- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.10.2017, 12:32)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Dacă şi acest guvern ar pica, ar trebui să mă întreb dacă PSD are capacitatea să guverneze; Pot să fie demisii sau demiteri. În politică nu este prezumţia de nevinovăţie
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Craiova, că în cazul în care şi acest Executiv ar pica, şi-ar pune serios întrebarea dacă PSD poate să guverneze. Preşedintele a menţionat însă că nici un guvern de tehnocraţi nu ar fi o soluţie pe termen lung.
Urmărește
3370 afișări
Iohannis: Dacă şi acest guvern ar pica, ar trebui să mă întreb dacă PSD are capacitatea să guverneze
”Eu cred că premierul este de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă. Pe de altă parte, şi românii şi eu după aproape un an de la câştigarea alegerile aşteptăm ca PSD să vină cu nişte rezultate tangibile pentru români şi dacă e nevoie de o remaniere pentru a obţine aşa ceva, atunci remaniere să fie”, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă e nevoie de o remaniere.
El a fost întrebat dacă Mihai Tudose va demisiona, va mai nominaliza un premier de la PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
”Trebuie să fim foarte serioşi aici. Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci cu siguranţă ar trebui să îmi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situaţie”, a răspuns şeful statului.
Iohannis a respins varianta nominalizării unui nou Executiv format din tehnocraţi. ”Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen mai lung. Asta am spus-o şi atunci când am instalat un guvern tehnocrat, care la acel moment a fost o soluţie rezonabilă. Acum suntem la puţin timp după alegeri, avem un partid care a câştigat alegerile, acum nu are decât să performeze. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu îşi au rostul. Cine a câştigat să--şi facă treaba, să guverneze, să performeze”, a mai spus Iohannis.
El a precizat că nu a discutat în ultima vreme cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Pot să fie demisii sau demiteri. În politică nu este prezumţia de nevinovăţie
Klaus Iohqannis a declarat joi, la Craiova, că în politică nu există prezumţia de nevinovăţie, iar în primul rând al funcţiilor nu au ce căuta oameni cu probleme de integritate, făcând referire la anunţatele remanieri din Guvern, printre care şi numele celor doi miniştri suspectaţi în cazul "Belina"
"Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri. Important este să fie o echipă guvernamentală care nu are problemele de integritate, care e dispusă să meargă înainte şi să îţi facă treaba. Persoane cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovătie ca în justiţie.(...) Aud tot timpul politicieni care spun că nu sunt vinovate şi trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie. Da, în faţa justiţiei, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un guvern care are acolo persoane suspecte", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat de propria situaţie, când a fost suspectat de Justiţie, Iohannis a răspuns scurt: "Cu tot respectul, nu am fost suspectat".
Problemele din instanţă ale şefului statului au fost legate de raportul ANI din anul 2014 şi de procesul cu casa din Sibiu pe care a pierdut-o definitiv.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009. În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă. Recursul ANI s-a judecat în 2014, atunci când Agenţia a cerut instanţei supreme să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Totuşi sentinţa s-a dat abia după alegeri, constatându-se că fostul primar al Sibiului nu s-a aflat în incompatibilitate.
Un al dosar în care a apărut numele lui Klaus Iohannis este cel legat de casa din Sibiu, pe care a şi pierdut-o definitiv în instanţă. Imobilul cu numărul 29 de pe strada Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului, pe care soţii Iohannis au cumpărat jumătate la începutul lunii iunie 1999, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, casa a ajuns în proprietatea statului român.
În anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Ulterior, imobilul a ajuns în proprietatea familiei preşedintelui, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea.
Foştii chiriaşi au cerut în instanţă anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.
În 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca dosarul să fie strămutat de la Braşov la Curtea de Apel Piteşti. Ultimul termen al procesului s-a judecat în 15 februarie, iar judecătorii Curţii de Apel au decis să respingă contestaţia în anulare formulată de casa de avocatură a familiei Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe