.000 de lei, diminuat însă ulterior, pe parcursul anului, la 5.579.000 de lei. Din totalul disponibil a fost cheltuită suma de 5.559.080 de lei, din care 4.619.957 de lei au reprezentat cheltuieli de personal şi 932.752 cheltuieli cu bunuri şi servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici