Iohannis a trimis la reexaminare legea de operaţionalizare a Secţiei de anchetare a magistraţilor. Motivul invocat

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, vineri, Parlamentului, Legea pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, Preşedinţia invocând nevoia unei abordări unitare a legiferării în privinţa ordonanţelor de modificare a legilor justiţiei.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Iohannis a trimis la reexaminare legea de operaţionalizare a Secţiei de anchetare a magistraţilor. Motivul invocat

Iohannis a trimis la reexaminare legea de operaţionalizare a Secţiei de anchetare a magistraţilor. Motivul invocat

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

"Având în vedere că dispoziţiile ce reglementează organizarea şi funcţionarea SIIJ au fost modificate şi completate în ce priveşte încadrarea procurorilor din cadrul SIIJ, ulterior adoptării OUG nr. 90/2018, succesiv, prin OUG nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, prin OUG nr. 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv prin OUG nr. 12/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei - toate aflate în procedură legislativă - apreciem că, pentru respectarea principiilor clarităţii şi previzibilităţii normelor juridice, se impune o abordare unitară din partea Parlamentului cu privire la aceste ordonanţe de urgenţă", arată un comunicat remis MEDIAFAX de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele apreciază că se impune reanalizarea legii pentru operaţionalizarea Secţiei de anchetare a magistraţilor prin corelare cu proiectele de acte normative aflate pe agenda Parlamentului, astfel încât să fie adoptată o reglementare unitară.

Preşedinţia consideră că observaţiile privind Secţia din ultimul raport MCV şi opiniile Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse legilor justiţiei, precum şi rapoartele GRECO nu pot fi ignorate de Parlament.

"Astfel, în ceea ce priveşte Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, atât prin ultimul raport MCV, cât şi prin opiniile Comisiei de la Veneţia pronunţate cu privire la modificările aduse legilor justiţiei, au fost formulate ample observaţii ce privesc înfiinţarea, dar şi modul de funcţionare al acestei secţii. Or, prin prisma dispoziţiilor art. 148 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora «Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alin. (2)», considerăm că aceste documente ale organismelor europene, inclusiv rapoartele GRECO, nu pot fi ignorate de Parlamentul României", arată comunicatul.

Preşedintele Klaus Iohannis aduce în vedere MCV şi faptul că CCR a reţinut că dispoziţiile tratatelor originare şi actele adoptate de instituţiile europene sunt obligatorii pentru România.

"Curtea a statuat că aderând la ordinea juridică a Uniunii Europene, România a acceptat ca, în domeniile în care competenţa exclusivă aparţine Uniunii Europene, indiferent de tratatele internaţionale pe care le-a încheiat, implementarea obligaţiilor rezultate din acestea să fie supusă regulilor Uniunii Europene. În caz contrar, s-ar ajunge la situaţia nedorită ca, prin intermediul obligaţiilor internaţionale asumate bi sau multilateral, statul membru să afecteze grav competenţa Uniunii şi, practic, să se substituie acesteia în domeniile menţionate. Aşadar, în aplicarea art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie, România aplică cu bună-credinţă obligaţiile rezultate din actul aderării, neinterferând cu competenţa exclusivă a Uniunii Europene, şi, astfel cum a stabilit în jurisprudenţa sa, în virtutea clauzei de conformare cuprinse chiar în textul art. 148 din Constituţie, România nu poate adopta un act normativ contrar obligaţiilor la care s-a angajat în calitate de stat membru. Mai mult, chiar în Decizia nr. 137/2019 pronunţată de Curtea Constituţională cu privire la această lege, la paragraful nr. 100 s-a statuat caracterul obligatoriu pentru statul român al Deciziei nr. 2006/928/CE de instituire a mecanismului MCV", mai notează Preşedinţia.

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a devenit operaţională în luna octombrie 2018. Şeful acestei structuri este Gheorghe Stan, fostul adjunct al Inspecţiei Judiciare. Această Secţie anchetează infracţiunile săvârşite de magistraţi, inclusiv de către membrii CSM. Toate dosarele aflate pe rolul parchetelor din ţară şi de la DNA, în care sunt implicaţi procurori şi judecători, sunt instrumentate de această Secţie. În momentul în care a devenit operaţională, Secţia a primit peste 1.400 de dosare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici