Video Iohannis cere Guvernului o analiză privind recursul compensatoriu: Cetăţeanul nu trebuie să se teamă

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului României o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.

Urmărește
1925 afișări

"Recursul compensatoriu. Foarte mulţi au observat şi discutat în emisiuni despre delicvenţi care au fost mai repede eliberaţi mai devreme în baza recursului compensatoriu, fiindcă închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun clar şi răspicat siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă, aşadar trebuie să tragem câteva concluzii şi să venim cu măsuri pentru care românul să nu stea cu teamă că un delicvent vine peste el", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele cere Guvernului o analiză urgentă pe aceatsă temă.

"Am observat tot felul de poziţii. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor nu a rezolvat niciodată vreo problemă. De aceea solicit guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Aceste soluţii trebuie să vinpă de la Guvern, de la MJ, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi, în loc să caute soluţii. Repet solicit Guvernului să vină rapid cu soluţii pentru această chestiune", a mai spus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că recursul compensatoriu a fost iniţiat de guvernul Cioloş, fiind o decizie ”neinspirată”. Premierul are miercuri, de la ora 12.00, o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a analiza efectele acestuia şi pentru a lua o decizie în acest sens.

Reacţiile vin după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieşite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu.

Printre acestea se află cazul de la Galaţi, unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaş, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit de către 3 agresori, unul dintre ei ieşind mai devreme de după gratii în baza aceluiaşi recurs.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă, referitor la eliberările datorate recursului compensatoriu, că, în perioada 2014-2018, dintr-un total de 14.402 deţinuţi care au beneficiat de prevederile legii, 11.851 au fost eliberaţi condiţionat, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici