„În contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic la 29 ianuarie a.c. referitoare la continuarea procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că o retragere fără un acord va avea consecinţe negative semnificative atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru statele membre UE. Preşedintele României a arătat că Acordul de Retragere negociat de UE27 şi Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecinţele negative generate de Brexit şi garantând drepturile cetăţenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă, ulterior întâlnirii pe care şeful statului a avut-o la Cotroceni cu oficialul străin.
Preşedintele Iohannis i-a transmis oficialului britanic a subliniat că relaţia bilaterală nu trebuie să fie influenţată negativ de procesul Brexit. Şeful statului s-a exprimat în favoarea consolidării parteneriatului strategic bilateral.
„Preşedintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securităţii, inclusiv în cadrul NATO şi pe Flancul Estic al Alianţei. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea puternică a României, şi a sa personală, pentru NATO şi relaţia transatlantică, evidenţiind totodată importanţa unei împărţiri corecte a responsabilităţilor (fair burden sharing) în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtăşită de ministrul de externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare şi sprijină ferm consolidarea NATO şi a relaţiei transatlantice”, potrivit sursei citate.
Iohannis i-a mai spus ministrului de Externe britanic că ţara noastră susţine întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE. Şeful statului a pledat, în acest sens, pentru evitarea duplicărilor şi promovarea complementarităţii.
„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunităţii româneşti din Marea Britanie la întărirea relaţiei bilaterale şi importanţa pe care România o acordă protecţiei drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. Astfel, Preşedintele României a evidenţiat gradul ridicat de integrare a comunităţii româneşti în societatea britanică, precum şi valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce ţării gazdă. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că protejarea drepturilor cetăţenilor români a fost şi rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, arată sursa menţionată.
Iohannis a adăugat că indiferent de cum vor evolua negocieri UE-UK, în perioada următoare, cetăţenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât şi cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate.
La rândul său, Jeremy Hunt i-a transmis preşedintelui Iohannis că apreciază eforturile sale privind menţinerea şi consolidarea statului de drept în România.