Iohannis: Europa trebuie să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare

Aflat, luni, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a spus că Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate în ceea ce priveşte propria apărare.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Europa trebuie să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare

Iohannis: Europa trebuie să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare

„Mă aflu astăzi la Bruxelles pentru a participa la o reuniune informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, aceasta fiind prima reuniune dedicată dezbaterii exclusive a acestui subiect”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni.

El a precizat că se va discuta „despre capabilităţi militare şi industria de apărare europeană, aspecte de finanţare, precum şi despre parteneriatele Uniunii Europene în domeniul securităţii şi al apărării. Bineînţeles, nu va lipsi din discuţiile noastre abordarea legăturii transatlantice şi a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în contextul noii Administraţii”.

„Ceea ce ne propunem astăzi este să contribuim la fundamentarea deciziilor importante pe care trebuie să le luăm în acest an. Vom oferi şi un ghidaj pentru pregătirea Cartei Albe a apărării europene, care va fi prezentată de Comisia Europeană”, a adăugat preşedintele României.

Klaus Iohannis a dat asigurări că, pentru „a ne consolida rezilienţa strategică, pentru a deveni mai eficienţi ca Uniune şi ca actor global cu greutate şi influenţă reală, inclusiv în relaţia transatlantică, Europa trebuie să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare”.

Mai mult decât atât, el este de părere că obiectul nu poate fi realizat fără o finanţare adecvată, „ceea ce înseamnă nu doar mai mulţi bani pentru apărare, ci inclusiv folosirea eficientă a instrumentelor de care dispunem deja, adaptarea acestora sau, de ce nu, crearea unora noi instrumente. Dar, desigur, avem nevoie de investiţii substanţiale pentru demersuri costisitoare, precum refacerea stocurilor de armament, adaptarea pregătirii pentru apărarea faţă de un spectru larg de ameninţări, respectiv consolidarea bazei industriale şi tehnologice de apărare”.

„În al doilea rând, pentru a reduce costurile, pentru a spori eficienţa şi interoperabilitatea, trebuie să fie aprofundată cooperarea dintre statele membre. Numai aşa vom avea o complementaritate reală, vom evita duplicările care nu sunt necesare, iar industria de apărare va avea predictibilitate pe termen lung. Investiţiile mai mari în apărare, inclusiv în cercetare şi inovare, trebuie însă, din perspectiva României, privite într-un spectru mai amplu. Mai exact, aceste investiţii trebuie să contribuie la creşterea competitivităţii economice şi a coeziunii la nivelul Uniunii Europene, precum şi la creşterea economiei per ansamblu, la creşterea rezilienţei lanţurilor de producţie şi la crearea de noi locuri de muncă”, a declarat, de asemenea, Iohannis, luni.

În plus, el a precizat că „toate aceste aspecte au la bază principiul asigurării unei complementarităţi şi coerenţe între UE şi NATO, NATO care rămâne fundamentul securităţii transatlantice. „România, ca Aliat-cheie în regiunea complicată a Mării Negre şi stat membru la graniţa cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, înţelege în profunzime această necesitate. Şi pentru că m-am referit la NATO, vreau să accentuez importanţa vitală a menţinerii şi a aprofundării legăturii transatlantice şi a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii. Un parteneriat transatlantic solid este esenţial pentru securitatea şi prosperitatea europeană, pentru că ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat şi interdependent. Sunt convins că, prin identificarea abordării corecte şi unitare la nivel european, vom putea continua dialogul apropiat, pe baze constructive, cu partenerii americani, cu evidenţierea pragmatică a valorii adăugate a Uniunii Europene pentru Statele Unite ale Americii”, a încheiat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici