- Home
- Politic
- IAŞI, (11.05.2019, 14:21)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, mesaj de susţinere pentru profesori: Dacă nu îi dai unul dascăl bani pentru un trai decent, rămân în sistem doar cei slabi/ Orban: Dacă educaţie nu este, nimic nu este
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă la Iaşi, că în cazul în care un profesor nu primeşte bani suficienţi pentru a avea un trai decent, atunci rămâi în sistemul educaţional doar cu cei care profesează din pasiune, „entuziaştii şi cei slabi care nu găsesc în altă parte”.
Urmărește
275 afișări
Iohannis: Dacă nu îi dai unul dascăl bani pentru un trai decent, rămân în sistem doar cei slabi
„De ce nu rămân mai mulţi tineri bine pregătiţi în sistem? Am avut acum mai mulţi ani un director de şcoală cu care am discutat în mod surprinzător de deschis pentru vremurile acelea şi am pus aceeaşi întrebare. Omul a spus un lucru simplu, noi am întrebat de ce sunt aşa puţini tineri. El a zis că atâta vreme cât nu îi dau unui dascăl suficient pentru a-şi întreţine familia nu va dori să devină dascăl. Sunt foarte puţini care au şansă să meargă să îşi exercite hobby-ul lor dar să fie şi bine plătiţi. Majoritatea oamenilor merg la serviciu ca să câştige bani ca să trăiască decent. Dacă unui dascăl nu îi dai bani să trăiască decent, rămân în sistem entuziaştii şi cei slabi care nu găsesc în altă parte”, a declarat Klaus Iohannis, la Forumul Educaţiei 2019, o dezbatere pe marginea proiectului „România Educată”, sâmbătă la Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Preşedintele României a adăugat că atunci când era profesor de fizică nu i-au ajuns niciodată banii pentru un trai decent.
„Că nu e singura motivaţie şi argument, e iarăşi adevărat, dar nu poate să îmi explice nimeni că nu este un argument. Dacălii vor să vadă cum pot construi o carieră, dar să conteze. În momentul de faţă cred că este aproximativ cum a fost pe vremea mea, termin universitatea, te duci la şcoală, dai gradul I, gradul II. M-am trezit cu gradul I. Tot nu mi-au ajuns banii niciodată, nu interesa pe nimeni că am gradul I. Am făcut şi eu şi m-am trezit cu gradul I că e slab, tot nu mi-au ajuns banii niciodată şi în loc să se consolideze statutul dascălului în societate. Au apărut între timp tot felul de contra modele, în special pe televiziuni, în anii 90, care dintr-o data ne transformau în caricaturi. Spuneai că eşti dascăl, lumea râdea că şi cum ai zis un banc. Contează să fii respectat şi că şi dascăl să ieşi pe stradă să zici da domne sunt dascăl, am gradul I, contează că stătut şi carieră”, a completat şeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că este important statutul social pe care îl are un profesor, precum şi materialele didactice pe care le are la dispoziţie un profesor. El a oferit ca exemplu cazul unui profesor de fizică, precizând că acesta „se simte mai bine atunci când merge la şcoală şi are un laborator care să fie dotat cu ceva mai mult decât două sârme”.
„Statutul social contează. Contează să fii respectat şi ca şi dascăl să ieşi pe stradă să zici - da dommnule sunt dascăl, am gradul I, contează ca statut şi carieră. Majoritatea dascălilor sunt foarte enervaţi când li se cer verzi uscate. Sistemul în interior trebuie bine organizat şi atunci deja ne apropiem de ceva care poate să funcţioneze, pentru că niciun dascăl nu îi place să meargă la şcoală şi să aibă impresia că sistemul îşi bate joc de el. El vrea un sistem care îl ajută, care îi pune la dispoziţie materiale didactice şi posibilităţi. Contează şi dotarea materială. De exemplu, un profesor de fizică, aşa cum am fost eu, se simte mai bine atunci când merge la şcoală şi are un laborator care să fie dotat cu ceva mai mult decât două sârme”, a conchis Iohannis.
Orban: Dacă educaţie nu este, nimic nu este. S-au fabricat universităţi prin decizii politice
Ludovic Orban a declarat că orice Guvern serios trebuie să aibă în vedere educaţia şi susţinerea procesului educaţional. Preşedintele PNL a adăugat că au fost fabricate universităţi, pe bandă rulantă, prin decizii politice, altele decât cele de stat.
„Dacă educaţie nu este, nimic nu este. Preocuparea oricărui Guvern serios, a oricărei autorităţi locale serioase din România trebuie să fie pentru educaţie, pentru a susţine procesul de educaţie, nevoile care există în sistemul de educaţie, evoluţia permanentă a sistemului de educaţie. O să spun un lucru care poate n-o să le placă la unii, s-au fabricat universităţi prin decizii politice, atât universităţi de stat cât şi universităţi private, pe bandă rulantă, după Revoluţie şi din păcate, mulţi dintre cei pe care îi vedem astăzi în capul trebii sunt produsele acestor universităţi, cu diplome făcute pe puncte de oameni care nici măcar nu au trecut pe la cursuri, de oameni care faultează limba română în fiecare apariţie publică, de oameni care nu au o minimă înzestrare intelectuală şi un minim bagaj de cunoştinţe care să le permită să înţeleagă un fenomen de ansamblu dintru-un domeniu sau altul al societăţii”, a afirmat Ludovic Orban, la Forumul Educaţiei 2019, o dezbatere pe marginea proiectului „România Educată”, care a avut loc sâmbătă la Iaşi.
„Trebuie să readucem competenţa, meritocraţia, trebuie să readucem profesionalismul în toate sectoarele publice din România, iar misiunea principală în acest proces de readucere a României într-o situaţie de normalitate, îi aparţine în primul rând sistmului de educaţie, iar în ceea ce ne priveşte pe noi este preocuparea noastră de căpătâi”, a completat liderul liberalilor.
La dezbaterea de la Iaşi au mai participat Ludovic Orban, precum şi câţiva dintre candidaţii PNL la europarlamentare, printre care se numără Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Adina Vălean. Au mai fost prezenţi şi alţi liberali din conducerea partidului.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Iohannis: Pesediştii vorbesc prostii de summit / Infractorul-şef zice că Iohannis reprezintă interese străine. Corect ar fi fost: Iohannis reprezintă interese străine PSD, dar reprezintă interesele românilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate