Iohannis a semnat decrete de decorare cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, o serie de decrete de decorare.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Iohannis a semnat decrete de decorare cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Iohannis a semnat decrete de decorare cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia sa excepţională la cercetarea istoriei, pentru rolul important în protejarea monumentelor istorice, cât şi pentru angajamentul deosebit în promovarea valorilor culturii naţionale, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer prof. univ. dr. Pippidi Andrei-Nicolae, membru corespondent al Academiei Române. De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru prestigiul artistic al unuia dintre cei mai influenţi artişti, dansatori şi coregrafi români, care a redefinit în mod fundamental vocabularul dansului contemporan din România, peşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer doamnei Răducanu Miriam, dansator şi coregraf”, anunţă Preşedinţia.

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea de excepţie de punere în valoare a patrimoniului istoric şi muzeal, pentru contribuţia deosebită la prezentarea peste hotare a tezaurelor de artă şi civilizaţie ale României, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer dr. Oberländer-Târnoveanu Ernest, manager la Muzeul Naţional de Istorie a României.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la afirmarea dramaturgiei româneşti contemporane şi pentru aportul important la creşterea rolului culturii în societate, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler dr. Feldman Radu Alexandru, scriitor, dramaturg.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru aportul deosebit în cercetarea, protejarea şi promovarea artei populare româneşti, precum şi în înscrierea muzeelor etnografice româneşti în dialogul mondial de valori tradiţionale, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler prof. dr. Georgeta Stoica, membru de onoare al Academiei Române, istoric, muzeograf, etnolog.

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă la promovarea pe plan internaţional a valorilor artei plastice româneşti şi pentru aportul la dezvoltarea dialogului cultural dintre România şi marile culturi europene şi mondiale, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Călin Stegerean, manager la Muzeul Naţional de Artă al României.

În semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în plasarea Operei Naţionale Române în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta lirică a spiritului civic şi democratic în Timişoara, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Cristian Rudic, bariton, manager la Opera Naţională Română Timişoara.

De asemenea, cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, în semn de înaltă apreciere pentru îndelungata contribuţie la modernitatea europeană a teatrului românesc şi consistenta implicare în creşterea rolului artei dramatice în dezvoltarea democratică a societăţii româneşti contemporane, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler prof. dr. Hadji-Culea Cristian, regizor, director la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Totodată, cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia îndelungată la protejarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi pentru importanta promovare a istoriei şi a personalităţilor României moderne, preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler dr. Ichim Aurica, muzeograf, istoric, manager la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi.

În semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei româneşti şi a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic şi democratic în Timişoara, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Adei Hausvater, regizor, manager la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

De asemenea, în semn de apreciere pentru păstrarea vie a literaturii române în Republica Moldova, îngrijind memoria literară a spaţiului cultural comun românesc, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, Muzeului Naţional al Literaturii Române, Chişinău.

Totodată, în semn de apreciere pentru valoroasa operă şi activitate de promovare internaţională a muzicii şi compozitorilor români, precum şi pentru îndelungata contribuţie la dezvoltarea învăţământului superior de specialitate din România, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria B – „Muzica”, prof. dr. Dan Dediu, compozitor şi muzicolog, preşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În semn de apreciere pentru îndelungata sa contribuţie la popularizarea cântecului tradiţional lăutăresc şi păstrarea vie a valorilor muzicii populare româneşti, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, lui Ghiţulescu Ion, solist vocal şi director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

De asemenea, în semn de apreciere pentru contribuţia sa importantă, în calitate de pictor şi de animator cultural, de autor de instalaţii şi performance, de reprezentare valoroasă pe plan internaţional a culturii minorităţii rome din ţara noastră, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, lui Eugen Raportoru, pictor.

Totodată, în semn de apreciere pentru îndelungata contribuţie la educarea copiilor şi tinerilor prin arta animaţiei şi valorificarea filonului tradiţional al poveştii, legendelor şi tradiţiilor româneşti,, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani.

În semn de apreciere pentru îndelungata contribuţie la dezvoltarea artei dramatice în spaţiul moldovenesc, pentru rolul avut timp de peste un secol în promovarea istoriei naţionale şi valorilor culturii şi identităţii româneşti, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani.

De asemenea, în semn de apreciere pentru contribuţia artistică importantă, la nivel internaţional, în calitate de actor şi de regizor, în prezentarea identităţii romilor şi combaterea rasismului şi xenofobiei, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Alinei Şerban.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuţia importantă la afirmarea valorilor europene în Republica Moldova, prin cultură şi în cooperare cu operatori culturali din România, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea Culturii”, Fundaţiei „Constantin Mimi”, Republica Moldova.

În semn de apreciere pentru meritele importante în cercetarea şi valorificarea ştiinţifică a patrimoniului industrial din Banat, ca şi pentru punerea în valoare a culturii minorităţii germane din România, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, dr. Wollmann Volker, istoric şi arheolog.

De asemenea, în semn de apreciere pentru contribuţia importantă la proiecte inovative de îngemănare între artă, tradiţii, educaţie civică şi dezvoltare durabilă, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectura”, lui Frolu Teodor, arhitect, specialist în comunicare, antreprenor în industrii creative şi dezvoltare durabilă.

Totodată, în semn de apreciere a contribuţiei importante aduse la promovarea, pe plan mondial, a valorilor muzicale româneşti, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - „Muzica”, lui Andrei Ioniţă, violoncelist, „Artist in Residence” al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucureşti şi al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara pentru anul 2023, în cadrul programului Timişoara - Capitală Europeană a Culturii.

În semn de deosebită apreciere pentru excepţionala carieră dedicată artei muzicale româneşti şi universale, pentru dăruirea de care au dat dovadă în îndrumarea tinerelor generaţii, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler prof. univ. dr. Violeta Dinescu, pianistă, membră a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, fondator al Arhivei pentru muzică est-europeană, Mihaela Martin, violonistă, profesor la Universitatea de Muzică din Köln, la Academia Barenboim-Said din Berlin şi la Academia Kronberg.

De asemenea, în semn de apreciere pentru contribuţia importantă avută la promovarea artiştilor plastici români, a culturii şi imaginii României în lume, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii” Mihaela Luţea, curator de artă contemporană şi manager cultural al Galeriei Plan B (Berlin), Mihai Pop, cercetător, curator de artă contemporană şi manager cultural al Galeriei Plan B (Berlin).

Totodată, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a acordat Înaltul Patronaj pentru următoarele proiecte şi evenimente culturale care se vor desfăşura în cursul anului 2024: Salonul Internaţional de Carte Bookfest Bucureşti 2024, care se va desfăşura în perioada 29 mai – 2 iunie, având ca organizator Asociaţia Editorilor din România, Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău 2024, care se va desfăşura în perioada 28 august – 2 septembrie, principalul eveniment de promovare a lecturii şi a cărţii româneşti în Republica Moldova, organizat de Asociaţia Editorilor din România, în parteneriat cu Universitatea de Stat Moldova din Chişinău, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2024, care se va desfăşura în perioada 21-30 iunie 2023, organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, precumn şi Concursul şi Festivalul Internaţional „George Enescu” ediţiile 2024-2025, care se vor desfăşura în perioada 31 august – 22 septembrie 2024 şi, respectiv, 24 august – 21 septembrie 2025, organizate de Ministerul Culturii prin ARTEXIM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici