- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru Europa
O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru România şi pentru întreaga Europă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European de joi.
Sursa foto: Profimedia
Joi, la Bruxelles au avut loc o reuniune a NATO, o întâlnire a liderilor G7 şi un summit UE.
„Este important pentru noi, în România, fiindcă Flancul Estic este relativ mai puţin populat în partea Mării Negre şi asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezenţă permanentă, şi acest Grup de Luptă va constitui o prezenţă aliată permanentă la noi, la Marea Neagră. Prin aceste mişcări pe care le facem, clar, România va fi mai bine apărată, dar, după părerea mea şi după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung pentru a face Flancul Estic mult mai solid şi mult mai bine apărat”, a spus preşedintele Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
„Summitul NATO a dovedit că în NATO există o abordare unitară. Suntem uniţi şi vom merge uniţi mai departe. A urmat Summitul G7, care a arătat o unitate foarte clară, iar după-amiaza şi în această seară, aici, la Consiliu, cred că am reuşit să dovedim unitate. Am avut un musafir special, Preşedintele Biden a participat la Consiliu în această seară”, a spus Iohannis.
Tema întâlnirilor a fost agresiunea rusă asupra Ucrainei, măsurile luate şi sancţiunile, a spus preşedintele.
„În afară de faptul că am demonstrat unitate, am reuşit să discutăm şi chestiuni legate de felul cum putem să sprijinim Ucraina, în special în zona umanitară, şi aici România deja a demonstrat că ştie ce trebuie făcut şi ştie cum trebuie făcut. Am instalat încă de săptămâna trecută hub-ul de la Suceava, care duce ajutoare din toată Europa, de la instituţii internaţionale, în Ucraina. Noi vom continua să-i primim pe refugiaţii ucraineni şi cu aceste ajutoare umanitare să-i ajutăm pe cei care rămân în Ucraina. În fine, a treia chestiune, şi asta am subliniat-o atât la NATO, cât şi în cadrul Consiliului, Flancul Estic trebuie consolidat. Flancul Estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă”, a spus preşedintele. .
IOhannis s-a referit şi la Republica Moldova „Chiar astăzi am avut o serie întreagă de discuţii, în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova, care sunt probleme acolo şi cum putem să ajutăm. Este într-o situaţie similară şi Georgia, este într-o situaţie complicată Vestul Balcanilor şi în acest fel am atins subiectele care ne preocupă.
Discuţiile continuă în această seară pe Ucraina şi discuţiile vor continua mâine, cu o temă extraordinar de fierbinte: energie, preţurile pe energie. Nu vom aborda în această seară tema energiei, dar mâine deja dimineaţa vom trece la acest subiect. Trebuie să găsim căi prin care putem să aducem preţurile la un nivel rezonabil şi, pe de altă parte, fiecare stat trebuie să găsească metode prin care să protejeze consumatorii vulnerabili. Pentru noi şi pentru alţii gazul este extrem de important şi, în acest sens, am discutat, de exemplu, cu premierul Bulgariei pentru a afla cum avansează lucrările la interconectorul cu Grecia şi am primit asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă şi vom putea să importăm şi pe aceeaşi linie gaz pentru consumul casnic, dar şi pentru consumul industrial”, a adăugat şeful statului.
Preşedintele a adăugat că nu crede că România va fi afectaată de penuria alimentară. „România are o situaţie bună în ce priveşte agricultura şi credem că nu vor fi probleme, însă, da, este posibil ca sancţiunile pe care le-am hotărât şi de care intenţionăm să ne ţinem să producă şi mişcări la preţuri la alimente”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO