„Ne aflăm într-un moment în care este esenţial să apărăm aceste valori (europene – n.r.), dar şi să redescoperim căile şi mijloacele prin care să asigurăm, într-un mod echilibrat, atât securitatea, cât şi democraţia, în contextul revenirii la nivel european a populismului, naţionalismului şi extremelor politice”, a afirmat preşedintele la conferinţa Romania’s Security Leadership in South East Europe la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a mai spus că trebuie menţinută şi întărită la nivel european construcţia instituţională a apărării colective prin NATO şi şi a spaţiului de securitate, libertate şi justiţie prin UE.
El a adăugat că România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european.
„Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federaţia Rusă, a principiilor şi mecanismelor de asigurare a stabilităţii la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forţei armate cu încălcarea dreptului internaţional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin ameninţări directe sau propagandă media, cum am văzut recent. Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist, aşa cum este cazul Daesh”, a detaliat şeful statului.