Video Iohannis, la Chişinău: Obligaţi-i pe politicieni să facă aceleaşi lucruri ca România pentru combaterea corupţiei. România e un partener solid pentru Ucraina şi Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Chişinău, că e nevoie de de voinţă politică în combaterea corupţiei, precizând că România a dovedit că aceşti paşi se pot face, şi a adăugat: ”Vă recomand să îi obligaţi pe politicenii dumneavoastră să facă aceleaşi lucruri”.

Urmărește
836 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute împreună cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, cum ar putea avea Republica Moldova o justiţie asemănătoare celei de peste Prut, cu instituţii precum DNA-ul românesc şi cât de importantă e voinţa politică în combaterea corupţiei, în condiţiile în care există un guvern minoritar, dependent de voturile comuniştilor.

”E nevoie de voinţa populară şi de voinţă politică şi atunci lucrurile acestea se pot rezolva”, a răspuns Klaus Iohannis, adăugând: ”Poate suna foarte superficială treaba cu voinţa populară, dar dacă electoratul doreşte o reformare, o înbunătăţire a clasei politice, şi au fost foarte multe situaţii când electoratul s-a exprimat clar, de exemplu în noiembrie anul trecut, o să vedeţi că dintr-o dată, politicienii înţeleg că ceva trebuie schimbat în abordare”.

Potrivit preşedintelui României, este evident că ”trebuie să existe voinţă politică pentru schimbare, mai ales în domeniul combaterii corupţiei, independenţei justiţiei, consolidării statului de drept”.

”Este nevoie de multă voinţă politică şi, oricât de mult şi-ar dori oamenii şi oricât ar vota pentru ceva de pus în practică (..) aceste lucruri trebuie puse în practică, totuşi, de politicieni”, a mai declarat Klaus Iohannis, precizând că este convins că acesta este singurul drum care trebuie parcurs pentru a elimina corupţia, care, până la urmă, atentează la bunăstarea oamenilor.

”Aceste lucruri se pot face. România a dovedit că aceşti paşi se pot face. Am avut sprijin foarte consistent de la partenerii europeni, vă recomand să îi obligaţi pe politicenii dumneavoastră să facă aceleaşi lucruri”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: România - o ancoră de stabilitate în regiune şi un partener solid pentru R. Moldova şi Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Chişinău, că vede România ca o ancoră de stabilitate în regiune şi un partener solid pentru R. Moldova şi Ucraina, exprimându-şi speranţa că şi cetăţenii moldoveni văd în Bucureşti un partener loial.

“Ne-am exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile pe care evoluţiile din Ucraina le pot avea în ce priveşte stabilitatea Republicii Moldova”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, referindu-se la discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Nicolae Timofti vizând situaţia din ţara vecină.

Şeful statului a precizat că, în acest context, România doreşte “extinderea spaţiului de prosperitate, democraţie şi stabilitate în vecinătatea noastră imediată”.

“Vedem România drept o ancoră de stabilitate în regiune şi un partener solid al statelor vecine - Republica Moldova şi Ucraina - în calea lor spre Europa. Sperăm ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să vadă la rândul lor în România un partener de încredere, loial şi de lungă durată”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a afirmat că i-a dezvăluit lui Klaus Iohannis viziunea Republicii Moldova asupra a ceea ce se întâmplă în regiune.

“Mesajul nostru rămâne acelaşi: de solidaritate şi sprijin pentru eforturile întreprinse cu participarea partenerilor internaţionali vizând identificarea unei soluţii politice paşnice a crizei, fără ingerinţe externe, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a precizat Timofti.

Preşedintele moldovean i-a mulţumit, totodată, preşedintelui Iohannis pentru vizita efectuată la Chişinău şi “pentru tot ce face România pentru Republica Moldova”.

Iohannis: România va face tot ce e posibil pentru a sprijini R. Moldova pe drumul său european

Preşedintele Klaus Iohannis i-a asigurat, marţi, pe toţi cetăţenii moldoveni că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini R. Moldova pe drumul său european şi democratic, subliniind, totodată, că românii şi partenerii europeni au aşteptări şi speranţe mari privind Chişinăul.

“Există, în România, dar şi în rândul partenerilor noştri europeni, aşteptări şi speranţe mari privind Republica Moldova, în consens cu votul proeuropean exprimat în noiembrie 2014. Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii moldoveni, dar şi pe toţi cetăţenii români care urmăresc cu foarte multă atenţie acest subiect, că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european şi democratic”, a declarat, marţi, la Chişinău, preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că l-a asigurat pe preşedintele Nicolae Timofti că România “rămâne angajată pentru dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării concrete cu Republica Moldova”.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că, în cadrul întâlnirii pe care o va avea, tot marţi, cu noul premier moldovean, Chiril Gaburici, va transmite aceleaşi mesaje de susţinere a eforturilor autorităţilor de la Chişinău “în direcţia consolidării concrete a parcursului proeuropean şi a aprofundării reformelor interne”.

În opinia sa, esponsabilitatea asigurării acestei direcţii revine tuturor forţelor care au dat votul pentru învestirea Cabinetului, “în sensul asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să ţină cont şi să respecte mesajele date de cetăţeni la alegerile din noiembrie 2014”.

Klaus Iohannis a punctat faptul că “doar integrarea europeană reprezintă garanţia unui viitor prosper, în siguranţă şi demnitate pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”, acest lucru fiind demonstrate de exemplul României şi al altor state central şi est-europene membre ale UE.

“Am fost amândoi de acord că priorităţile care apropie Republica Moldova de acest moment ţin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieţii cetăţenilor: economia, sectorul financiar, justiţia, lupta împotriva corupţiei”, a afirmat Iohannis, subliniind că implementarea măsurilor de convergenţă şi de modernizare din Acordul de Asociere cu UE reprezintă “paşii concreţi” care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chişinău.

Preşedintele român a spus că are încredere în capacitatea elitei politice din Republica Moldova de a gestiona “cu maturitate şi înţelepciune” sarcina guvernării.

“Suntem hotărâţi să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova”, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă speră ca Partidul Liberal, cu al cărui preşedinte, Mihai Ghimpu, se va vedea miercuri, să intre şi el în curând în coaliţia de guvernare, şeful statului a susţinut că în acest moment este important să afle strategiile prin care se va implementa drumul european.

“Pentru mine este important acum, după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării Guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, care sunt strategiile, care sunt, practic, căile prin care se doreşte implementarea drumului european. Pentru aceste lucruri am dorit să am discuţii cu liderii partidelor proeuropene care toţi s-au prezentat în alegeri cu promisiunea drumului european. Vreau să discutăm, vreau să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României, ce putem noi să facem ca să sprijinim Republica Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici