- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.11.2015, 14:32)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis nu vrea schimbarea abordării României faţă de refugiaţi după atacurile teroriste din Franţa: Nu avem voie să lăsăm xenofobia să devină relevantă în societăţile noastre - FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în Slovacia, că tragedia din Franţa trebuie luată "ca atare", drept un atac terorist, iar România nu îşi schimbă poziţia faţă de criza refugiaţilor, considerând că trebuie aplicate deciziile luate deja la nivel european.
Urmărește
2285 afișări
Iohannis nu vrea schimbarea abordării României faţă de refugiaţi după atacurile teroriste din Franţa: Nu avem voie să lăsăm xenofobia să devină relevantă în societăţile noastre - FOTO
Şeful statului a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe susţinute alături de preşedintele Slovaciei.
"Tragedia de la Paris trebuie luată ca atare. Este un atac terorist împotriva Franţei, pe fondul unui val imens de refugiaţi care vin să caute siguranţă pentru ei şi pentru familiile lor în Europa. (...) Nu avem voie să lăsăm să fie distrus ţesutul social al statelor noastre, nu avem voie să lăsăm xenofobia, ultranaţionalismul, şovinismul să devină relevante în societăţile noastre. În nici un caz nu avem voie să lăsăm această frică să ducă la stigmatizarea unor colectivităţi religioase care nu au nici o vină în această chestiune. Pericolul este mare, dacă lăsăm în societăţile noastre să apară astfel de stigmatizări revin umbrele trecutului a căror sfârşit îl comemorăm prin eroi căzuţi unde mergem mâine la Zvolen. Este foarte periculoasă o reabordare de acest tip şi data trecută, ştim bine, că a dus la cea mai groaznică conflagraţie mondială", a spus Iohannis, întrebat dacă Bruxelles-ul ar trebui să-şi schimbe abordarea după atacurile din Franţa, mai ales în privinţa cotelor obligatorii de refugiaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Iohannis a subliniat că România nu a fost şi nu este stat ţintă pentru aceşti refugiaţi, însă abordarea UE trebuie să fie că terorismul are urmări extrem de grave "doar dacă reacţia este frica". În schimb, ţările europene şi ale lumii trebuie să rămână solidară şi să lupte împotriva acestui fenomen terorist, însă fără a se ajunge la "stigmatizarea unor colectivităţi religioase care nu au nicio vină în această chestiune".
"Trebuie să mergem mai departe, trebuie să rămânem solidari, trebuie să continuăm munca începută în Consiliul European, în Comisia Europeană, să punem în practică lucrurile care au fost hotărâte deja", a spus preşedintele.
Şeful statului a arătat că aceste decizii vizează sprijinul pentru ţările de tranzit ale refugiaţilor, dar şi ajutor pentru ţările de origine ale acestei crize, unde trebuie găsite soluţii.
Pe de altă parte, întrebat dacă România va lua măsuri similare ca Slovacia, care, prin vocea premierului, a anunţat că va monitoriza populaţia musulmană după atacurile teroriste, Iohannis a negat, spunând că România nu va lua niciodată astfel de măsuri.
"Populaţia musulmană la noi nu va fi supervizată. Noi respectăm minorităţile etnice şi religioase în România", a spus preşedintele.
Preşedintele Klaus Iohannis face, miercuri şi joi, o vizită oficială în Slovacia, unde se întâlneşte cu omologul său, Andrej Kiska.
Preşedintele va participa, miercuri, alături de şeful statului slovac, la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români şi slovaci. Iohannis va avea şi o întrevedere cu premierul Slovaciei, Robert Fico.
Ulterior, Iohannis va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai tinerilor profesionişti români care îşi desfăşoară activitatea în zona Bratislavei.
Joi, Klaus Iohannis, alături de omologul său, vor merge în oraşul Zvolen, unde vor participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la Cimitirul militar al Armatei Române din Zvolen şi va participa şi la ceremonia de decorare a veteranilor slovaci participanţi la luptele de eliberare a teritoriului slovac în cel de-al Doilea Război Mondial. Cinci veterani vor fi decoraţi de preşedintele Sloveniei, alături de Klaus Iohannis. Preşedintele va avea şi o scurtă întrevedere cu veteranii şi cu locuitorii oraşului Zvolen.
Oraşul Zvolen este recunoscut pentru cimitirul eroilor români care au luptat, între 18 decembrie 1944 şi 12 mai 1945, pentru eliberarea Cehoslovaciei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cimitirul a fost construit în 1958, 10.384 de militari români, dar şi ai altor state participante la Al Doilea Război Mondial, fiind înmormântaţi acolo.
Alături de preşedinte, în vizita oficială din Slovacia participă şi consilierii prezidenţiali Leonard Orban, Laurenţiu Ştefan şi Ion Oprişor, precum şi noul ministru de Externe, Lazăr Comănescu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Comănescu a preluat mandatul de ministru de Externe. La ceremonie au participat Iohannis şi Cioloş
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe