Ioan Rus, în vizită în Franţa şi Portugalia pentru a discuta despre sprijinirea aderării la Schengen

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, face o vizită în Franţa şi Portugalia pentru a discuta despre sprijinul acordat de cele două ţări în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Ioan Rus, în vizită în Franţa şi Portugalia pentru a discuta despre sprijinirea aderării la Schengen

Ioan Rus (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Ministrul Ioan Rus este însoţit de şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

La Lisabona, ministrul Ioan Rus se întâlneşte cu omologul său portughez, Miguel Macedo, prilej cu care delegaţia română va solicita Portugaliei acordarea, în continuare, de sprijin în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Administraţiei şi Internlor remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, în timpul vizitei va avea loc şi acreditarea primului ataşat român de afaceri interne în Portugalia.

În Franţa, delegaţia română va avea o întrevedere cu ministrul de Interne francez, Manuel Valls, în cadrul căreia vor fi abordate aspecte legate de sprijinul acordat de Franţa pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

"În context, va fi evocată şi atenţia aparte pe care autorităţile române o acordă relaţiei bilaterale cu Franţa, precum şi activităţile derulate şi perspectivele cooperării operative prin intermediul poliţiştilor români detaşaţi în Franţa", a precizat MAI.

Ministrul Ioan Rus va avea şi întâlniri cu reprezentanţi ai Parlamentului francez, cu prefectul Poliţiei Parisului, Bernard Boucault, precum şi cu poliţiştii români detaşaţi în Franţa.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că în raportul CE pe justiţie va exista şi o "adăugare politică", din aspecte incorecte faţă de situaţia reală din România, iar respectivele concluzii vor fi folosite de către "unii" pentru a îngreuna aderarea ţării la Schengen.

Guvernul propune UE aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape, respectiv prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime şi, ulterior, la graniţele terestre, propunându-şi să obţină o dată certă de aderare până la 31 martie 2013.

Premierul Victor Ponta declara, la sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles, că a avut discuţii informale atât cu premierul Olandei, cât şi cu ceilalţi prim-miniştri şi că în urma deciziilor adoptate la Consiliul Miniştrilor de Interne şi a poziţiei "constructive" a României rezultă că soluţia propusă iniţial de către preşedinţia poloneză a UE privind intrarea României şi a Bulgariei în Schengen în această toamnă cu frontierele aeriene şi maritime şi ulterior, până la 31 martie 2013, cu cele terestre, are "toate şansele" să fie adoptată în toamnă.

Problema aderării României la Spaţiul Schengen urmează să fie reexaminată în septembrie de către liderii ţărilor UE.

Guvernul de la Nicosia, care a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe 1 iulie, şi-a asumat deja public angajamentul de a depune eforturi pentru admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici