Iohannis lasă fotoliul de la Cotroceni. Liderii se întrec în reacţii, poporul aşteaptă răspunsuri

  • Demisia lui Klaus Iohannis a generat reacţii polarizate, de la aprecieri la critici dure, reflectând tensiunile politice din România.
  • Mulţi lideri politici au subliniat necesitatea unei schimbări profunde în sistemul politic pentru a restabili încrederea publică.
Urmărește
893 afișări
Imaginea articolului Iohannis lasă fotoliul de la Cotroceni. Liderii se întrec în reacţii, poporul aşteaptă răspunsuri

Moşteanu: E un avantaj pentru toţi candidaţii pre-europeni faptul că Iohannis nu va fi la Cotroceni

Turcan: Demisia preşedintelui Klaus Iohannis este un gest previzibil

Kelemen Hunor: Plecarea lui Iohannis deschide şansa de a alege un preşedinte pentru fiecare om

Reacţia lui Tudorel Toader:  Preşedintele şi-a dat demisia dintr-o funcţie pe care oricum o ocupa fără drept

Ştirea iniţială

Demisia preşedintelui Klaus Iohannis a stârnit o serie de reacţii diverse din partea clasei politice şi a personalităţilor publice. În timp ce unii au salutat decizia ca fiind una corectă şi necesară, alţii au criticat-o, considerând-o un act de laşitate sau una care vine prea târziu.
 
George Simion, liderul AUR, a considerat demisia lui Iohannis ca o „victorie” a poporului, sugerând că aceasta ar fi un răspuns la presiunile şi nemulţumirile publice. Pe de altă parte, Elena Lasconi, preşedinta USR, a afirmat că demisia vine „foarte târziu” şi a subliniat necesitatea de a repune România pe drumul corect, sugerând că decizia ar fi trebuit luată mai devreme.
 
Nicusor Dan, primarul Bucureştiului, a remarcat că, deşi Iohannis a plecat, nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică în general rămân. El a subliniat că această nemulţumire este profundă şi că trebuie abordată urgent pentru a restabili încrederea publică.
 
Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a comparat situaţia actuală cu perioada interbelică, sugerând că societatea românească suferă de o „amnezie istorică”. El a criticat lipsa de învăţare din greşelile trecutului şi a subliniat importanţa unei abordări mai conştiente în viitor.
 
Crin Antonescu, fost preşedinte interimar al României, a considerat demisia lui Iohannis ca fiind o decizie „înţeleaptă” şi a susţinut că procedurile constituţionale trebuie urmate în consecinţă. În schimb, Victor Ponta, fost prim-ministru, a fost mai critic, afirmând că „toţi complicii şi trădătorii care l-au ţinut în funcţie sunt încă la putere”, sugerând că demisia nu rezolvă problemele profunde ale sistemului politic.
 
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi prim-ministrul României, a declarat că nu a fost anunţat în prealabil despre demisia lui Iohannis, sugerând o lipsă de comunicare între principalele forţe politice. Pe de altă parte, Traian Băsescu, fost preşedinte al României, a criticat dur decizia lui Iohannis, numind-o un „element de laşitate” şi comparând-o cu abdicarea unui rege, nu a unui preşedinte.
 
Călin Georgescu a avut o reacţie neutră, subliniind că demisia este un moment important, dar că trebuie analizată în contextul mai larg al situaţiei politice şi sociale din România. În schimb, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a lăudat mandatul lui Iohannis, afirmând că acesta a menţinut România pe o cale pro-dezvoltare şi pro-occidentală.
 
Decizia lui Iohannis nu a scăpat din vizorul presei internaţionale. Citeşte aici primele reacţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici