- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.04.2016, 12:05)
- Ana Maria Lazăr
Iohannis, către Poroşenko: Este o mare plăcere vizita dumneavoastră la Bucureşti. Relansarea Comisiei Mixte cu Ucraina va impulsiona soluţionarea temelor vechi ca Bâstroe
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a fost primit joi la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei vizite de o zi pe care acesta o face la Bucureşti.
Urmărește
1744 afișări
Iohannis, către Poroşenko: Este o mare plăcere vizita dumneavoastră la Bucureşti
UPDATE ora 15:14 - Poroşenko: Am discutat cu Iohannis despre crearea unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi la Bucureşti că ţara sa susţine crearea unei flote NATO în Marea Neagră, dar şi a unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina.
UPDATE ora 13:29 - Iohannis: Relansarea Comisiei Mixte cu Ucraina va impulsiona soluţionarea temelor vechi ca Bâstroe
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au semnat joi un protocol de relansare a Comisiei Mixte Prezidenţiale, şeful statului român spunând că va fi un instrument pentru soluţionarea dosarelor care se află de mult timp pe agenda bilaterală, cum ar fi canalul Bâstroe.
"Am semnat astăzi un Protocol de relansare a Comisiei Mixte Prezidenţiale, urmare a celor agreate în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Kiev în cursul anului trecut. Comisia va fi un instrument de imprimare a voinţei politice şi a impulsului necesar pentru soluţionarea temelor de pe agenda bilaterală, permiţându-ne, astfel, să valorificăm pe deplin potenţialul de cooperare existent între ţările noastre. În acest context, vom putea să facem paşi înainte pentru soluţionarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală. Unul dintre acestea este canalul Bâstroe", a spus preşedintele Iohannis într-o conferinţă de presă comună cu omologul său, după semnarea documentului.
În cadrul vizitei de o zi făcută de preşedintele Ucrainei la Bucureşti, cei doi şefi de stat au semnat şi două acorduri bilaterale privind transporturile militare şi patrularea în comun la frontiera de stat româno-ucraineană.
"Am căzut de acord că este important să dezvoltăm proiecte transfrontaliere şi regionale de cooperare în diverse domenii - economic, turistic, mediu, construcţie de infrastructură. În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet – Solotvino", a spus Iohannis.
Şeful statului a mai afirmat că a discutat cu Poroşenko şi despre o mai bună aplicare a Acordului de mic trafic, de avansarea proiectelor de infrastructură, de deschiderea de noi puncte de frontieră şi despre deschiderea cât mai rapidă a consulatului României de la Solotvino.
"Relaţiile economice bilaterale trebuie să fie intensificate. Avem multiple interese comune, mai ales în zona de graniţă, în domeniul interconectării energetice. Ucraina rămâne parte esenţială a arhitecturii energetice europene", a subliniat Klaus Iohannis.
Preşedintele a anunţat că se va relua activitatea Comisiei Guvernamentale pentru Minorităţi, după o pauză prea lungă de 10 ani.
"O altă temă a discuţiei a fost rolul important al minorităţilor - al celei româneşti din Ucraina şi al celei ucrainene din România - pentru relaţia noastră bilaterală. Acestea pot să reprezinte un foarte important element de legătură între statele noastre, care să sprijine consolidarea relaţiei noastre bilaterale. Minoritatea ucraineană din România beneficiază de un sprijin considerabil din partea statului român - aproximativ 1,6 milioane de euro/an. Am discutat cu Preşedintele Poroşenko cu privire la nevoia de a răspunde mai bine necesităţilor şi doleanţelor românilor din Ucraina", a precizat Iohannis.
Poroşenko a fost primit cu o ceremonie oficială pe platoul de la Palatul Cotroceni, unde s-au intonat imnurile de stat ale ambelor ţări.
Cei doi oficiali au făcut o fotografie oficială, apoi au avut o discuţie, urmată de convorbiri oficiale la care participă consilierii preşedintelui şi Klaus Iohannis şi delegaţia ucraineană condusă de Petro Poroşenko, urmând ca partea română şi cea uncraineană să semneze un acord.
La începutul convorbirilor oficiale, preşedintele român i-a transmis omologului său că "este o mare plăcere" vizita de stat, după vizita "foarte bună" pe care a făcut-o preşedintele Klaus Iohannis în Ucraina.
Şeful statului ucrainian are în program şi un prânz cu premierul Dacian Cioloş, urmat de o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
În luna februarie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în marja Conferinţei Internaţionale de Securitate de la München, informa atunci Preşedinţia României.
Ultima vizită la nivel înalt a fost pe data de 17 martie 2015, când Klaus Iohannis a mers în vizită oficială la Kiev.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe