- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, despre securitatea Mării Negre: suntem puternici şi putem să asigurăm securitatea
România, Germania şi ceilalţi aliaţi din cadrul NATO pot asigura securitatea ţărilor lor, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după discuţia cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia s-a vorbit şi despre securitatea Mării Negre.
Iohannis, despre securitatea Mării Negre: suntem puternici şi putem să asigurăm securitatea
Preşedinte Klaus Iohannis i-a spus, miercuri, preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, că vizita acestuia şi contactele româno-germane intense din ultima perioadă evidenţiază caracterul „privilegiat, cu valenţe strategice”, al relaţiilor dintre cele două ţări.
„Avem un dialog politic consistent în plan bilateral şi european, o cooperare economică solidă şi legături interumane puternice, datorită comunităţii româneşti din Germania şi minorităţii germane din România. Aşa cum am mai spus, aceste comunităţi reprezintă puntea vie de legătură dintre societăţile noastre, iar contribuţia lor la dezvoltarea relaţiei româno-germane este extrem de importantă în plan cultural, social, economic şi nu numai. Germania este, de mulţi ani, primul partener comercial al României, anul trecut înregistrând schimburi bilaterale de peste 40 de miliarde de euro. Peste 25.000 de companii cu participaţie germană şi peste 5,5 miliarde de euro aport de capital social fac din Germania al doilea mare investitor în economia românească. Salut faptul că domnul Preşedinte Steinmeier este însoţit în România şi de o delegaţie de oameni de afaceri şi mă bucur că vor aborda împreună cu autorităţile române noi proiecte de dezvoltare a cooperării economice şi sectoriale româno-germane, adaptate nu numai realităţii geopolitice actuale, dar şi celei a economiei viitorului, marcate de transformarea digitală şi de tranziţia verde”, a declarat Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Preşedintele a dorit să reconfirme, alături de Steinmeier, interesul comun pentru intensificarea relaţiilor excelente dintre cele două ţări, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO: „Numai împreună vom putea să întărim unitatea europeană în aceste vremuri tulburi, marcate de agresiunea rusă din Ucraina, de schimbări geopolitice şi de urmările multiplelor crize din anii trecuţi”.
„Am analizat astăzi, împreună cu domnul Preşedinte Steinmeier, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. Am evaluat ameninţările şi am concluzionat că împreună - România, Germania şi ceilalţi aliaţi din cadrul NATO - suntem puternici şi putem să asigurăm securitatea ţărilor noastre. I-am mulţumit, în acest context, domnului Preşedinte pentru susţinerea de către Germania a consolidării Flancului Estic al NATO şi pentru participarea la structurile aliate din România. Am stabilit să intensificăm colaborarea noastră în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, pentru a face faţă provocărilor actuale, nu numai celor în materie de securitate, dar şi celor în plan economic şi social. În cadrul dialogului nostru am evidenţiat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de cele două state şi am discutat, totodată, dificultăţile majore cu care se confruntă, în prezent, Republica Moldova, în contextul războiului. Împărtăşim viziuni similare cu privire la necesitatea mobilizării de sprijin activ şi puternic pentru Chişinău, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, pentru a consolida rezilienţa acestei ţări în faţa provocărilor complexe cu care se confruntă”, a adăugat Iohannis.
Potrivit acestuia, a fost abordată în cadrul discuţiilor şi politica de extindere a Uniunii Europene, rezultând sprijinul comun al României şi Germaniei pentru avansarea procesului atât în privinţa Balcanilor de Vest, cât şi în privinţa Partenerilor noştri Estici: „Am pus accentul în cadrul discuţiilor pe sprijinul ferm al României pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei, ca state candidate la aderare. Am avut cu domnul Preşedinte Steinmeier şi un schimb de opinii cu privire la stadiul proiectelor din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări şi am prezentat priorităţile şi obiectivele Summitului pe care îl voi găzdui la Bucureşti, în luna septembrie, urmat şi de Forumul de Afaceri al Iniţiativei”.
Nu în ultimul rând, cei doi au discutat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen. Iohannis i-a transmis lui Steinmeier aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei: „Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO