Iohannis, în cadrul Conferinţei de la München: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională şi euroatlantică

Zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică, în actualul context geopolitic, a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, în alocuţiunea sa la Conferinţa de securitate de la München.

Urmărește
2653 afișări
Imaginea articolului Iohannis, în cadrul Conferinţei de la München: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională şi euroatlantică

Iohannis, în cadrul Conferinţei de la München: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională şi euroatlantică (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

"În lumina recentelor evenimente şi având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competenţa şi expertiza noastră pot contribui substanţial la soluţionarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre", a spus preşedintele în cadrul panelului cu tema "Între reasigurare şi reangajare? Viitorul NATO", cu prilejul participării la cea de-a 52-a Conferinţă de Securitate de la München.

De asemenea, Iohannis a mai spus că România rămâne un pilon al democraţiei şi al stabilităţii în regiune şi că "vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO şi a UE".

Preşedintele a amintit de creşterea bugetului pentru apărare şi de reuniunea la nivel înalt a liderilor statelor NATO de pe flancul estic, din 4 noiembrie, prezidat de Klaus Iohannis şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

"Atât procesul de redactare a Strategiei Globale a UE, cât şi pregătirea în vederea Summit-ului NATO din Polonia trebuie să asigure un rol important atât pentru flancul estic cât şi pentru cel sudic, angajamentul de a consolida capacitatea de rezistenţă a societăţilor noastre, o viziune cuprinzătoare şi acţiuni care să asigure continuitatea eforturilor deja întreprinse în zona Mării Negre, de asemenea foarte relevante din perspectiva securităţii energetice", a spus Iohannis în discursul său.

Iohannis a salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Iniţiativei de Reasigurare Europeană, pe care o consideră o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa şi faţă de obiectivele comune ca organizaţie.

"Implementarea deciziilor luate la Summitul din Ţara Galilor, stimularea curajoasă a dezvoltării adaptării pe termen lung a NATO şi, în special, consolidarea dimensiunii de descurajare vor produce impactul dorit la Varşovia", a mai spus preşedintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, din punct de vedere al securităţii, atât pe flancul estic, cât şi pe cel sudic.

''Cooperarea şi coordonarea NATO-UE reprezintă garanţia securităţii şi a prosperităţii. Avem nevoie de angajamentul consolidat şi autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizaţie'', a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici