- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.06.2019, 11:04)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Iohannis, după consultările pe referendum: Am decis să invit partidele să semnăm un PACT politic pentru România Europeană/ Dăncilă vrea un grup pentru revizuirea Constituţiei
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită pe formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României. Şeful statului a avut miercuri discuţii şi cu ALDE, grupul parlamentar Pro Europa, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Iohannis i-a criticat anterior pe pesediştii, pentru că înainte de consulări aceştia s-au grăbit să „defileze public” cu o intenţie de a revizui Constituţia. Delegaţia PMP este prima care a intrat prima la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în Constituţie a referendumului pe justiţie. Este a doua zi de consultări pe care şeful statului le are pe acest subiect.
Urmărește
5603 afișări
UPDATE 16.00 Declaraţiile lui Iohannis la finalul consultărilor
”Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreţi, un pact politic pentru România europeană.
Aşadar, acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României, care conţine în esenţă următoarele chestiuni: transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie, transpunerea în legislaţiei a interdicţiei adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelate cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la OUG, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor Justiţiei, inclusiv a OUG prin care au fost modificate în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia a consiliilor consultative ale judecătorilor şi procurorilor europeni, precum şi a rapoartelor Comsiei Europene şi GRECO, adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplică a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene”, a declarat Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Şeful statului a precizat că mai propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.
El a mai spus că va trimite ”imediat” partidelor proiectul acordului.
”Aştept în câteva zile un răspuns afirmatov la invitaţia mea de a semna acest acord naţional”, a mai spus şeful statului.
UPDATE 15.40 Viorica Dăncilă anunţă că i-a propus lui Iohannis formarea unui grup pentru revizuirea Constituţiei
Preşedintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, miercuri, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamentului, condus de Marcel Ciolacu, care să aibă discuţii cu partidele pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.
"Am participat la consultările cu domnul Iohannis legat de rezultatul referendumului, precum şi următorii paşi pe care trebuie să îi facem. Am reiterat că rezultatul votului e foarte important. E important să dăm dovadă de acţiune pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele referendumului consultativ. I-am propus domnului Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamntului, condus de domnului Marcel Ciolacu, pentru a putea obţine un consens între partide. Să putem face primii paşi pentru ca revizuirea Constituţiei să fie pus în practică cât mai repede", a declarat Viorica Dăncilă, după consultările de la Palatul Cotroceni.
Preşedintele interimar PSD a precizat că social democraţii vor ca referendumul de revizuire să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia.
"Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor va începe chiar de mâine formarea acestui grup. Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare pentru a pune în practică rezultatele referendumului", a completat Viorica Dăncilă.
Preşedintele Iohannis a avut miercuri a doua zi de consultări cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema transpunerii în legislaţie a referendumului pe justiţie.
UPDATE 15.00: Delegaţia PSD condusă de Viorica Dăncilă, ultima care discută cu Iohannis la Cotroceni
Delegaţia PSD, condusă de Viorica Dăncilă, este ultima care a intrat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe tema transpunerii în Constituţie a rezultatelor referendumului pe justiţie.
Ce a declarat Dăncilă înainte de CONSULTĂRI
Din delegaţia PSD condusă Viorica Dăncilă fac parte şi Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.
Biroul Politic Naţional al PSD au discutat despre mandatul cu care delegaţia PSD se va prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni.
Anterior, Viorica Dăncilă a declarat că nu este de acord cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pentru că s-ar încălca recomandările Comisiei de la Veneţia.
Până acum, Iohannis a avut, în cursul zilei, consultări cu PMP, ALDE, Pro România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
După discuţiile de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Guvern pentru a discuta „despre paşii care trebuie făcuţi” pentru transpunerea rezultatului referendumului, dar că în acest moment este prematur pentru a lua o decizie în acest sens.
Liderul ALDE a adăugat că la Parlament trebuie constituită o Comisie specială pentru analizarea rezultatelor referendumului de pe 26 mai.
Totodată, şeful statului a avut marţi consultări cu delegaţiile PNL, USR şi UDMR. Toate cele trei formaţiuni au anunţat, prin vocea liderilor acestora, că susţin demersul transpunerii referendumului în Constituţie.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiţie de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Citeşte şi: Noul grup parlamentar Pro Europa susţine moţiunea de cenzură. Daniel Constantin: Avem 24 de parlamentari/ Grupul minorităţilor este divizat
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri, la ora 16:00, declaraţii de presă după consultările cu partidele desfăşurate la Palatul Cotroceni.
UPDATE Daniel Constantin: Susţinem moţiunea de cenzură. Avem 24 de parlamentari
Daniel Constantin a declarat, miercuri, că Pro România susţine moţiunea de cenzură la adresa Guvernului şi lucrează la document alături de iniţiatorii acesteia, respectiv PNL. El a precizat că în prezent grupul deputaţilor Pro Europa are 24 de membri.
"Azi (miercuri n-r.) de dimineaţă am avut un prim contact cu colegii de la PNL, am agreat câţiva paşi, se lucrează la moţiunea de cenzură şi nu numai că o susţinem, lucrăm, ne spunem punctele de vedere, ce credem că nu a fost bine în managementul acestui Guvern. E şi un calendar de lucru zilele acestea. Avem 24 de parlamentari", a spus Daniel Constantin după consultările de la Cotroceni.
Referitor la referendum, Daniel Constantin a precizat că i-a prezentat şefului statului modificările pe care ar vrea să le includă într-o revizuire a Constituţiei, inclusiv definirea încălcărilor grave ale Constituţiei.
"L-am informat pe preşedinte cu privire la faptul că noi am dori în acest proces de modificare a Constituţiei să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare, nu lucruri care necesită o consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României pentru că asta ar necesita timp. Am înţeles necesitatea exprimată şi de preşedinte şi de cetăţeni ca aceste lucruri să fie implementate cât mai repede în Constituţie. De aceea cred că dacă va exista o majoritate largă la nivelul Parlamentului şi alte partide vor agrea, noi o să prezentăm câteva puncte care trebuie modificate. Le-am prezentat şi preşedintelui. O să discutăm şi cu ceilalţi colegi din Parlament, absolut cu toate partidele politice, să vedem dacă o să întrunim o majoritate. În caz contrar, ne aliem acestei majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte, aşa cum poporul s-a exprimat. E un proces care probabil că va începe imediat la nivelul Parlamentului şi se va finaliza spre sfârşitul acestui an, posibil chiar şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale", a explicat Daniel Constantin.
Şi Eugen Tomac a declarat, miercuri, că PMP va vota pentru trecerea moţiunii de cenzură, iniţiată de PNL la adresa actualului Guvern.
Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a anunţat că va susţine demersul opoziţie.
Moţiunea de cenzură este probabil să fie depusă săptămâna viitoare, a anunţat liderul USR Dan Barna.
UDATE Pro România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale următoarele la discuţii cu Iohannis
Delegaţiile Pro România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale sunt următoarele care vor intra la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii referendumului pe justiţie, prima de la ora 13.00 şi cea de-a două de la ora 14.00.
Înaintea acestora la consultări au participat delegaţiile PMP şi ALDE. Ultima delegaţie care va discutat cu Iohannis este cea a PSD, condusă de Viorica Dăncilă.
UPDATE Tăriceanu: Avem rezerve legat de extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că ALDE este de acord cu ambele întrebări la referendum, însă nu şi cu partea referitoare la extinderea dreptului altor instituţii de a sesiza CCR în legătură cu ordonanţele de urgenţă
„Am încheiat acum câteva clipe consultările iniţiate de preşedinte şi am comunicat domnului preşedinte poziţia ALDE. Aşadar, i-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie. În privinţa celei de-a două întrebări, privind interzicerea adoptării OUG în justiţie, i-am spus că şi aici suntem de acord. I-am explicat că avem rezerve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă. Dintr-un motiv simplu. Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea exercita funcţia de executiv. Şi mai grav transformăm CCR într-un arbitru politic”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, după consultăril de la Cotroceni.
Liderul ALDE a adăugat că i-a explicat şefului statului că partidul pe care îl conduce nu a fost niciodată împotriva temelor referendumului pe justiţie, ci a organizării acestuia în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.
„I-am explicat preşedintelui că noi nu am fost impotriva temelor referendumului, ci împotriva organizării referendumului simultan cu alegerile europene. Rezultatul a fost o lipsă cronică a dezbaterii temelor alegerilor europene”, a spus Tăriceanu.
El a mai precizat că „nu toate soluţiile la întrebările de referendum necesită o legiferare de rang constituţional”, putând fi modificate şi prin legi.
Liderul ALDE a afirmat că referendumul de revizuire a Constituţiei ar trebui să aibă loc de îndată şi nu concomitent cu alte alegeri.
„Dacă unele vor necesita o soluţionare constituţională, ele trebuie aprobate cu trei pătrimi de fiecare Cameră, apoi un referendum. Trebuie organizat imediat, pentru că nu vreau să se înţeleagă că această şmecherie nu va mai funcţiona. Punctul nostru de vedere este că referendumul pentru revizuirea Constituţiei trebuie făcut în termenul legal, prin aprobarea de către Parlament”, a conchis Tăriceanu.
Următoarele partide care vor intra la consultări sunt Pro România, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD.
Înaintea primei runde consultări cu formaţiunile politice reprezentante în Parlament, Klaus Iohannis a afirmat că refendumul pentru revizuirea Legii fundamentale ar putea fi „suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an”, respectiv alegerile locale sau parlamentare.
UPDATE ALDE, al doilea partid care discută cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema aplicării referendumului
Delegaţia ALDE condusă de Călin Popescu Tăriceanu este a doua care a intrat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în Constituţie a referendumului pe justiţie.
Înainte de a merge la Cotroceni, liderul ALDE a avut o scurtă întrevedere la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, în contextul consultărilor de la Palatul Cotroceni.
UPDATE PMP i-a transmis lui Klaus Iohannis că trebuie implementat şi referendumul din 2009
Eugen Tomac a declarat, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că odată cu transpunerea în Constituţie a referendumului pe justiţie trebuie transpus şi rezultatul referendumului din 2009, la care cetăţenii au spus că vor reducerea numărului de parlamentari.
„Punctul nostru de vedere cu privire la referendum e foarte clar. PMP cere ca rezultatul referendumului să fie cât mai rapid transpus în lege. Considerăm de asemenea să se ţină cont şi de referendumul din 2009. Credem că această instituţie nu trebuie neglijată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de aleşi”, a afirmat Eugen Tomac, miercuri, la Cotroceni.
Întrebat ce a replicat şeful statului atunci când PMP i-a propus transpunerea referendumului din 2009, Tomac a evitat să ofere un răspuns clar, precizând doar: „Noi l-am informat pe domnul preşedinte cu privire la acest subiect. Cred că şi CCR va preciza acest lucru, atunci când va valida referendumul organizat pe 26 mai”.
Liderul PMP a adăugat că i-a mai spus preşedintelui Iohannis că partidul susţine desfăşurarea în două zile a votului în Diaspora, în contextul cozilor care s-au format la alegerile europarlamentare, din cauza cărora mulţi români din străinătate nu au reuşit să voteze.
„PMP cere vot în două zile pentru Diaspora. PMP a şi depus o iniţiativă legislativă în acest sens”, a conchis Tomac.
Recent, în spaţiul public a apărut un video în care şeful statului Klaus Iohannis spunea că referendumul din 2009 i se pare inutil şi prin urmare nu a votat.
Din delegaţia PMP au făcut parte Eugen Tomac, Marius Paşcan, Petru Movilă, Ioana Constantin şi Robert Turcescu.
PSD a anunţat intenţia de a depune un proiect de revizuire a Constituţiei, înainte de consultări. Iohannis: Pesediştii, oricât ar încerca să-şi spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni
Şeful statului va avea discuţii şi cu ALDE, grupul parlamentar Pro Europa, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Iohannis i-a criticat pe pesediştii, pentru că înainte de consulări aceştia s-au grăbit să „defileze public” cu o intenţie de a revizui Constituţia.
Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a declarat luni că ”pesediştii, oricât ar încerca să-şi spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenţionaţi”. ”PSD este foarte grăbit să defileze public cu iniţiativa de revizuire a Constituţiei?”, a adăugat ea.
”În legătură de intenţiile manifestate deja în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să-şi spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.
Reacţia ei a venit după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.
Klaus Iohannis a avut marţi consultări cu delegaţiile PNL, USR şi UDMR
Ulterior, Ludovic Orban a declarat că susţine toate demersurile şefului statului pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislaţia în justiţie.
De asemenea, Dan Barna a anunţat că i-a transmis preşedintelui Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare. El a adăugat că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa Fără penali în funcţii publice a USR.
Totodată, Kelemen Hunor i-a spus şefului statului că UDMR susţine necesitatea unei noi Constituţii, în care să fie prevăzută eliminarea ordonanţelor de urgenţă, astfel încât să fie restabilită credibilitatea Parlamentului.
Înaintea primei runde consultări cu formaţiunile politice reprezentante în Parlament, Klaus Iohannis a afirmat că refendumul pentru revizuirea Legii fundamentale ar putea fi „suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an”, respectiv alegerile locale sau parlamentare.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiţie de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Referendum după referendum. Iohannis, consultări la Cotroceni pentru revizuirea Constituţiei. PNL militează pentru o nouă consultare, la alegerile din toamnă/ USR vrea extinderea modificărilor şi la „Fără penali”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36