- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.01.2017, 20:54)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei
Preşedintele Klaus Iohannis a respins marţi drept ''calcul pe colţul mesei'' informaţiile protrivit cărora România ar risca o amendă de 80 de miliaone de euro din cauza condiţiilor de detenţie, informaţii invocate de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună.
Urmărește
5169 afișări
Iohannis despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei
''Nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. (...) 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Amenzile nu se dau pauşal'', a spus el, adăugând că este vorba de un ''calcul pe colţul mesei'' făcut de cineva pe modelul Italiei pentru că ''nu ştie nimeni'' câţi deţinuţi ar avea dreptul la despăgubiri.
''În nici un caz nu poate fi aşa ceva aplicat la România. Nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule, pe bune, nu le-a făcut încă nimeni. Deci, haideţi să aşteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă. Rezolvăm problema acasă'', a explicat Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a precizat că decizia-pilot a CEDO privind regimul de detenţie din închisorile româneşti va fi publicată în următoarele luni, România având apoi încă în jur de un an şi jumătate pentru a lua măsuri de remediere a deficienţelor.
''Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii. Nici vorbă de presiune din partea CEDO'', a accentuat preşedintele, adăugând că graţierea este o mică parte a problemei.
Şeful statului a spus că a discutat pe acest subiect cu preşedintele CEDO, cel al Comisiei de la Veneţia şi secretarul general al Consiliului Europei.
''Toată lumea mă întreabă « Ce se întâmplă la voi în ţară?»'', a relatat preşedintele, declarându-se foarte mulţumit că a fost lămurit şi poate şi el să lămurească.
''Aceste chestiuni le-am întrebat, m-am lămurit pentru că este o situaţie specială la noi şi fiindcă alţii le-au vehiculat în spaţiul public am crezut că este bine să dau aceste lămuriri, dar nu este nicidecum treaba Administraţiei Prezidenţiale să se ocupe de aceste chestiuni. De asta se ocupă Ministerul Justiţiei şi cred că se găsesc profesionişti în minister care se vor apuca după ce există această hotărăre pilot de treabă'', a subliniat şeful statului.
Întrebat cum va comunica Guvernului aceste concluzii, Iohannis a răspuns: ''După orice vizită pe care o fac diplomaţii care mă însoţesc fac un raport şi acesta este pus din oficiu la dispoziţia tuturor oficialilor români. Să nu creadă cineva că eu fac aşa vizite şi pe urmă nu se ştie. Se comunică întodeauna instituţional tuturor celor interesaţi''.
Întrebat dacă va discuta cu premierul, dacă îl cheamă pe acesta la Cotroceni sau mai intenţionează să meargă la Guvern, şeful statului a replicat: ''Nu intenţionez aşa ceva''.
Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a declarat în martie 2016 că s-a făcut o solicitare către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să se amâne luarea unei decizii pentru situaţia din penitenciare, decizie care ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.
''Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puţin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. România nu ar fi prima ţară membră a Consiliului împotriva căreia s-ar putea pronunţa o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenţie, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare şi, inclusiv, retroactiv. Asta înseamnă că statul italian plăteşte 78 de milioane de euro pe an (...) pentru România, şi dacă nu vor fi 8 euro pe zi, şi dacă spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, funcţie de populaţia aflată în detenţie, în jur de 28.000 de persoane, în funcţie de pedepsele pe care le au de executat estimările noastre sunt că tot cam aşa, în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit'', a afirmat Raluca Prună, în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor.
Citeşte şi: Băsescu: Adamescu a fost ucis de dispreţul pentru viaţă al procurorilor şi judecătorilor
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Trebuie să ne fie mai rău înainte să fie mai bine. Nu sunt îngrijorat pentru democraţie
Citeşte şi: PPE susţine demersul preşedintelui Iohannis privind amnistia şi graţierea, anunţă liberalii
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe