Iohannis a trimis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea acvaculturii

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis către CCR, luni, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea Acvaculturii.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Iohannis a trimis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea acvaculturii

Iohannis a trimis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea acvaculturii

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, actul normativ creează cadrul juridic privind activitatea de acvacultură şi de comercializare a produselor obţinute din acvacultură, când aceste activităţi se realizează pe teritoriul României, inclusiv în apele marine de sub jurisdicţia naţională a României.

Conform aceleiaşi surse, Legea a fost adoptată tacit de Senat, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, în 2021 şi, ulterior, adoptată cu modificări şi completări de Camera Deputaţilor, în 29 iunie 2022.

În acel an, preşedintele a mai formulat o obiecţie de neconstituţionalitate cu privire la această lege, iar în 2023 Curtea Constituţională a admis în parte sesizarea preşedintelui. Ca urmare, Parlamentul a operat o serie de modificări şi completări asupra conţinutului normativ al legii deduse controlului de constituţionalitate.

„Cu toate acestea, legea conţine dispoziţii ce contravin unor norme şi principii constituţionale privind depăşirea limitelor reexaminării prin introducerea unor noi norme fără legătură cu decizia Curţii sau cu obiectul de reglementare al legii, dar şi dispoziţii care, prin noul lor conţinut normativ încalcă norme şi principii constituţionale precum cele prevăzute de art. 1 alin. (3), (5), art. 44, art. 102, art. 136, art. 147 alin. (2) şi (4). Potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, în situaţia de faţă, considerăm că, în forma legii transmise la promulgare, persistă unele vicii de neconstituţionalitate cu privire la aceleaşi dispoziţii legale ca urmare a reexaminării în temeiul art. 147 alin. (2) din Constituţie, respectiv au survenit noi vicii de neconstituţionalitate în urma modificărilor operate de Parlament la aceleaşi texte de lege, cu prilejul reexaminării acestora (Decizia nr. 724/2023, par. 69)”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

În sesizare, preşedintele arată că introducerea unui nou articol, referitor la posibilitatea de a amplasa instalaţii de producere a energiei fotovoltaice pe maximum 25% din suprafaţa amenajării piscicole concesionate, arendate sau închiriate fără a fi nevoie de autorizaţie de construire, cu acordul administratorului, reprezintă o normă introdusă cu depăşirea limitelor reexaminării, fără nicio legătură cu obiectul legii, cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 19/2023 sau cu considerentele acesteia.

„În consecinţă, intervenţia privind introducerea art. 77 în cuprinsul legii criticate, în forma rezultată în urma reexaminării în scopul punerii de acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 19/2023, este de natură să contravină art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie, în raport cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale referitoare la limitele sesizării Parlamentului”, se mai arată în document.

Potrivit sesizării, articolul 30 alin. (1) din legea criticată încalcă art. 1 alin. (5), art. 44, art. 136 şi art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie, iar articolul 72 încalcă art. 1 alin. (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la securitatea raporturilor juridice, la previzibilitatea şi claritatea legislaţiei.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea acvaculturii este neconstituţională”, se mai arată în sesizarea formulată de preşedinte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici