Iohannis atacă PSD-ALDE pentru că nu semnează ACORDUL politic post-referendum: În 26 mai eu nu am întrebat cetăţenii dacă e nevoie de modificarea Constituţiei

Klaus Iohannis a declarat că PSD-ALDE continuă să se poziţioneze împotriva voinţei cetăţenilor, prin faptul că nu au semnat acordul politic pentru parcursul european al României. El a precizat că nu a cerut, prin întrebările puse la referendum modificarea Constituţiei.

Urmărește
708 afișări
Imaginea articolului Iohannis atacă PSD-ALDE pentru că nu semnează ACORDUL politic post-referendum: În 26 mai eu nu am întrebat cetăţenii dacă e nevoie de modificarea Constituţiei

Iohannis atacă PSD-ALDE pentru că nu semnează ACORDUL politic post-referendum: În 26 mai eu nu am întrebat cetăţenii dacă e nevoie de modificarea Constituţiei

„După consultările din luna iunie, am lansat tuturor partidelor politice invitaţia de a fi parte a acestui proiect pentru români. Singurele partide care au decis să nu semneze acest acord sunt PSD şi ALDE, care continuă să se îndepărteze de interesele cetăţenilor.Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se poziţionează împotriva voinţei românilor. Când cetăţenii şi-au exprimat voinţa suverană într-un anumit sens, consecinţa imediată pentru politicianul care trebuie să ia decizii este că trebuie să acţioneze în acord cu această voinţă. Românii aşteaptă cât mai repede ca voinţa pe care au exprimat-o la referendumul din 26 mai să fie transpusă în măsuri concrete. E nevoie ca răul produs în ultimii doi ani să fie reparat. În urmă cu câteva zile, Curtea Constituţională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituţiei pentru a interzice amnistia şi graţierea corupţilor. În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetăţenii dacă această interdicţie trebuie instituită în Legea fundamentală. Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie în primul rând de voinţă politică pentru ca acest lucru să se întâmple. Acordul politic pe care l-am iniţiat devine cu atât mai important şi necesar, tocmai pentru că reprezintă acea garanţie bazată pe angajamentul şi responsabilitatea că oamenii politici înţeleg că trebuie să respecte vocea poporului”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, la Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că voinţa politică a PSD a fost şi este aceea de a îi proteja pe corupţi, însă voinţa cetăţenilor din 26 mai trebuie să fie obligatoriu respectată.

„Voinţa politică a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupţi, invalidată la referendum, este cea care a generat amputarea legislaţiei penale şi a legilor justiţiei şi de aceea o voinţă politică pusă în slujba intereselor cetăţenilor este cea care poate să transpună în legislaţie acest referendum. Voinţa cetăţenilor, exprimată în mod categoric şi fără echivoc de 6,4 milioane de români prin votul „DA” dat pe 26 mai, trebuie respectată în mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil. Curtea Constituţională a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de către societate, să fie unul corect şi pe deplin constituţional. Repet, Curtea Constituţională a validat referendumul! Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislaţie opţiunea cetăţenilor”, a completat Iohannis.

 

Klaus Iohannis: Susţinătorii amnistiei pentru corupţi au găsit prilejul să deturneze decizia CCR

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că „opozanţii statului de drept şi susţinătorii aministiei şi graţierii pentru corupţi” au găsit imediat prilejul să deturneze sensul deciziei CCR prin care au respins proiectele de lege pentru revizuirea Legii fundamentale.

„Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constituţiei, iar unele soluţii au fost declarate neconstituţionale. Opozanţii statului de drept şi ai justiţiei independente, care deloc întâmplător sunt şi aprigi susţinători ai amnistiei şi graţierii pentru corupţi, au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei Curţii Constituţionale. Cele mai multe dintre soluţiile cuprinse în proiectele înaintate către Curte au trecut testul constituţional, aşa că îşi vor urma mai departe cursul firesc. Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituţiei au fost invalidate, aşa cum au clamat unele voci în spaţiul public. Pur şi simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislaţiei, care să conducă la acelaşi rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinţei populare”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, la Parlament.

Şeful statului a adăugat că hotărârea Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic faptul că a existat un vot al cetăţenilor în 26 mai.

„Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea: după votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia şi graţierea corupţilor, pentru că ar încălca flagrant voinţa poporului, exprimată categoric şi în mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constituţională. Nu trebuie să uităm niciun moment că toate problemele cu care societatea noastră s-a confruntat în ultimii ani izvorăsc din proasta legiferare sau, mai grav, din intenţia de a legifera nu pentru a servi interesul public, ci interese de grup, aşa cum a procedat actuala majoritate parlamentară”, a completat preşedintele Iohannis.

CCR a respins iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei. Magistraţii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

Instituţia a aratat în comunicarea oficială de respingere a iniţiativelor legislative de revizuire a Constituţiei prin interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, că prevederile încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană.

Curtea a mai transmis că doar Preşedintele României şi Parlamentul sunt instituţiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală şi „nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de preşedintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale au semnat, marţi, la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici