- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.04.2015, 20:59)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: În cazul răpirii din Burkina Faso, am fost în contact permanent cu celula de criză a MAE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, înrebat de lipsa de reacţie în cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, că ”preşedintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune” şi că a fost în contact permanent cu ministrul de Externe şi cu celula de criză.
Urmărește
243 afișări
Iohannis: În cazul răpirii din Burkina Faso, am fost în contact permanent cu celula de criză a MAE
"Preşedintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune. Dacă doriţi să luăm cazul nefericit al românului răpit, pot să vă spun că am fost în fiecare zi în contact fie cu ministrul de Externe, fie cu celula de criză care a fost stabilită imediat în conformitate cu legislaţia. Nu trebuie să ies eu la microfon şi să spun ce să facă oamenii, ei ştiu foarte bine ce e de făcut. Sunt proceduri destul de complicate, dar foarte bine clarificate. Nu cred că trebuie să comentez eu personal orice eveniment", a spus preşedintele, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, despre criticile pe care le-a primit, referitoare la lipsa sa de reacţie, după evenimentul în care a fost implicat cetăţeanul român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cetăţeanul român dispărut în Burkina Faso a fost răpit probabil de o grupare tuaregă condusă de un apropiat al fostului preşedinte Blaise Compaoré şi afiliată organizaţiei teroriste Al-Qaida în Maghrebul Islamic, afirmă un politician local, Etienne Traore, citat de cotidianul Le Pays.
Întrebat, într-un interviu acordat cotidianului local Le Pays, ce părere are despre răpirea unui cetăţean român pe 4 aprilie, Etienne Traore, preşedintele interimar al Partidului pentru Democraţie şi Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, a declarat: "Cred că vor urma şi alte răpiri. Îl suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de reţele tuarege, că încearcă să destabilizeze situaţia din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului său, (fostul preşedinte) Blaise Compaoré, care mizează acum pe o politică a stigmatizării".
Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent şi acuzat că ar fi un membru influent al organizaţiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai preşedintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, în ultimii ani, în eliberarea unor occidentali răpiţi de AQMI.
Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaoré, fostul preşedinte din Burkina Faso înlăturat de la putere în octombrie 2014, după proteste violente, şi refugiat în Coasta de Fildeş.
Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetăţean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali, sau din Al-Qaida în Maghrebul Islamic. Nicio organizaţie teroristă nu a revendicat răpirea cetăţeanului român.
Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe