Iohannis, la ONU: Securitatea nu e regională, ci globală; trebuie găsite soluţii pentru pace

  • În cadrul Adunării Generale a ONU, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia găsirii soluţiilor pentru pace.
  • Iohannis a discutat despre criza de securitate generată de războiul provocat de Rusia şi a dat asigurări că România va continua să susţină Ucraina.
Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la ONU: Securitatea nu e regională, ci globală; trebuie găsite soluţii pentru pace

Iohannis, la ONU: Securitatea nu e regională, ci globală; trebuie găsite soluţii pentru pace

„În mod regretabil, observăm în întreaga lume că insecuritatea, violenţa, conflictele şi chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră”, a spus preşedintele Iohannis, miercuri, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, informează Adrministraţia Prezidenţială.

Preşedintele a punctat pe faptul că „principala noastră provocare este găsirea soluţiilor atât de necesare pentru restabilirea şi protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internaţională şi dreptul internaţional sunt irosite”, adăugând că „atunci când diplomaţia este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult”.
El a adus, de asemenea, în discuţie consecinţele pe care războiul Rusiei asupra Ucrainei le are la nivel global.

„Acest război a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa”, a mai spus Iohannis.

Nu în ultimul rând, şeful statului a amintit de ajutorul pe care România l-a dat Ucrainei, de la începutul războiului, dând asigurări că acesta va fi menţinut atât cât va fi nevoie.

„În acelaşi timp, România îşi va continua sprijinul necondiţionat pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară de acest război”, a adăugat preşedintele, menţionând că „securitatea noastră nu este regională, ci globală. Acest război brutal a afectat deja naţiuni şi oameni din întreaga lume. Securitatea alimentară stă mărturie. Ţara mea are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre şi de la Marea Neagră”.

Potrivit declaraţiilor „un conflict pe termen lung este inacceptabil şi trebuie să rămânem ferm pe poziţie. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internaţional şi Carta ONU. România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a Preşedintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU şi cu dreptul international”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici