Iohannis, declaraţii despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, în contextul întâlnirii cu preşedintele Adunării Generale a ONU: Ar anula şansa să fim membru nepermanent al Consiliului ONU

Preşedintele Klaus Iohanis a declarat, marţi, că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Iohannis, declaraţii despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, în contextul întâlnirii cu preşedintele Adunării Generale a ONU: Ar anula şansa să fim membru nepermanent al Consiliului ONU

Iohannis, declaraţii despre mutarea ambasadei, în contextul întâlnirii cu preşedintele Adunării Generale a ONU: Ar anula şansa să fim membru nepermanent al Consiliului ONU

Întrebat, la Cotroceni, dacă o hotărâre a Guvernului de a muta ambasada României din Israel ar afecta negocierile privind membru nepermanent la Consiliul ONU, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: "O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de securitate, nu doar acum şi pe viitor. La Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu e la Guvern, dar dacă vor să facă o evaluare o pot face, însă nu am primit nicio informaţie despre stadiul acestor evaluări".

La rândul său, preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajčák, care a fost primit marţi la Palatul Cotroceni de şeful statului, a spus în legătură cu acest subiect că decizia mutării ambasadei aparţine României, dar că ONU a votat să respecte negocierile între israelieni şi palestinieni legate de statutul Ierusalimului.

"Decizia în legătură cu mutarea sau nemutarea ambasadei e dreptul statelor membre. Ca preşedinte Adunării Generale a ONU nu am dreptul să comentez acest lucru. Avem un consiliu de securitate care se ocupă de acest subiect şi se ocupă de aceste rezoluţii. Statutul Ierusalimului trebuie negociat între israeleni şi palestinieni, şi statutul negocierilor trebuie respectat de toate naţiunile. 127 membre au votat în favoare susţinerii acestui principiu, doar opt împotrivă. Aşa vede comunitatea internaţională respectarea problemei statului Ierusalimului", a afirmat preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajčák.

De la ora 12.00, şeful statului l-a primit la Cotroceni pe Miroslav Lajčák, preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar de la ora 13:00, cei doi au susţinut o declaraţie de presă comună.

În urmă cu două luni, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici