- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.03.2024, 14:05)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, la Congresul PPE: Extremismul are potenţial toxic asupra fundamentului proiectului european
Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potenţialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european, spune Klaus Iohannis, prezent la congresul PPE de la Bucureşti.
Urmărește
103 afișări
Iohannis, la Congresul PPE: Extremismul are potenţial toxic asupra fundamentului proiectului european
„Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potenţialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european. Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naţionalismul găunos, de faţadă, până la tendinţele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru. În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol şi din convingere la acelaşi set de principii, care împărtăşesc aceleaşi valori şi care doresc să îşi protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european”, declară Klaus Iohannis la congresul PPE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
El afirmă că Uniunea Europeană „este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit şi facilitează un grad ridicat al calităţii vieţii”.
„Şi tocmai din acest motiv sunt unii care îşi doresc ca acest proiect să eşueze, pentru că oferă ceea ce autocraţiile şi alte sisteme nedemocratice refuză cetăţenilor lor – libertatea de mişcare, comerţ liber, protecţia drepturilor fundamentale, justiţie şi stat de drept. Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu paşi repezi. Oamenii vor fi bombardaţi cu tot soiul de oferte şi promisiuni. Mulţi dintre cei prezenţi aici veţi candida pentru un mandat de europarlamentar şi veţi intra în dezbateri cu eurosceptici şi alţi nemulţumiţi care contestă proiectul nostru european. Îi puteţi întreba direct: <Care este alternativa voastră la un proiect care a adus peste 50 de ani de pace şi prosperitate?>. Şi veţi vedea imediat cum se destramă întregul lor eşafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor şi a unui egoism naţionale, care a provocat dezastre umanitare, conflicte şi războaie europene fratricide”, adaugă şeful statului român.
Iohannis i-a îndemnat pe cei din PPE să folosească campania pentru alegerile europene ca „un prilej de revigorare a liberalismului în faţa autocraţiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului”.
„O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esenţială pentru a contracara dezinformarea şi manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii noştri sunt conştienţi de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenenţa la acest proiect remarcabil. Uniunea Europeană a înlocuit frica şi ostilitatea cu metode de colaborare şi respect reciproc, iar la consolidarea acestor sentimente sunt chemate azi familiile politice care se inspiră din valorile democrat-liberale. Partidul Popular European este principala forţă motrice capabilă să descătuşeze toate aceste energii pozitive. Mă bucur că sunt alături, aici, de oameni cărora ştiu că nu le lipseşte curajul, competenţa, experienţa şi responsabilitatea de a impune schimbările necesare pentru a revitaliza cel mai important proiect politic şi social pe care noi, europenii, l-am construit şi continuăm să-l dezvoltăm”, menţioneaqză preşedintele Iohannis.
În opinia sa, „zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o participare activă şi o comunicare eficientă, urmând principiul unităţii în diversitate, fără a pierde nicio clipă din vedere obiectivul principal, care este siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri”.
„Suntem cu toţii parte a aceleiaşi mari familii europene, fără a însemna că renunţăm la identitatea naţională. Uniţi în a susţine aceleaşi valori şi principii, dar diferiţi prin moştenirea noastră culturală, prin tradiţii, prin istorie, iar tocmai această unitate în diversitate face din proiectul european unul cu adevărat unic. Unitatea şi mobilizarea noastră colectivă reprezintă cheia pentru a duce mai departe proiectul european. Trebuie să fim proactivi în susţinerea valorilor şi a obiectivelor noastre comune, să ne implicăm cetăţenii şi să îi inspirăm să facă parte din acest efort conjugat pentru un viitor mai prosper şi sigur. De aceea, încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetăţean contează în procesul decizional la nivel european. Iată, aşadar, un moment cu o profundă încărcătură şi relevanţă civică, pentru că ne dorim, nu-i aşa, ca viitorul nostru şi viitorul Europei să fie decis de voinţa electoratului, nu de absenţa sa. În acelaşi timp, Uniunea Europeană de mâine va arăta aşa cum o vom pregăti împreună. Apărarea şi securitatea, siguranţa mediului de afaceri european, investiţiile, cultura, educaţia, sănătatea – toate acestea se află în puterea noastră decizională, iar Europa va fi ceea ce vom reuşi să facem împreună din ea. Activitatea politică relevantă nu se opreşte niciodată la discursul public, ci presupune iniţiativă, a fi în mijlocul oamenilor şi a identifica soluţii, soluţii reale, la problemele stringente”, încheie Iohannis.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe