- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.03.2022, 16:13)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SFÂRŞITUL PANDEMIEI ÎN ROMÂNIA Iohannis: "Am hotărât să nu mai prelungim starea de alertă"
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. "
Urmărește
23254 afișări
Sursa Foto - Mediafax Foto
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim. Dincolo de 8 martie, starea de alertă instituită în România”, a declarat Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Adrian Sârbu: Ca să-ţi ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca şi vor conduce ţara împotriva ta! Ştii ce ai de făcut: TE DUCI ŞI PUI ŞTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
El a menţionat că Ministerul Sănătăţii este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluţia epidemiei, care sperăm că se apropie de final.
„Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunţate şi explicate pe larg în perioada imediat următoare de autorităţile abilitate. Se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existenţa noastră a fost modificată radical, peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaş şi nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferinţă sunt reflecţia unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au dus multe provocări care ne-au influenţat în cele mai diferite moduri - răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea şcolilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacţiunilor sociale. Toate acestea au avut un impact negativ şi ne-au ridicat nenumărate bariere. O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar în acelaşi timp, o perioadă în care am descoperit noi valenţe ale solidarităţii ale spiritului civic ale dedicării şi implicării”, a adăugat şeful statului.
El a lăudat acţiunea autorităţilor.
„Nu am fi putut însă răzbi fără intervenţia concertată şi susţinută a autorităţilor, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficienţe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie. Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puţin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte şi măsurilor eficiente de prevenţie adoptate de autorităţi. În mod evident, nu am fi putut reuşi fără responsabilitatea cetăţenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înţeles şi au respectat regulile. Le mulţumesc în mod special pentru acest lucru! Doresc să mulţumesc încă o dată şi medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor, farmaciştilor şi tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul şi au făcut dovada dedicării şi a profesionalismului desăvârşit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităţilor majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă. Pandemia ne-a învăţat şi lecţii pe care trebuie să le valorificăm, şi poate cea mai importantă este cea a solidarităţii: am oferit ajutor celor aflaţi în nevoie şi am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore”, a arătat şeful statului.
În opinia şefului statului, colaborarea europeană şi internaţională în domeniul ştiinţific a permis înţelegerea mai aprofundată a acestui virus nou şi a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor şi a medicamentelor care pot preveni şi trata această boală severă.
„Nu în ultimul rând, am învăţat să preţuim sănătatea noastră, dar şi pe a celor dragi, am învăţat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile şi să le respectăm. Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învăţăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm şi să punem în valoare oportunităţile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea şi protecţia de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenţi şi pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenţie, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menţinute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm şi să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus. Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate şi din punctul de vedere al creşterii investiţiilor, dar şi al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil şi capabil să răspundă eficient unor situaţii limită”, conchide Iohannis.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:56
-
astăzi, 19:48