Iohannis: Guvernul PNL-PDL se negociază după prezidenţiale, nu vom avea un tandem în campanie

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că propunerea de Guvern PNL-PDL va fi negociată după alegerile prezidenţiale, în cazul câştigării cursei electorale, precizând că nu va exista un tandem în campanie preşedinte-premier, dar că ideea "Guvernului din umbră" figurează în noul Statut.

Urmărește
563 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Guvernul PNL-PDL se negociază după prezidenţiale, nu vom avea un tandem în campanie

Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte Guvernul, aceste chestiuni nu se află într-un fişet la mine în birou, aceste chestiuni rezultă din negocieri politice ample, complexe, serioase, care se vor purta după prezidenţiale. Nu putem să purtăm acum o negociere PNL-PDL pe prim-ministru, miniştri, secretari de stat, fiindcă mai întâi trebuie să vedem dacă avem preşedinte cu care împreună schimbăm lucrurile în România sau nu avem preşedinte", a declarat Iohannis.

El a precizat că ideea "Guvernului din umbră" este prevăzută în proiectul noului Statut al partidului rezultat din fuziunea PNL-PDL şi va fi negociat după alegerile prezidenţiale.

Preşedintele PNL a respins ideea ca în campania pentru prezidenţiale să facă un tandem cu o propunere de prim-ministru.

De asemenea, Iohannis a fost întrebat de ce nu l-a invitat pe Crin Antonescu să facă parte din delegaţia de negociere cu PDL pentru fuziunea celor două partide.

"Parcă îmi amintesc că s-a retras de peste tot, aşa îmi amintesc eu", a răspuns liderul PNL.

El a fost întrebat dacă acest lucru este o certitudine.

"Nu pot să spun că e o certitudine, că parcă s-a răzgândit", a mai spus liderul PNL.

"Nu mi s-a părut că preşedintele care tocmai s-a retras de la conducerea partidului trebuie să fie în comisia politică de negociere cu PDL. Dar tot prieteni suntem, şi cu mici împunsături ... nu e nicio problemă", a mai spus Iohannis.

Liderul PNL a fost întrebat cum răspunde întrebărilor lui Crin Antonescu legate de viitorul PNL, viitorul Guvern şi proiectul său pentru prezidenţiale.

Iohannis a replicat catalogând setul de întrebări ale fostului preşedinte PNL drept "un teleformular".

"Trebuie să spun şi cine va fi secretar de stat la Cultură?", a spus liderul PNL.

"Mi s-a părut interesantă această chestiune, un răspuns exhaustiv evident că o să-l dau partidului şi domnului Antonescu în Delegaţia Permanentă. Dar la o parte din întrebări am răspunsuri, cred chiar foarte bune. La altă parte, cu regret, nu. Articulaţiile proiectului Iohannis - preşedinte nu pot deriva decât din ceea ce a hotărât Congresul PNL, unde am prezentat o moţiune care arată cum ar trebui abordată guvernarea liberală, cum trebuie abordată colaborarea între preşedinte şi executiv pentru a reduce faliile din societate până la dispariţie dacă se poate. (...) Acestea le ştie domnul Antonescu, la fel ca şi mine, fiindcă au fost hotărâte de Congresul PNL şi oricare dintre noi va fi candidatul PNL, sigur, va putea să-şi contruiască un program pornind de acolo, nu din altă parte, pentru că noi reprezentăm PNL, nu aşa, nişte idei private", a spus Iohannis.

Liderul PNL a afirmat că, dacă Antonescu va fi desemnat candidatul la prezidenţiale, acesta va trebui să-şi asume proiectul pe care l-a prezentat Congresului la momentul alegerii în fruntea partidului, menţionând că este vorba de "o moţiune foarte liberală, modernă, densă, nu va avea nicio problemă cu ea".

De asemenea, el a precizat că, în cazul în care va părăsi şefia partidului în urma alegerii ca şef al statului sau în cazul retragerii sale ca urmare a pierderii alegerilor, Statutul PNL este "structurat de aşa natură încât partidul îşi alege conducătorul, nu vechiul conducător îl alege pe noul conducător".

Într-un interviu pentru "Gândul", fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a fost întrebat de ce nu face parte din echipa de negociere cu PDL. "Este un motiv foarte simplu. Componenţa actualei delegaţii de negociere a fost stabilită de noul Birou, la propunerea noului preşedinte", a spus el.

Solicitat să precizeze dacă şi-ar fi dorit să facă parte din această echipă de negociere, Antonescu a menţionat: "Nu este vorba de dorinţă, nu am niciun fel de suferinţă pentru că nu fac parte din această echipă de negociere, dar, pe de altă parte, nu neg faptul că ar fi fost poate important şi chiar folositor pentru PNL să fac parte din această echipă. Nu e niciun fel de supărare sau suferinţă pentru faptul că nu fac parte. Explic doar de ce nu am nici informaţiile legate de mersul acestor negocieri, mai mult decât s-a dat în explicaţii publice, adică aceleaşi care s-au dat în Biroul Permanent".

"În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect", a mai spus Crin Antonescu în interviu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici