Iohannis: Ne îndreptăm către un Guvern PNL/ Ziua în care Opoziţia trebuie să formeze un nou Guvern. Orban, varianta de premier/ USR vrea Guvern de tranziţie/ UDMR are mai multe variante/ Pro România ar accepta să intre la guvernare LIVE TEXT

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că ”ne îndreptăm spre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL”. El a mai spus că PSD ”nu a înţeles nimic şi a chiulit” de la consultări. Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele parlamentare, în vederea formării unui nou Guvern, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură prin care i-a fost retrasă încrederea Cabinetului Dăncilă. Chiar dacă iniţial liderul PSD Viorica Dăncilă anunţase că social-democraţii vor participa la consultările de la Cotroceni, ulterior aceasta a spus că a anunţat că PSD nu va mai merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre.

Urmărește
10193 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Ne îndreptăm către un Guvern PNL/ Ziua în care Opoziţia trebuie să formeze un nou Guvern. Orban, varianta de premier/ USR vrea Guvern de tranziţie/ UDMR are mai multe variante/ Pro România ar accepta să intre la guvernare LIVE TEXT

Consultări, în ritm alert. Ziua în care Opoziţia trebuie să formeze un nou Guvern. PNL îl propune premier pe Ludovic Orban/ USR vrea Guvern de tranziţie/ UDMR are mai multe variante/ Tomac propune premier din PMP/ PSD, marele absent LIVE TEXT

UPDATE 14.30 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că ”luni, cel târziu marţi” va desemna un nou prim-ministru. El a ţinut să precizeze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD” pentru şefia Guvernului.

”Ieri a trecut moţiunea de cenzură şi a picat Guvernul Dăncilă, un guvern eşuat şi derutat. Este foarte bine aşa, că a trecut moţiunea de cenzură. Astăzi am convocat prima rundă de consultări cu partidele şi ca să încep cu sfârşitul, PSD a confirmat că nu a înţeles nimic, au lipsit de la consultări, adică au lipsit nemotivat, adică au chiulit. E nevoie urgent să fie un guvern de tranziţie. De ce spun că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern? Fiindcă orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România şi pentru români”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că preferă un guvern politic, nu unul tehnocrat.

”Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. Astăzi s-au prezentat partidele şi PNL, care a venit primul la ora 11.00, a spus clar şi răspicat, PNL e dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunţă un parcurs dificil. Celeltalte formaţiuni care au venit, toate au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Aşa că este destul e clar de pe acum că ne îndreptăm spre un guvern PNL, sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanţe”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Iohannis exclude varianta anticipatelor până la prezidenţiale. Citeşte continuarea

 

UPDATE 14.20 Călin Popescu Tăriceanu: Optăm pentru o formulă de guvern monocolor PNL

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, că ALDE susţine formarea unui nou Guvern format doar din PNL, partidul care a iniţiat moţiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Viorica Dăncilă.

"Am vorbit despre configuraţia viitorului Guvern şi problema oportunităţii alegerilor anticipate. I-am prezentat preşedintelui punctul nostru de vedere, discutat în această dimineaţă în cadrul Biroului Politic Executiv al ALDE. Acest punct de vedere vizează acordarea sprijinului pentru un guvern care urmează să se constituie. În mod firesc, aş spune, acest Guvern ar trebui să fie asumat de PNL, care a iniţiat moţiunea de cenzură şi care ar trebui să dea şi prim-ministrul. Şi urmează, după desemnarea oficială de către Preşedintele României a candidatului la funcţia de premier, ca să se realizeze discuţii negocieri pentru obţinerea unei susţineri în Parlament. Nu ne interesează intrarea într-un nou guvern. Optăm pentru o formulă de guvern monocolor PNL", a afirmat senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta este convins că preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna un premier din partea PSD.

"Am convigerea categorică că preşedintele nu va mai desemna un premier din partea PSD, în care joacă rolul principal, cel puţin din punct de vedere numeric, în formarea unui guvern. Deci aceste considerente cred că sunt foarte clare şi nu ne interează nici guvernarea", a spus Tăriceanu.

 

UPDATE 13.50 Daniel Constantin: Dacă ni se cere să fim în Guvern, nu ne dăm la o parte

Prim-vicepreşedintele Pro România Daniel Constantin a declarat, după consultările de vineri cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, că nu exclud intrarea într-un nou Guvern dacă i se va cere partidului să facă parte din noul Executiv.

"Dacă se va face o majoritate parlamentară pentru a declanşa procedura de alegeri anticipate, suntem favorabili acestei idei. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate nu se pot organiza mai devreme de lunile mai-iunie, atunci când avem şi alegeri locale. Din punct de vedere guvernamental, nu am înaintat o propunere în faţa domnului Iohannis. Suntem realişti şi ne-am manifestat disponibilitatea de a contribui prin voturile noastre pe care le avem din ce în ce mai mult pentru stabilitatea politic a ţării. Ne-am manifestat dorinţa ca o nominalizare pentru viitorul prim-ministru să fie făcută cât mai repede. Am înţeles că există disponibilitate pentru aceste lucru. Urmează ca preşedintele să prezinte un calendar exact. N-am spus că vrem să fim în Guvern. Dacă ni se va cere, nu ne dăm la o parte. Credem că avem cei mai buni profesionişti care să conducă ministerele şi Guvernul. Dar nu este o condiţie pentru a susţine un viitor Guvern", a spus, vineri, Daniel Constantin, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

Constantin a afirmat că Pro România o poate propune pe Corina Creţu pentru un nou mandat de comisar european din partea României.

"Avem o propunere pentru desemnarea comisarului european. Credem că persoana care ar putea să treacă foarte repede prin comisiile Parlamentului European şi să fie validată în plen este Corina Creţu", a afirmat deputatul.

Din delegaţia grupului parlamentar PRO Europa care a participat la consultări au făcut parte şi Gabriela Podaşcă, Vladuca Oana Silvia, Ion Mocioalcă şi Nicolae Băniciou.

 

UPDATE 13.20 Eugen Tomac: I-am propus preşedintelui să ia în calcul numirea unui premier din PMP

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, să ia în considerare numirea unui premier din PMP. Tomac a declarat că priorităţile noului Guvern ar trebui să fie alegera primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale.

"Este esenţial ca viitorul Guvern să aibă printre priorităţile sale din primele zile de mandat o ordonanţă de urgenţă privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, lucru pe care l-am comunicat preşedintelui Iohannis, eliminarea pensiilor speciale, pentru că ele sunt un furt. Este important ca viitoarea majoritate parlamentară care va investi un nou Guvern să-şi asume şi adoptarea legii care se află în Parlament cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300. Pentru noi este esenţial ca viitorul Guvern este să aibă un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. Pentru a armoniza toate sensibilităţile partidelor parlamentare, i-am propus domnului preşedinte să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru din cadrul PMP. Fără voturile PMP Dăncilă rămânea astăzi la Palatul Victoria. Pentru noi, cea mai bună opţiune la ora actuală este să vină un premier din partea PMP", a declarat Eugen Tomac.

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a spus că Eugen Tomac este potrivit pentru funcţia de premier, deoarece "are toate calităţile necesare".

De asemenea, Eugen Tomac nu crede că vor fi organizate alegeri anticipate.

"Credem că în România nu se vor organiza alegeri anticipate pentru că situaţia se repetă şi n-aş vrea criza guvernamentală să se încheie ca în 2009, după alegerile prezidenţiale, după cel de-al doilea tur", a declarat politicianul.

 

UPDATE 13.00 Anunţul Preşedinţiei: Iohannis face declaraţii de presă, după consultările cu partidele

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, vineri, la ora 14.30, după consultările cu partidele parlamentare pe tema formării unui nou Guvern, informează Administraţia Prezidenţială.

 

UPDATE 12.30 PMP, al patrulea partid care discută la Cotroceni cu Klaus Iohannis

Delegaţia PMP este a patra care discută cu preşedintele Klaus Iohannis, vineri la Cotroceni, despre posibilitatea formării unui nou Guvern. Aceasta este formată din preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac şi deputaţii Marius Paşcan, Cătălin Cristache, Cătălina Bozianu şi Cornel Samartinean.

 

UPDATE 12.20 Kelemen Hunor anunţă formulele de Guvern propuse lui Iohannis. Premier UDMR, o variantă

Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, că UDMR a propus mai multe variante de Guvern preşedintelui Klaus Iohannis, un premier din Uniune, un prim-ministru independent, nu tehnocrat, susţinut politic şi variata Ludovic Orban şef al Executivului.

„Am dat curs invitaţiei domnului preşedinte şi am prezentat ce credem noi despre cele două teme propuse. Anticipate şi Guvern. În primul rând, noi credem că nu trebuie să pierdem nicio zi. E nevoie de rectificare ca să putem închide anul, la nivel instituţiilor. Un guvern care va funcţiona 12 luni de zile. Nu va face altceva decât o administrare corectă, fără excese, extravaganţe şi fără OUG în niciun domeniu. Prima opţiune este un premier din UDMR. Nu am făcut o nominalizare, fiindcă vrem să vedem ce crede dl Iohannis. După alegeri se formează iar Guvernul validat în Parlament. A doua opţiune un premier independent, nu tehnocrat, care va avea un guvern politic susţinut de partide din opoziţie, care gestionează ţara până în decembrie anul viitor. Ultima soluţie de rezervă, un Guvern condus de preşedintele PNL Ludovic Orban”, a afirmat Kelemen Hunor, vineri, la Cotroceni.

Liderul UDMR a reiterat faptul că nu susţine varianta alegerilor anticipate, precizând că cei care sprijină această variantă sunt inconştienţi, pentru că nu ar mai putea fi un buget aprobat.

„Noi nu credem în varianta anticipatelor dintr-un singur motiv: ar însemna ca actualul Guvern să rămână interimar până în luna mai şi nu se va face buget până în luna iunie a anului viitor. Înseamnă că nu vom avea buget. Să arunci ţara într-o astfel de criză financiară, înseamnă că eşti inconştient”, a explicat Kelemen.

 

UPDATE 12.00 Kelemen: Alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluţii

Alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluţii şi ar aduce mai multe vulnerabilităţi şi probleme, spune preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. În opinia acestuia, cei care acum vor alegeri anticipate nu doresc ca România să aibă buget până în mai-iunie anul viitor.

Kelemen Hunor a declarat vineri, corespondentului MEDIAFAX, că dacă cineva doreşte în acest moment alegeri anticipate, de fapt nu doreşte să aibă România buget până în mai-iunie anul viitor.

„Legat de alegerile anticipate, noi avem o singură problemă uriaşă, care este legată de buget. Dacă cineva doreşte în acest moment alegeri anticipate, de fapt nu doreşte să aibă România buget până în mai-iunie anul viitor. Nu se poate dizolva Parlamentul înainte de decembrie fiincă vin alegerile prezidenţiale, până se validează rezultatul, până preşedintele depune jurământul, undeva în decembrie, s-ar putea dacă ar exista premisele pentru a dizolva Parlamentul. Ar fi alegeri în februarie- martie, până se validează noul Parlament, până vom avea un Guvern, până se vine cu proiectul de buget suntem în mai, iar pentru alegerile locale riscăm să nu avem buget, ceea ce ar fi o aventură iresponsabilă şi nu trebuie asumat aşa ceva. Eu cred că alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluţii, ar aduce mai multe vulnerabilităţi şi probleme, şi îi vom spune asta preşedintelui Iohannis la consultări”, a spus Kelemen.

Kelemen a precizat că rămâne varianta unui guvern asumat de cineva, care să fie unul de tranziţie pentru un an.

Şi Călin Popescu Tăriceanu spunea, joi, că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate şi criză politică.

 

UPDATE 11.56 USR, al doilea partid care discută la Cotroceni cu Klaus Iohannis

Barna: România are nevoie de un nou Guvern care să aibă ca obiectiv alegerile anticipate

Dan Barna a declarat, la finalul discuţiilor cu Klaus Iohannis, că a vorbit cu şeful statului despre necesitatea unui nou Guvern care să aibă ca obiectiv principal organizarea alegerilor anticipate în luna februarie sau martie a anului viitor.

„S-a discutat despre necesitatea unui nou Guvern. Guvernul Dăncilă a fost demis de către Parlament şi România are nevoie de un nou Guvern, care să aibă ca obiectiv realizarea de alegeri anticipate în februarie-martie anul viitor, obiectiv despre care USR vorbeşte de mai bine de un an de zile”, a afirmat Dan Barna, vineri, după încheierea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni.

Delegaţia USR a fost a doua care discută cu preşedintele Klaus Iohannis, vineri la Cotroceni despre posibilitatea formării unui nou Guvern.

Din delegaţia USR fac parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion şi Iulian Bulai.

 

UPDATE 11.50 Orban: Voi prezenta o listă a Cabinetului numai după o decizie în PNL şi discuţiile cu alte partide

Ludovic Orban a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că o listă a noului Cabinet va fi făcută publică numai după ce va exista o decizie în forurile statutare ale PNL şi după ce vor fi purtate discuţii cu alte partide.

Am prezentat preşedintelui României Klaus Iohannis mandatul acordat de PNL, în cadrul consultărilor constituţionale, după căderea Guvernului PSD. Poziţia PNL e foarte clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord pentru anticipate, noi susţinem revenirea la popor, încredinţarea cât mai rapidă cetăţenilor români a posibilităţii de a decide un nou Parlament. În cazul în care nu e posibil acest lucru şi dacă ioahnnis ne solicită să formeze guvernul, PNL este pregătit să formeze un guvern în jurul PNL. Voi prezenta public o listă a Cabinetului numai după numai după o decizie a forului statutar al PNL şi a discuţiilor cu alte partide”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, cu Klaus Iohannis.

Întrebat dacă PNL e dispus să formeze un Guvern cu PMP, UDMR, Ludovic Orban a răspuns: „Suntem la debutul consultărilor. Vom urmări poziţiile exprimate de partidele politice. Sigur că din partea noastă există disponibilitate la dialog, cooperare, noi ne dorim ca formaţiunile politice care au contribuit la căderea PSD să continue un proiect comun”.

Chestiona dacă PNL ar fi de acord să facă parte din Guvern şi cei din Pro România, Orban a replicat: „Am văzut că au alte planuri pe moment. Vom vedea”. 

 

UPDATE 11.00: Delegaţia PNL, la Cotroceni. Cinci liberali, între care Rareş Bogdan şi Ludovic Orban, faţă în faţă cu preşedintele Klaus Iohannis

Liberalii sunt primii care au intrat, vineri, la consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, în vederea unor discuţii despre formarea unui nou Guvern. Întâlnirea cu PNL a început la ora 11.00.

 Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareş Bogdan şi Florin Cîţu sunt cei cinci liberali care participă la consultările, de vineri, ora 11.00, cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, unde vor discuta despre formarea unui nou Guvern.



Anunţul a fost făcut de Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional (BPN) de vineri, la Parlament. Acesta a adăugat că propunerea de premier va fi el, iar PNL susţine un guvern mai suplu, cu maximul 15-16 ministere.

Aceste chestiuni vor fi transmite şi în discuţiile cu Klaus Iohannis, a mai spus liderul liberalilor.

În şedinţa BPN, Ludovic Orban le-a transmis liberalilor că trebuie să facă o analiză, o fotografie a situaţiei la zi după măsurile guvernării eşuate a PSD. Liderul PNL a precizat că situaţia este gravă, deoarece gradul de îndatorare al României este mare, deficitul bugetar la fel.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate.

Klaus Iohannis are consultări, vineri la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea formării unui nou guvern şi aflării dacă există un consens între formaţiuni pentru organizarea alegerilor anticipate.

Singurii care nu vor fi prezenţi la Cotroceni sunt social-democraţii, deoarece nu a existat un mandat în CEx pentru a participa la consultări, a anunţat, joi seară, Viorica Dăncilă.

"Voi convoca partidele parlamentare mâine, la prima rundă de consultări, începând cu ora 11.00", a anunţat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate, a anunţat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

„PSD nu merge la consultările de la Cotroceni. Sper că nimeni nu va trece peste decizie”

Viorica Dăncilă a anunţat că PSD nu va merge la consultările de vineri, de la Cotroceni, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Liderul PSD a adăugat că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.

Calendarul consultărilor de la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern

„Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă joi.

Şeful statului a mai spus că „cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate”. El a precizat că acest lucru nu poate fi realizat dacă nu există un consens al formaţiunilor parlamentare actuale.

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii PNL sunt convocaţi la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30.

Reprezentanţii grupului parlamentar Pro-Europa sunt convocaţi la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, aleşii minorităţilor naţionale începând cu ora 14.00, iar social-democraţii de la 14.30.

PNL va avea un Biroul Politic Naţional (BPN), vineri, de la ora 9.00, în care liberalii vor stabili strategia la consultările de la Palatul Cotroceni cu şeful statului. Ludovic Orban a afirmat, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament că rămâne varianta de premier, după cum a fost stabilit în forurile staturare ale partidului.

Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susţinut că îi va cere lui Klaus Iohannis să îşi asume rolul de mediator şi mandatul pe care îl are conform Constituţiei.

Din delegaţia USR vor face parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion şi Iulian Bulai.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, întrebat dacă Uniunea îl va susţine pe Ludovic Orban în funcţia de premier, că rămâne de văzut.

„Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuţii. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu ştim dacă vom susţine sau nu vom susţine şi pe cine, fiindcă nu au existat discuţii aplicate. Atâta ştim că Ludovic Orban doreşte să fie prim-ministru, dar de la dorinţă până la putinţă e o cale lungă sau mai puţin lungă, dar care trebuie parcursă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Kelemen Hunor.

Referitor la formarea unui nou Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că înainte şeful statului ar trebui să vadă cum poate să articuleze o majoritate parlamentară, care să aprobe mandatul viitorului prim-ministru. Liderul ALDE a mai spus că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate şi criză politică.

Din delegaţia PMP care va fi prezentă la Cotroceni, vineri, fac parte liderul partidului Eugen Tomac, liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan şi deputaţii Cătălin Cristan, Cătălina Bozianu, Cornel Sămărtinean.

Liderul Pro România Victor Ponta le-a propus foştilor colegi, parlamentari ai PSD, să reconstruiască o guvernare precum cea promisă anul 2016. Acesta a adăugat că partidul va avea trei propuneri de premier, iar el nu va fi una dintre ele deoarece Klaus Iohannis nu îl va numi pe el.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici