- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Nu e nevoie de niciun Parlament şi de niciun Guvern care să reglementeze chestiuni locale
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu este nici treaba Parlamentului, şi nici a Guvernului de a iniţia proiecte care privesc probleme locale, referindu-se la recenta iniţiativă legislativă privind vehiculele parcate neregulamentar.
Klaus Iohannis (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Parlamentul şi Guvernul "ar face foarte bine să se abţină" de la iniţiative legislative care privesc probleme locale, cum sunt gestionarea problemei câinilor comunitari sau ridicarea autovehiculelor parcate neregulementar.
"Una din cauzele pentru care administraţia în România funcţionează prost şi foarte prost este implicarea nivelurilor care nu au ce căuta. După părerea mea, aceste chestiuni, ridicarea maşinilor, curăţenia în oraş, gestionarea câinilor comunitari, numărul de creşe şi aşa mai departe este o problemă a comunităţii - punct. Nu au ce căuta nici Parlamentul, nici Guvernul şi, după părerea mea, ar face foarte bine să se abţină de la astfel de iniţiative legislative. Noi avem un sistem de gestionare a câinilor care funcţionează bine, este gândit local şi pus în practică local. Iată că iarăşi există o iniţiativă în Parlament care vrea să hiper reglementeze chestiunea. Avem un sistem de ridicare a maşinilor care de câţiva ani funcţionează, dă rezultate, este ok. Iată că s-au găsit parlamentari care, din motive probabil lesne de înţeles, au impresia că trebuie să hiper reglementeze şi acest domeniu", a spus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a afirmat că electoratul decide dacă administraţia locală a rezolvat sau nu bine aceste probleme.
"Noi trăim într-o ţară unde lucrurile de bază fie nu sunt reglementate, fie sunt hiper reglementate. Lipseşte acea atitudine normală în altă parte, de a lăsa lucrurile care pot fi rezolvate local să fie rezolvate local. Şi dacă într-un loc se rezolvă bine şi primarul cu consiliul local au făcut o treabă bună, vor fi realeşi, iar dacă în altă parte nu se rezolvă, nu vor fi realeşi şi atât. Nu este nevoie de niciun Parlament şi de niciun Guvern să reglementeze aceste chestiuni. Ei au alte treburi de reglementat, chestiuni de importanţă naţională", a spus Iohannis.
Anul trecut, în municipiul Sibiu au fost ridicate 2.635 de vehicule parcate neregulamentar, fiind încheiate 2.375 de procese-verbale de contravenţie. Suma totală încasată la bugetul local din această activitate a fost de 1,3 milioane de lei.
Senatul a adoptat tacit, în 10 aprilie, o iniţiativă legislativă care prevede ca vehiculele parcate neregulamentar să fie ridicate şi depozitate în locuri special amenajate doar dacă reprezintă un obstacol pentru circulaţie, opturează traficul rutier sau accesul în instituţiile publice.
Propunerea legislativă privind ridicarea şi depozitarea vehiculelor staţionate neregulamentar îi are ca iniţiatori pe senatorii PSD Laurenţiu Coca, Alexandru Cordoş, Dan Şova, ope senatorul independent Ion Toma, deputaţii independenţi Tudor Ciuhodaru şi Oana Niculescu-Mizil, deputaţii PSD Marian, Florentin Gust, Florin Luca, Claudiu Manda, Adrian Mocanu, Andrei Steriu şi Costin Vasilică.
În proiect se arată că ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate reprezintă o "măsură excepţională", luată în cazul vehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie, să optureze traficul rutier sau accesul în instituţiile publice.
Potrivit iniţiativei legislative, parcarea neregulantară în altă situaţie ar urma să se sancţioneze numai cu amendă.
În expunerea de motive, autorii proiectului arată că ridicarea maşinilor a devenit o reală problemă la nivel naţional şi că zilnic sunt ridicate mii de maşini pentru parcare neregulamentară, în condiţiile în care nu există suficiente locuri de parcare.
Iniţiatorii mai propun ca sumele încasate ca urmare a ridicării şi depozitării vehiculelor să constituie venituri la bugetele locale şi să fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare şi pentru achiziţionarea de utilaje speciale pentru pentru ridicarea şi depozitarea vehiculelor parcate neregulamentar.
O altă prevedere stabileşte că solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport şi depozitare de către firme private este interzisă.
În propunerea legislativă se mai prevede ca, în cazul în care, deşi parcat într-un spaţiu public amenajat, vehiculul staţionează o perioadă mai mare de şapte zile calendaristice, fără a fi mişcat, acest spaţiu să fie considerat abuziv ocupat, vehiculul urmând a fi ridicat, transportat şi depozitat.
Iniţiativa legislativă, care a fost adoptată de Senat în varianta propusă de iniţiatori, va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este decizională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO