Iohannis: Este momentul unui consens politic şi social real pentru o Românie creativă, a inovării - FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis spune că "este momentul unui consens politic şi social real" pentru "o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale" şi că este momentul să fie scoase din sertar documentele strategice din cercetare, în perspectiva bugetului pe 2016.

Urmărește
872 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Este momentul unui consens politic şi social real pentru o Românie creativă, a inovării - FOTO

Klaus Iohannis: Este momentul unui consens politic şi social real pentru o Românie creativă, a inovării (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Şeful statului a făcut aceste declaraţii la ceremonia de deschidere a Conferinţei Internaţionale "Micro-to Nano-Photonics IV"- ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Română.

În alocuţiune, preşedintele Iohannis a ţinut să precizeze că a ales să participe la acest eveniment pentru a arăta care sunt priorităţile sale, menţionând că priorităţile au rămas aceleaşi, chiar dacă poate pe unii "îi nemulţumeşte lipsa aşa-numitor breaking news-uri şi a unor declaraţii incendiare".

"Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în deschiderea acestei conferinţe internaţionale de înaltă ţinută ştiinţifică. (...) Prezenţa mea astăzi aici nu este deloc întâmplătoare. Dincolo de faptul că mă simt apropiat de domeniul dumneavoastră de expertiză, prin prisma formaţiei mele profesionale, vă mărturisesc că motivaţia mea ţine şi de responsabilitatea pe care o am ca Preşedinte al României. Am ales să particip la acest eveniment pentru a arăta încă o dată care sunt priorităţile mele. Poate că unii se aşteptau să vorbesc despre partide sau ar fi vrut să aibă parte de o vară mai agitată politic. Poate că pe alţii îi nemulţumeşte lipsa aşa-numitor breaking news-uri şi a unor declaraţii incendiare. Pentru mine însă conduita promisă şi priorităţile asumate au rămas aceleaşi. Şi nu vor fi nici în continuare umbrite de efervescenţa politică sau de circumstanţe de moment", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că "cercetarea şi educaţia sunt şansa pe care România o are".

"România puternică nu poate fi decât bazată pe cunoaştere, iar prosperitatea şi progresul societăţii vin împreună cu ea. Este un lucru cât se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat în timp l-au ştiut, toţi actorii politici şi sociali l-au ştiut şi îl ştiu. Şi cu toate acestea, domeniul cercetării suferă de pe urma unei vechi metehne din spaţiul nostru public: aceea a lucrurilor începute şi neterminate şi a intenţiilor neconcretizate", a menţionat el.

"Stăm bine la capitolul documente, dar lipseşte aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare şi Inovare, avem un plan naţional de implementare neurmat de acţiuni şi structuri instituţionale sau dacă sunt, au funcţionat doar pe hârtie. Domeniul cercetării nu are voie să fie la limita supravieţuirii. România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte performanţa în inovare. Efectele imediate ale acestei stări de fapt sunt o economie necompetitivă în context european şi valoare adăugată mică a produselor şi serviciilor cu care intrăm în competiţia globală", a adăugat şeful statului.

Iohannis a menţionat că, prin evenimentul de la Academia Română, ţara noastră este "conectată la comunitatea ştiinţifică internaţională şi contribuie la progresul cunoaşterii" şi a adăugat că "avem un potenţial intelectual uriaş, resurse de ingeniozitate şi ambiţie, capacitate creativă şi profesionişti de excepţie în ţară şi în diasporă", iar România are "toate premisele să iasă din decalajul perpetuu şi să îşi construiască propriul loc în peisajul european şi global al cercetării".

Preşedintele a propus în context trei "teme de reflecţie şi de acţiune pentru viitorul imediat", respectiv: "prioritizarea reală a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare", "instituirea unui climat de integritate, predictibilitate şi transparenţă decizională" şi "întărirea legăturii între educaţie şi cercetare-inovare".

"Este momentul unui consens politic şi social real, pentru o Românie creativă, o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale - economice, demografice, de securitate şi climatice. Cred că a venit momentul ca autorităţile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării, în perspectiva bugetului pe anul viitor", a subliniat Klaus Iohannis.

El a menţionat că, la doar câteva luni de la adoptarea Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020, pentru anul 2015 a fost alocat doar jumătate din bugetul asumat în Strategie.

"Domeniul Cercetare – Dezvoltare - Inovare a depăşit procentul de 100% ca nivel al absorbţiei fondurilor structurale. De aceea, o posibilă soluţie ar fi reorientarea unei părţi importante a fondurilor necheltuite dinspre alte zone, împreună cu prioritizarea reală a acestui domeniu din prisma finanţării din fonduri publice", a mai spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, "incertitudinea asupra cadrului de reglementare şi a resurselor disponibile reprezintă un cost în sine pentru actorii din sistem", iar de aici vine şi reticenţa diasporei ştiinţifice de a se implica în proiecte în România.

"Avem nevoie de un sector public de cercetare performant, un management profesionist şi transparent. Avem nevoie de reducerea birocraţiei, dar şi a fragmentării sistemului public de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, pentru atingerea masei critice necesare performanţei. Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme - Fizică Nucleară) este un reper pentru cercetarea românească, având deja un renume internaţional. Multiplicarea unor astfel de centre de excelenţă, împreună cu investiţia în resursa umană de valoare, sunt esenţiale pentru atragerea celor performanţi şi pentru a produce rezultate. Mult aşteptata înfiinţare a Centrului Internaţional UNESCO pentru Formare şi Cercetări Avansate, centru de categoria a doua sub auspiciile UNESCO, va constitui cu siguranţă un alt pas concret în acest sens", a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că, tot în ideea dezvoltării sustenabile, România are nevoie de o prioritizare a zonelor de interes strategic în domeniul cercetării şi inovării, "în care conexiunile reale cu economia şi zonele de performanţă ştiinţifică sunt încurajate consecvent". El a subliniat că politicile în acest domeniu trebuie corelate cu cele economice, de educaţie şi de politică externă.

"Întărirea legăturii dintre cercetare şi educaţie este esenţială într-o societate democratică. A avea opinii informate pe teme de actualitate, precum încălzirea globală, de exemplu, sau migraţia, nu este o caracteristică a elitelor intelectuale, ci trebuie să devină normalitate. Un sistem educaţional performant, racordat la realităţile globale şi evoluţiile ştiinţifice, nu poate exista fără cercetare, aşa cum niciun sistem sustenabil de cercetare avansată nu poate exista fără ca tinerii să aibă contact cu noutăţile din cercetare, la toate nivelele educaţionale", a mai spus şeful statului.

"Ştiinţa şi inovarea nu au culoare politică; dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei ţări. Îmi manifest cu această ocazie disponibilitatea de a sprijini un efort interinstituţional susţinut, pentru ca la momentul în care vom celebra 100 de ani de unitate şi modernitate a statului român să ne aflăm pe alt loc în ierarhia europeană, în ceea ce priveşte performanţa în cercetare şi inovaţie", a precizat preşedintele.

Conferinţa Internaţională "Micro- to Nano-Photonics IV - ROMOPTO 2015" este un eveniment ştiinţific dedicat cercetării în domeniul opticii şi laserului.

La conferinţă participă şi profesorul Ştefan Hell, cercetător de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014 şi membru de onoare al Academiei Române.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici