- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.04.2018, 16:32)
- Ana Petrescu
Iohannis a primit la Cotroceni un reprezentant al Republicii Populare Chineze. Vizita, după un dineu la care au participat Dragnea şi Dăncilă
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe Emisarul Special al Preşedintelui Republicii Populare Chineze, Guo Shengkun, mesajul şefului statului fiind acela de valorificare a cooperării româno-chineze, în contextul aniversării, în 2019, a 70 de ani de relaţii diplomatice.
Urmărește
2251 afișări
Iohannis l-a primit la Cotroceni pe Emisarul Special al Preşedintelui Republicii Populare Chineze.
"Agenda de convorbiri a inclus un schimb extins de opinii asupra ansamblului relaţiilor româno-chineze, cu accent pe valorificarea oportunităţilor de cooperare între România şi Republica Populară Chineză. Preşedintele României a evocat întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu Preşedintele Xi Jinping la New York, în septembrie 2015, în marja Adunării Generale a ONU şi a reamintit faptul că România şi Republica Populară Chineză au dezvoltat neîntrerupt, în decursul ultimelor şapte decenii, relaţii de prietenie care au dobândit gradual un caracter tradiţional şi consistenţă în plan politic, economic şi al legăturilor interumane. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, în cursul anului 2019, România şi Republica Populară Chineză vor aniversa 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, România fiind al treilea stat care, în 1949, a recunoscut Republica Populară Chineză, precum şi 15 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului român i-a transmis oficialului chinez că încurajează întărirea parteneriatului bilateral, acest demers putând fi sprijinit de oportunităţile oferite de o serie de platforme multilaterale de cooperare, pe linia Uniunii Europene.
"Agenda de cooperare strategică 2020 şi Platforma de conectivitate UE - China şi, pe de altă parte, cadrul stabilit de Iniţiativa Noului Drum al Mătăsii / Belt and Road Initiative, alături de formatul de cooperare China - Statele Europei Centrale şi de Est (16+1). Totodată, Preşedintele României a apreciat că Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care ţara noastră o va exercita în primul semestru al anului viitor, va reprezenta, în egală măsură, o bună oportunitate pentru a contribui la consolidarea relaţiilor reciproc avantajoase dintre UE şi China", informează sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Klaus Iohannis a reamintit şi pe demersurile comune de dezvoltare şi valorificare a şanselor economice între cele două ţări, în contextul oportunităţile multiple oferite de extinderea prezenţei economice chineze în plan global, cu respectarea principiilor transparenţei, liberei concurenţe şi beneficiilor reciproce.
Conform sursei citate, Guo Shengku i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis "mesajul de salut al omologului chinez şi aprecierea părţii chineze pentru relaţiile tradiţionale de prietenie cu România, precum şi dorinţa de dezvoltare a acestora în continuare, astfel încât ele să devină şi mai bune, în beneficiul celor două popoare".
Oficialul chinez a trecut în revistă proiectele bilaterale de cooperare în diverse domenii, în special în domeniul economic, cum ar fi proiecte de infrastructură, energetice, turism şi a salutat oportunităţile de consolidare a relaţiilor UE-China, inclusiv pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Cei doi au mai discutat şi despre dialogul bilateral la nivel înalt şi sectorial, "respectiv despre importanţa cooperării internaţionale pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, a terorismului şi a traficului de droguri, a migraţiei ilegale, precum şi a altor ameninţări şi riscuri neconvenţionale", conchide sursa citată.
Liderul social-democrat, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul, Viorica Dăncilă, au participat la un dineu oferit de o delegaţie chineză, la vila Lac 2. Prezenţa celor doi lideri PSD la acest eveniment vine pe fondul unor tensiuni cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statutului a cerut demisia premierului.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe