- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.12.2015, 12:30)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Oltean, în plenul Camerei Deputaţilor: Aceste evenimente sunt în conflict cu democraţia şi justiţia. Preotul îşi cumpără libertatea prin denunţuri josnice
Deputatul PNL Ioan Oltean le-a transmis deputaţilor, în şedinţa în care se discută ridicarea imunităţii sale, că solicitarea de arestare preventivă este în conflict cu democraţia, statul de drept şi justiţia, şi că nu doreşte să pledeze nevinovăţia sa, ci doar să probeze netemeinicia cererii DNA.
Urmărește
2392 afișări
Ioan Oltean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
UPDATE - Oltean: Sunt pregătit pentru arest. Mi-am făcut bagajul, speranţe doar acolo sus am
Deputatul PNL Ioan Oltean a declarat, miercuri, la ieşirea din plenul Camerei Deputaţilor, că este pregătit pentru arestul preventiv, în cazul în care colegii săi vor încuviinţa cererea DNA de arestare preventivă, precizând că are "bagajul" făcut şi că nu mai are "nicio speranţă, decât acolo sus".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice de Crăciun din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
După ce şi-a încheiat discursul din plenul Camerei Deputaţilor, care decide asupra încuviinţării arestării sale preventive în dosarul despăgubirilor ilegale, le-a răspuns jurnaliştilor că nu mai are "nicio speranţă". "Acolo sus sunt speranţe, în rest, în altă parte, nicăieri", a precizat Oltean referindu-se la votul pe care crede că îl vor da miercuri deputaţii.
Pe de altă parte, însă, Oltean a mai declarat că nu îi este "teamă" de ceea ce se va întâmpla. "Nu mi-e teamă. V-am spus că sunt pregătit pentru orice", a precizat liberalul. Mai mult, el le-a spus jurnaliştilor că are "bagajul" pregătit în cazul în care parlamentarii vor încuviinţa cererea DNA de arestare preventivă.
În şedinţa în care se discută ridicarea imunităţii sale, Oltean a spus că o asemenea măsură excepţională ca cea privind arestarea sa preventivă în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP nu este în interesul cauzei, al justiţiei şi al dreptăţii. "Aceste evenimente sunt în conflict cu democraţia, cu statul de drept şi cu justiţia", a declarat deputatul în plenul Camerei.
El a mai spus că intervenţia sa nu este o pledoarie pentru nevinovăţia sa, pe care şi-o va demonstra cu probe în faţa anchetatorilor, ci doreşte să prezinte argumente din care să rezulte netemeincia solicitării DNA de arestare preventivă.
Deputatul a mai spus că este "extrem de regretabil" că după 25 de ani de politică, după 21 de ani în care a fost membru al Camerei Deputaţilor, după aproape 10 ani de vicepreşedinţie a Camerei, vine acum în faţa colegilor săi, în această postură. El a susţinut că este vorba despre "un abuz" pe care îl respinge cu vehemenţă, că nu este un pericol social şi că Parlamentul trebuie să fie puternic.
Discursul lui Ioan Oltean nu a fost lipsit de întrebări retorice sau de pauze. Oltean s-a oprit în repetate rânduri pentru a bea apă, deputatul apelând adesea, indirect, la solidaritatea colegilor, cu foarte mulţi dintre ei cunoscuându-se de ani de zile. "Se pune problema dacă un om poate fi arestat, umilit, dacă i se poate distruge cariera de-o viaţă în urma unui denunţ mincinos care nu se coroborează cu nicio probă. Se pune problema dacă se impune arestarea mea preventivă", a spus Oltean
Oltean şi-a încheiat discursul transmiţându-le colegilor "Sărbători fericite" şi i-a avertizat că, oricând, pot fi în locul său. "Vă urez sărbători fericite (...) Dacă Parlamentul nu este democratic, nicio altă instituţie a statului nu este”, a declarat el, precizând că nu le cere să voteze într-un fel sau altul.
UPDATE - Oltean: Preotul îşi cumpără libertatea prin denunţuri josnice. Am solicitat Parchetului confruntarea
Deputatul Ioan Oltean respinge acuzaţiile de corupţie din dosarul despăgubirilor ilegale pentru care s-a cerut arestarea sa preventivă şi precizează că a solicitat Parchetului confruntarea cu preotul care l-a denunţat că ar fi luat 600.000 euro şi despre care spune că îşi cumpără astfel libertatea.
"Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a două infracţiuni: trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Acuzaţia ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declaraţii ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaraţii care se contrazic flagrant între ele şi care nu sunt confirmate de nicio altă probă. Dacă o acuzaţie împotriva oricărei persoane poate fi susţinută pe declaraţiile unui denunţător aflat în stare de deţinere şi care îşi cumpără probabil libertatea sau o parte a libertăţii prin acele denunţuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", spune Oltean, într-un comunicat remis înaintea şedinţei Camerei Deputaţilor care decide asupra ridicării imunităţii sale parlamentare.
Oltean mai spune că nimeni nu ar trebui să accepte că o acuzaţie formulată pe astfel de probe şi că a solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe: audierea şoferului său, despre care denunţătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că a fost la biserică, confruntarea acestei persoane cu denunţătorul, confruntarea sa cu denunţătorul şi confruntarea dintre denunţător şi cele patru persoane despre care pretinde că se aflau la biserică.
Deputatul PNL mai susţine că nu a fost niciodată în localitatea Chitila, nu a fost la biserica din Chitila, nu s-a întâlnit cu Rotaru Mihai şi nu a luat nicio sumă de bani de la acesta. El mai afirmă că a colaborat cu anchetatorii şi, în aceste condiţii, arestarea sa preventivă este neîntemeiată.
"Cererea parchetului de a se încuviinţa de către Parlament arestarea preventivă este, în raport de poziţia adoptată de mine şi de cerinţele pe care legea le impune pentru a se putea dispune o astfel de măsură, lipsită de orice justificare. Urmărirea penală a început şi s-a derulat fără piedici determinate de starea mea de libertate, iar eu nu am cum să influenţez nicicum mersul anchetei. Asigur pe toată lumea de dorinţa mea de a contribui la stabilirea adevărului şi finalizarea grabnică a cercetărilor. Sunt, de asemenea, convins şi asigur, de asemenea, pe toată lumea, că arestarea preventivă care trebuie să fie întotdeauna o măsură excepţională şi care să nu se transforme în condamnare anticipată, nu foloseşte nici cauzei, nici ideii de justiţie, nici adevărului", conchide deputatul.
Ioan Oltean, la sosirea în Parlament: M-am pregătit să dovedesc că nu se impune arestarea mea
Deputatul PNL Ioan Oltean, în cazul căruia DNA a cerut aviz pentru arestare preventivă pentru fapte de corupţie, a declarat, miercuri, că a venit în plenul Camerei, unde se va decide asupra solicitării DNA, pregătit să le dovedească deputaţilor că ”nu se impune" arestarea sa.
La sosirea la Parlament, întrebat de jurnalişti ce le va spune colegilor, deputatul PNL a răspuns: " M-am pregătit să dovedesc că nu se impune arestarea mea".
Pe de altă parte, Oltean a dat de înţeles că se aşteaptă, totuşi, să fie arestat.
"(Rezultatul votului va fi cel- n.r.) care a fost de obicei până acum", a spus Oltean.
Întrebat de ce crede că a apărut acest dosar, deputatul a afirmat că nu se poate pronunţa, pentru că sunt ”chestiuni” care îi scapă.
Deputaţii au început dezbaterea cererilor DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, acuzaţi de corupţie în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP, PNL şi PSD anunţând că se vor pronunţa în favoarea ridicării imunităţii celor doi. Votul este secret cu bile. Potrivit Constituţiei şi Regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru încuviinţarea solicitărilor Justiţiei este nevoie de votul majorităţii parlamentarilor prezenţi, în condiţiile de cvorum.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.
Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.
Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.
"În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.
Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03