Iohannis a promulgat legea care permite restituirea unor contribuţii de asigurări de sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că persoanele fizice care au plătit nejustificat după 1 ianuarie 2012 contribuţii de asigurări de sănătate, precum pentru alocaţiile copiilor, vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Urmărește
3586 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat legea care permite restituirea unor contribuţii de asigurări de sănătate

Iohannis a promulgat legea care permite restituirea unor contribuţii de asigurări de sănătate

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice.

Legea, iniţiată de Guvern, include un singur articol, care anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 ianuarie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF, pentru mai multe categorii de persoane, printre care copiii până la vârsta de 18 ani şi tinerii până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi.

Pentru copiii care au împlit vârsta de 18 ani şi tinerii în vârstă de până la 26 ani, contribuţia aferentă nu va fi însă anulată dacă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri.

Contribuţia va fi anulată şi pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului. Dacă însă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură sau au fost beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii privind venitul minim garantat, strict pentru aceste venituri contribuţia nu va fi anulată.

Anularea contribuţiei va mai fi decisă pentru soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, anumiţi revoluţionari, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, pentru veniturile acordate în baza legilor care li se aplică, pentru persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au avut niciun venit sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Foto: Alexandru Hojda / Mediafax Foto

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) lista persoanelor fizice aflate în evidenţa casei care se încadrează în aceste prevederi.

"Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care au efectuat plata contribuţiilor pentru care prezenta lege prevede anularea, au dreptul la restituirea sumelor achitate. Prevederile art. 117 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în mod corespunzător", se menţionează în textul legislativ.

Procedura este explicată prin faptul că, începând cu 1 iulie 2012, din legislaţia specifică de asigurări sociale de sănătate au fost preluate în Codul Fiscal, pentru a fi administrare de către ANAF, contribuţiile de asigurări sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, premii şi câştiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri.

Nu au fost însă preluate şi prevederile din Legea reformei în sănătate care stabilesc că anumite categorii de persoane beneficiază de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără plata contribuţiei, întrucât acestea vizează condiţiile de realizare a prestatiilor care au fost şi au rămas în atribuţiile Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în prezent, Codul Fiscal nu conţine prevederi exprese cu privire la exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane.

Legea promulgată de preşedinte a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional, în 30 iunie, fiind înregistrate 300 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici