Video Iohannis, la evenimentul de lansare a prototipului unei case solare: O mulţime de idei incoerente ajung de multe ori iniţiative legislative sau ordonanţe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la evenimentul de lansare a prototipului casei solare EFdeN, că în România există un ”sistem învechit, cu o mulţime de idei incoerente care ajung, culmea, de multe ori, să devină iniţiative legislative sau ordonanţe”.

Urmărește
1604 afișări

”Este pentru prima dată în mandatul meu de Preşedinte când am ocazia să particip la inaugurarea unui astfel de proiect. Vorbim aici despre un spaţiu de locuit inovator, confortabil, automatizat, rezistent la ploaie, care produce mai multă energie decât consumă şi care este rodul muncii a peste 50 de tineri studenţi, profesori şi absolvenţi cu preocupări în multiple discipline. Creativitatea şi perseverenţa acestei echipe, care a reuşit să aducă la un loc parteneri importanţi din mediul academic, dar şi din cel privat, reprezintă cea mai bună dovadă că cercetarea din România se află pe mâini bune. De altfel, proiectul dumneavoastră înglobează multe dintre lucrurile care îmi dau speranţă pentru viitor. Nu este doar rezultatul unui demers creativ, bazat pe cercetare, ci şi o propunere cât se poate de concretă pentru rezolvarea problemelor actuale. Când mi-a făcut prezentarea proiectului colega mea, doamna consilier Deca, am întrebat de unde vine denumirea de EFdeN şi acum m-aţi lămurit şi o să spun ceva la sfârşit apropo de EFdeN”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la evenimentul de lansare a prototipului casei solare EFdeN.

El le-a spus tinerilor care au iniţiat proiectul casei solare că au oportunitatea de a motiva şi alţi tineri să-şi investească talentul şi energia în cercetare şi inovare.

”Nu este însă suficient să încurajăm implicarea tinerilor, ci trebuie să punem bazele unui transfer sistematic al rezultatelor cercetării în societate. Modernizarea României depinde de menţinerea stabilităţii economice, care să permită promovarea unei societăţi bazate pe cunoaştere, capabilă să exploateze inteligent şi sustenabil provocările tehnologice ale viitorului. Economia bazată pe tehnologie şi industrii creative este viitorul lumii dezvoltate, din care şi noi, românii, dorim să facem parte. De aceea, am tot repetat că avem nevoie de o Românie educată, o Românie în care numărul copiilor care fac performanţă creşte, în timp ce dezvoltarea sistemului de învăţământ se bazează pe strategii bine gândite. Ceea ce v-am descris este dorinţa mea, ceea ce avem este un sistem învechit, cu o mulţime de idei incoerente care ajung, culmea, de multe ori, să devină iniţiative legislative sau ordonanţe. Şi ceea ce aţi menţionat înainte, din păcate, se arată a fi parte din acest sistem învechit, în care un grup de tineri entuziaşti, care riscă totul ca să arate ce pot, sunt certaţi când se întorc acasă. Nu ştiu cine v-a certat, dar cu certitudine au greşit”, a adăugat şeful statului.

El a mai afirmat că inovaţia în domeniul construcţiilor este una deosebit de importantă pentru România, dar că, din nefericire, fondul de locuinţe pe care îl are România în prezent are un standard foarte scăzut, raportat la normele europene.

”Avem de departe cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană, iar cele mai multe nu sunt eficiente deloc din punct de vedere energetic. Tehnologia ne oferă oportunitatea de a găsi soluţii care să asigure confort şi, în acelaşi timp, să reducă semnificativ consumul de energie. În final, vreau să mă refer la importanţa plasării protecţiei mediului în centrul activităţii noastre economice, dar şi al vieţii noastre de zi cu zi. Recordurile de temperatură se observă uşor şi fenomenele meteo extreme din ultimii ani ne arată clar că semnalele de alarmă ridicate de climatologi se adeveresc şi că riscăm să ne îndreptăm spre grave dezechilibre ecologice, provocate, evident, de încălzirea globală rapidă. România ştiţi că este parte a Acordului de la Paris şi a eforturilor Uniunii Europene de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Deşi aceste acorduri au ţinte care par abstracte, punerea lor în aplicare necesită eforturile noastre active. De fiecare dată când mergem cu maşina pe o distanţă scurtă, în loc să folosim, de exemplu, bicicleta sau transportul în comun, de fiecare dată când utilizăm în exces diverse aparate electrocasnice sau când nu sortăm gunoiul, contribuim la creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă”, a mai spus Iohannis.

Potrivit acestuia, prin construirea de locuinţe eficiente din punct de vedere energetic, prin utilizarea de vehicule şi aparate cu consum redus, se poate contribui la atingerea obiectivelor asumate de către România şi Uniunea Europeană şi să oferim, astfel, un viitor mai bun generaţiilor care vin. Voi v-aţi canalizat energia pentru a dezvolta un proiect extraordinar, cu aplicabilitate directă şi cu o importantă componentă educativă. Apreciez foarte mult acest tip de iniţiative şi sper că pe viitor vor urma şi alte demersuri ambiţioase şi creative. Aveţi întreaga viaţă înainte pentru a ne demonstra nouă, generaţiilor epocii economiei bazate pe carbon, cum se construieşte o nouă societate, care reuşeşte să trăiască în armonie cu natura şi cu clima planetei. Vă mulţumesc, vă felicit şi vă urez mult succes în competiţia de la Dubai! Apropo de EFdeN mă bucur foarte mult că aveţi alături două universităţi extrem de importante, de Arhitectură şi de Construcţii, şi de abia aştept ca astfel de proiecte pilot să se integreze în spaţiul urban românesc şi atunci veţi avea un proiect care se numeşte Integrală de EfdeN de N”, a conchis preşedintele Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici