- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.05.2023, 13:56)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, după ce România a fost obligată să recunoască familiile homosexuale: E o temă complicată
Decizia CEDO, care obligă România să recunoască familiile homosexuale, este „o temă complicată pentru România, însă e o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul”, spune preşedintele Klaus Iohannis: „Cred că se vor găsi cele mai bune soluţii”.
Urmărește
1443 afișări
Iohannis, după ce România a fost obligată să recunoască familiile homosexuale: E o temă complicată
„În privinţa deciziei de la CEDO e o temă complicată pentru România, însă e o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul. Sunt convins că se vor găsi formate în care această temă va fi dezbătută cu multă responsabilitate în Parlament şi într-un timp rezolnabil cred că se vor găsi cele mai bune soluţii”, spune Klaus Iohannis.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea Asociaţiei Accept şi a altor 14 persoane, împotriva statului român, privind încălcarea art. 8 din Convenţia CEDO privind „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cazul familiilor homosexuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016 privind o iniţiativă de revizuire a articolului 48 din Constituţie, Curtea Constituţională a remarcat caracterul limitativ şi exclusiv al definiţiei noţiunii de „familie” propuse - şi anume, o uniune întemeiată pe o căsătorie liber consimţită între un bărbat şi o femeie.
În acest sens, Curtea a explicat că articolul 48 din Constituţie consacră şi protejează dreptul la căsătorie şi la relaţiile de familie care rezultă din căsătorie, ca fiind distinct de dreptul la viaţa de familie şi la respectarea şi protecţia vieţii de familie, care are un conţinut juridic mult mai larg şi este protejat de articolul 26 din Constituţie. Curtea a considerat că iniţiativa este conformă cu Constituţia în măsura în care nu a restricţionat noţiunea largă de „familie” prevăzută la articolul 26 sau dreptul la căsătorie prevăzut la articolul 48.
Partea relevantă a deciziei este următoarea: „... analizând în continuare conformitatea modificării propuse cu dispoziţiile alineatului 2 al articolului 152 din Constituţie, referitoare la interzicerea suprimării oricărui drept sau libertate fundamentală ori a garanţiilor acestora, instanţa constată, în primul rând, că textul propus a fi modificat are denumirea marginală „Familia” şi, în conţinutul său, stabileşte o serie de principii şi garanţii privind căsătoria. Având în vedere conţinutul reglementării, instanţa reţine că art. 48 din Constituţie consacră şi protejează dreptul la căsătorie, precum şi relaţiile de familie rezultate din căsătorie, distinct de dreptul la viaţă de familie/respectarea şi ocrotirea vieţii de familie, cu un conţinut juridic mult mai larg, consacrat şi protejat de art. 26 din Constituţie, potrivit căruia: „(1) Autorităţile publice respectă şi protejează viaţa intimă, familială şi privată. (2) Orice persoană are dreptul de a se comporta liber, cu excepţia cazului în care aceasta încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.
În ceea ce priveşte dreptul la viaţa privată şi de familie, persoanele de acelaşi sex care formează cupluri stabile au dreptul de a-şi exprima personalitatea în cadrul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de recunoaşterea legală şi judiciară a drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare.
Potrivit unui studiu comandat de Asociaţia Accept în anul 2021 şi realizat în rândul populaţiei generale din România, 71% dintre respondenţi au considerat că recunoaşterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de acelaşi sex nu ar avea niciun impact asupra vieţii lor, iar 43% s-au declarat în favoarea recunoaşterii legale a cuplurilor de acelaşi sex; un procent mai mare (56%) dintre cei chestionaţi, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat în favoarea recunoaşterii legale a cuplurilor de acelaşi sex.
CEDO a decis cu cinci voturi pentru şi două voturi împotrivă, că cererile depuse de Asociaţia Accept şi a alte 14 persoane sunt admisibile şi constată că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenţie, astfel că decide, în unanimitate, „constatarea unei încălcări a Convenţiei constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanţi”.
Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu şi Victor Ciobotaru. Alte 6 cupluri au spus că vor să rămână anonime.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20