Iohannis: Lecţie pentru politicienii de la Bucureşti - un proiect de ţară nu e durabil fără unitate

Preşedintele Iohannis a declarat, miercuri, la recepţia organizată cu prilejul Zilei unităţii germane, că lecţia „cea mai preţioasă” la care este bine să ia aminte şi liderii politici de la Bucureşti este că niciun proiect de ţară nu este durabil, dacă nu se bazează pe unitate şi solidaritate.

Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Lecţie pentru politicienii de la Bucureşti - un proiect de ţară nu e durabil fără unitate

Iohannis: Lecţie pentru politicienii de la Bucureşti - un proiect de ţară nu e durabil fără unitate

“Lecţia cea mai preţioasă a zilei de 3 octombrie - la care poate este bine să ia aminte şi liderii politici de aici, de la Bucureşti - este că niciun proiect de ţară nu este cu adevărat durabil şi cu şanse de reuşită dacă nu se întemeiază pe unitate naţională şi solidaritate, înţelese în sensul cel mai bun şi cel mai larg al cuvântului”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că “că aspiraţia la unitate este un atribut naţional puternic impregnat în fibra culturală a românilor şi germanilor deopotrivă”.

“Reflectând asupra acestor lucruri şi privind spre viitor la Centenarul pe care România îl va sărbători în anul 2018, nu pot să nu remarc faptul că aspiraţia la unitate este un atribut naţional puternic impregnat în fibra culturală a românilor şi germanilor deopotrivă. Departe de a fi un semn al trecutului, sunt pe deplin convins că sentimentul unităţii care ne caracterizează atât de profund este resursa care animă dorinţa noastră comună de a trăi într-o Europă puternică şi unită”, a spus Iohannis.

Preşedintele a spus că relaţia româno-germană este solidă, de natură strategică şi fundamentată pe “multe realizări tangibile” şi pe dorinţa de a construi împreună un viitor european mai bun. Klaus Iohannis a afirmat că anul acesta este sărbătorit şi un sfert de secol de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa, aniversare dublată de alte două - 50 de ani de la restabilirea legăturilor diplomatice şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sub Preşedinţia germană, Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene.

Iohannis a afirmat că minoritatea germană din România a jucat şi joacă un rol important în evoluţia şi maturizarea societăţii româneşti. “Totodată, de mai mulţi ani, Germania este principalul partener comercial al României (...) şi un actor deosebit de valoros pe piaţa românească. Îmi doresc ca aceste transformări să genereze în anii ce vin noi modalităţi de afirmare a cooperării politice româno-germane”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele susţine că locul legitim României în UE este alături de motorul franco-german al Uniunii Europene. “Potenţialul pe care această formulă de cooperare îl are este vast, mai ales într-o perioadă în care devine stringentă implicarea tuturor forţelor care susţin în mod real cauza integrării europene. De aceea, o repet şi astăzi: România este pregătită să facă parte din nucleul relansării proiectului European”, a conchis şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici