Iohannis, de Ziua statisticii oficiale în România: INS a demonstrat un angajament consecvent pentru rigoare şi excelenţă

INS a demonstrat un angajament consecvent pentru rigoare şi excelenţă, transmite preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia evenimentului aniversar „165 de ani de statistică oficială în România”,

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Iohannis, de Ziua statisticii oficiale în România: INS a demonstrat un angajament consecvent pentru rigoare şi excelenţă

Iohannis: INS a demonstrat un angajament consecvent pentru rigoare şi excelenţă

Aniversarea celor 165 de ani de existenţă a statisticii în România reprezintă un moment important în dezvoltarea acestui domeniu, unul esenţial pentru cunoaşterea evoluţiilor economice şi sociale ale ţării: „În acest sens, apreciez rolul fundamental pe care Institutul Naţional de Statistică îl are în furnizarea de date certe şi relevante. Prin statistici judicioase, INS a demonstrat un angajament consecvent pentru rigoare şi excelenţă. Felicit Institutul Naţional de Statistică pentru contribuţia sa consistentă la informarea corectă a societăţii noastre”.

În opinia lui Iohannis, viziunea pentru dezvoltarea României trebuie să fie axată pe competitivitate economică, inovare tehnologică şi incluziune socială: „Prin intermediul datelor statistice, avem posibilitatea de a identifica oportunităţi şi de a anticipa schimbări. Capacitatea noastră de adaptare la date şi informaţii este esenţială pentru a beneficia de progres şi predictibilitate. În următoarele decenii, România are potenţialul de a deveni un vector regional de tehnologie şi inovaţie, iar investiţiile în educaţie, cercetare şi dezvoltare sunt fundamentale în atingerea acestui obiectiv, care ne va oferi avantaje competitive substanţiale. Statistica joacă un rol central în acest proces, oferind date esenţiale pentru a evalua nevoile pieţei muncii, pentru a elabora programe educaţionale şi pentru stimularea iniţiativelor antreprenoriale. Totodată, trebuie să ne concentrăm pe reducerea disparităţilor de dezvoltare şi a inegalităţilor de şanse în societate. Statistica ne arată unde sunt cele mai mari provocări şi sprijină conceperea de programe specifice pentru o societate echitabilă şi incluzivă”.

Preşedintele spune că principala provocare în societatea modernă nu mai vizează accesul la date şi informaţii, ci modul cum sunt acestea folosite în comunicarea şi fundamentarea proceselor decizionale.

„Statisticile oficiale nu sunt doar o enumerare pasivă de cifre – ele reflectă realitatea socială, economică şi politică în care trăim cu toţii. Fără cercetarea şi interpretarea acestor date, politicile publice sau strategiile de afaceri ar fi ghidate de interpretări discreţionare, fără fundament. De aceea, statistica s-a dovedit a fi un instrument eficient în combaterea dezinformării şi manipulării opiniei publice.
Evoluţia economică este ilustrată cu acurateţe prin indicatorii statistici, care sunt rezultatul unei munci laborioase de colectare şi agregare a datelor. Asumarea acestor indicatori transcende ideologiile politice sau ciclurile electorale, oferind o bază indispensabilă pentru evaluări şi decizii informate. De exemplu, datele INS arată că, în ultimele două decenii, performanţa economică a ţării noastre a fost una remarcabilă. România a înregistrat o creştere medie anuală a PIB-ului real de 3,8%, ritm aproape triplu faţă de media europeană. De asemenea, potrivit estimărilor statistice, convergenţa economică a României avansează semnificativ către nivelul de 80% din media Uniunii până la sfârşitul anului 2024. Demersurile naţionale cu rezultate de anvergură sunt cele bazate pe date statistice veridice. De aceea, trebuie să acordăm o atenţie deosebită formării viitoarelor generaţii de analişti economici. Este crucial să investim în pregătirea tinerilor specialişti şi în dezvoltarea infrastructurii de cercetare, pentru a consolida rolul sistemului statistic naţional în crearea de politici publice fundamentate pe baze ştiinţifice”, adaugă Iohannis.

Şeful statului spune că încurajează promovarea educaţiei economice şi financiare pentru o mai bună înţelegere a economiei de piaţă şi a impactului politicilor publice asupra mediului de afaceri. Cunoştinţele transmise în cadrul şcolilor de afaceri şi universităţilor de economie trebuie să fie relevante şi adaptate schimbărilor din societate.

„Celebrarea celor 165 de ani de statistică oficială în România este un prilej de reafirmare a angajamentului nostru pentru alinierea la standardele de excelenţă şi rigoare impuse de rolul statisticii oficiale. Contribuţii semnificative la dezvoltarea economică şi socială a României au avut, spre exemplu, cercetările statistice ocazionate de desfăşurarea recensămintelor agricole şi ale populaţiei.
Aportul statisticii este incontestabil: fiecare decizie fundamentată de politică publică sau fiecare strategie de afaceri se bazează pe munca specialiştilor în statistică. O relevanţă aparte o au atribuţiile Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, organism esenţial în furnizarea prognozelor economice, care îşi bazează activitatea pe datele oferite de Institutul Naţional de Statistică. Pentru a rămâne un exemplu de bune practici în acest domeniu, munca INS trebuie susţinută şi promovată în continuare. Ca atare, pentru meritele deosebite în domeniul său de activitate, am decis decorarea Institutului Naţional de Statistică cu Ordinul Meritul Cultural, Categoria H - «Cercetarea ştiinţifică», în grad de Comandor. Este o distincţie care reflectă atât recunoaşterea performanţelor specialiştilor în statistică, dar şi îndemnul de a accelera direcţia actuală de modernizare a INS”, a conchis Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici