Iohannis: Nu am date privind implicarea SRI în procesul de justiţie. Cine are dovezi să mi le dea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la TVR, că nu are niciun fel de date care să îi arate că SRI ar fi implicat în afara limitelor legale în procesul de justiţie şi a spus că cine are dovezi concrete în acest sens ar face bine să i le pună la dispoziţie.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu am date privind implicarea SRI în procesul de justiţie. Cine are dovezi să mi le dea

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat dacă va media un eventual conflict între SRI şi justiţie, aşa cum i-au cerut anumite asociaţii de magistraţi, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Dacă CSM îmi solicită acest lucru, cu siguranţă că o s-o fac. Dar deocamdată CSM nu mi-a solicitat o astfel de intervenţie şi la momentul acesta nu am niciun fel de date care să-mi arate că SRI s-ar fi implicat peste sau în afara limitelor date de lege în procesul de justiţie".

"Dacă cineva din aceste asociaţii are dovezi concrete, atunci sigur ar face foarte bine să mi le pună la dispoziţie, dar vorbim de lucruri clare, nu de anumite afirmaţii care se fac în talk show-uri la televizor. Dacă cineva are probe pentru aşa ceva, atunci ar fi un lucru destul de serios sau foarte serios, ca să nu mă exprim greşit, şi care trebuie analizate în primul rând de către CSM, care e garantul independenţei justiţiei în România", a mai spus Iohannis la TVR.

Întrebat dacă a existat o decizie a CSAT privind monitorizarea de către SRI a cazurilor de coruptie până la o soluţie finală, după cum a susţinut Traian Băsescu, Klaus Iohannis a afirmat că, de când este el preşedinte, "astfel de chestiuni nu au fost discutate în CSAT". "Dar, în măsura în care CSM sesisează preşedintele României sau CSAT cu anumite chestiuni foarte concrete, eu sunt foarte deschis să vedem cum se poate analiza, cum se poate verifica pentru a face lumină. Interesul meu e să nu existe dubii în aceste speţe", a declarat şeful statului.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ”să verifice toate activităţile Serviciului Român de Informaţii în justiţie şi să ia măsuri pentru restabilirea legalităţii şi angajarea răspunderii celor vinovaţi de încalcarea limitelor prevăzute de lege”.

”Solicitarea judecătorilor vine după ce generalul SRI Dumitru Dumbravă a spus într-un interviu că, în baza unei nou «concept integrat» de combaterea a corupţiei, instanţele de judecată au devenit pentru SRI «câmp tactic», unde în prezent Serviciul îşi menţine «interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze». De asemenea, afirmaţia generalului Dumbravă a fost întărită de actualul director al Serviciului Român de Informaţii, EduardEduard Hellvig a spus că serviciul urmăreşte procesele ca «să nu existe persoane cum au fost în trecut judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român şi au avut alte preocupări decât a servi statul român». Judecătorii consideră că prin această implicare activă în procesul judiciar, Serviciul Român de Informaţii îşi depăşeşte atribuţiile şi încalcă Constituţia şi legile României, discreditând intregul sistem de justiţie”, arată UNJR, care i-a transmis preşedintelui o scrisoare cu aceste solicitări.

Reprezentanţii UNR mai susţineau că ”efectele unui acest tip de acţiune sunt devastatoare”.

În 18 mai, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi, implicit, corectitudinea actului de justiţie". Solicitarea judecătorilor a fost făcută în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat ca instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI, şi că "în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

În urma acestei solicitări, Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în 26 mai, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a fi făcute verificări cu privire la posibila afectare a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către Serviciul Român de Informaţii.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, făcând referire la afirmaţiile şefului Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, că nu a înţeles la ce se referă noţiunea de "câmp tactic", urmând ca inspectorii judiciari să clarifice declaraţiile lui Dumbravă.

"Noi, în cadrul CSM, nu am înţeles foarte bine această noţiune de 'câmp tactic'. Nu contest buna credinţă a domnului Dumitru Dumbravă, dar sunt nişte lucruri pe care Inspecţia Judiciară va trebui să le clarifice în perioada imediat următoare", afirma Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Referitor la prezenţa agenţilor sub acoperire în rândul magistraţilor, ministrul Justiţiei spunea că "legea este foarte clară, legea nu permite aşa ceva".

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul şedinţei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor, potrivit reprezentanţilor CSM.

Decizia a venit tot ca urmare a solicitării Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), care ceruse CSM să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură şi, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici