- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis despre angajamentul semnat sâmbătă cu Republica Moldova: Rămâne obligatoriu
Angajamentul semnat sâmbătă cu Republica Moldova rămâne obligatoriu şi pentru viitorii guvernanţi, a precizat preşedintele Klaus Iohannis la Chişinău: „Ne asigurăm că lucrurile bune şi proiectele începute să continue cel puţin la aceeaşi intensitate”.
Iohannis a fost întrebat dacă declaraţia comună semnată la Chişinău ar putea să întărească capacităţile instituţiilor Republicii Moldova de a face faţă provocărilor actuale, mai exact la propaganda rusească, la atacurile hibride şi cum va spori rezilienţa energetică a Republicii Moldova în contextul evoluţiilor actuale, în care tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi interzis.
„Între state, relaţiile se bazează pe convenţii bilaterale sau, de exemplu, în cazul Uniunii Europene, pe tratate comune şi, în cazul cel mai favorabil, aceste relaţii sunt promovate de responsabilii statelor, începând de la cea mai înaltă poziţie, până la persoanele din aparatul tehnic al ministerelor şi al administraţiei în general. Ceea ce am construit între România şi Moldova nu am construit doar între doamna Preşedinte Maia Sandu şi mine. Este o construcţie amplă, este o construcţie cuprinzătoare, care se duce la nivel sectorial. Este nevoie de guverne, de ministere, de administraţii locale pentru ca aceste lucruri să continue şi să funcţioneze bine. Din acest motiv, am considerat că este momentul potrivit pentru a semna un angajament bilateral, care rămâne obligatoriu şi pentru cei care vin după noi, fiindcă nu este posibil ca relaţia dintre două state să se bazeze doar pe relaţia personală între liderii celor două state. Este nevoie ca această relaţie să fie puternică la nivel instituţional şi intrainstituţional. Şi asta facem prin semnarea acestui document, ca să ne asigurăm că lucrurile bune începute şi proiectele începute, în domeniul energetic, în infrastructură, în construcţii de poduri, în construcţii de şcoli, reparaţii, grădiniţe şi aşa mai departe, să continue cel puţin la aceeaşi intensitate. Acestea sunt lucrurile pe care ni le dorim. Sunt lucruri pe care le-am construit şi personal, sunt încredinţat că, de partea României, ele vor fi continuate”, a răspuns preşedintele României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Chestionat, pe final de mandat, care crede că ar fi cel mai important moment din relaţia României cu Republica Moldova, Iohannis a spus că au fost multe momente importante: „unele foarte importante, unele emoţionante, unele care au fost percepute mai bine doar de specialişti. Dar unul din proiectele pe care le-am abordat şi l-am dus binişor împreună, România şi Republica Moldova, este calea europeană a Republicii Moldova. Faptul că am reuşit să obţinem o decizie clară la Bruxelles pentru statutul de candidat la integrare al Republicii Moldova şi ulterior – şi asta a fost o surpriză pentru multă lume – să obţinem chiar începerea negocierilor de aderare – care, de fapt, acesta este pasul administrativ cel mai puternic, mi se pare că este lucrul de departe, de foarte departe cel mai important şi cred că decizia doamnei Preşedinte Sandu de a convoca un referendum pe această temă este o idee extraordinar de bună fiindcă în acest fel şi omul simplu percepe importanţa acestui proiect. Eu îmi amintesc discuţiile care au fost în România când am avut aceeaşi fază – negocieri de aderare complicate, de durată. Au fost voci care începuseră deja să întrebe dacă chiar trebuie să ne integrăm, dacă e important. Importanţa integrării este atât de mare şi rezultatele sunt atât de pozitive încât vă recomand să faceţi orice ca să popularizaţi aceste lucruri. În cazul României, integrarea europeană a dus la o creştere economică nu semnficativă - enormă, a dus la stabilitate, a dus la consolidarea democraţiei interne din România şi a făcut posibil ceea ce numim noi parcursul euroatlantic, care pare aşa o sintagmă simplă, dar este un proiect naţional de mare amploare şi de mare durată. Şi de aceea cred că asta este calea pe care ar fi bine să o urmeze şi Republica Moldova”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO