Iohannis la Ambasada SUA: România devine un vector regional important în domeniul energetic

„România devine un vector regional important în domeniul energetic, prin consolidarea independenţei energetice şi dezvoltarea de soluţii avansate pentru energia verde”, spune Iohannis la Ambasada SUA.

402 afișări
Imaginea articolului Iohannis la Ambasada SUA: România devine un vector regional important în domeniul energetic

„În numele cetăţenilor români, vă transmit dumneavoastră şi poporului american cele mai calde felicitări! În acest an, aniversăm două decenii de la aderarea României la NATO şi 27 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”, şi-a deschis preşedintele discursul la recepţia găzduită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei Americii, celebrată în 4 iulie.

„Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanţială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. În prezent, găzduim un număr crescut de militari americani, ceea ce reprezintă nu numai o reuşită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci şi o dovadă fermă a solidarităţii dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei şi a regiunii euroatlantice. Totodată, alături de Statele Unite şi de partenerii noştri europeni şi globali, continuăm să acţionăm în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova şi al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre. Astfel contribuim la întărirea securităţii regionale şi transatlantice, precum şi la întărirea securităţii României”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom fi luate decizii importante pentru „securitatea noastră colectivă”: „Salut, şi în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite faţă de Marea Neagră, la care şi ţara noastră şi-a adus o contribuţie. Am discutat acest subiect şi cu Preşedintele Biden în cadrul întrevederii noastre recente de la Casa Albă. Împărtăşim viziunea comună că trebuie să întărim eforturile pentru consolidarea unităţii transatlantice şi pentru apărarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale către pace, prosperitate şi integrare euroatlantică. Contribuţia responsabilă a statelor din regiune la asigurarea securităţii şi a rezilienţei Mării Negre este crucială pentru a transforma regiunea într-un spaţiu sigur, deschis şi prosper. Ţara noastră este recunoscută ca un actor responsabil şi un factor de stabilitate la Marea Neagră, contribuind atât la securitatea regiunii, cât şi la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. România este Aliatul şi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic şi pentru democraţie, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să aibă o viaţă prosperă. Vom continua să lucrăm împreună, în baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanţa fundamentală a noilor tehnologii, pentru a securiza lanţurile globale de aprovizionare şi pentru a consolida securitatea energetică, la nivel naţional şi regional”.

Potrivit lui Iohannis, proiectele de cooperare în domeniul energiei nucleare „sunt esenţiale pentru colaborarea dintre ţările noastre, în vederea creşterii securităţii energetice a României şi a întregii regiuni”.

Prin realizarea acestor proiecte, România devine un vector regional important în domeniul energetic, prin consolidarea independenţei energetice şi dezvoltarea de soluţii avansate pentru energia verde.

„Nu în ultimul rând, vreau să amintesc de obiectivul nostru comun de includere a României în programul Visa Waiver. Vom continua să lucrăm împreună cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun să devină în cel mai scurt timp realitate pentru cetăţenii români”, a conchis Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici