Iohannis participă la summit-ul UE-Africa şi la Consiliul European, care vor avea loc în Malta. Declaraţiile preşedintelui înainte de plecare

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri şi joi, la summit-ul UE-Africa şi la Consiliul European extraordinar, care au loc în Malta, ambele reuniuni având ca temă principală migraţia, şeful statului precizând că România nu şi-a schimbat poziţia faţă de acest dosar.

Urmărește
7970 afișări
Imaginea articolului Iohannis participă la summit-ul UE-Africa şi la Consiliul European, care vor avea loc în Malta. Declaraţiile preşedintelui înainte de plecare

Preşedintele Iohannis transmite o declaraţie de presă la ora 11.30

Prima reuniune va avea loc miercuri, în Malta, reunind liderii Uniunii Europene şi mai multe ţări din Africa.

"Scopul acestei întâlniri este de a găsi cele mai bune căi pentru a opri migraţia", a precizat Iohannis, care a explicat că summit-ul îşi propune să găsească soluţii pentru valul migraţionist care ameninţă sudul Uniunii Europene.

"Este evident că aici avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru ţările africane pentru a fi în situaţia să controlăm şi să îngrădim această migraţie", a spus preşedintele.

Potrivit programului oficial al vizitei, summit-ul va continua şi joi, când preşedintele Iohannis va participa la ceremonia semnării documentului pentru înfiinţarea Fondului Fiduciar pentru Africa (EUTF Africa). Acesta a fost aprobat de Uniunea Europeană pentru a ajuta financiar ţările din Africa în eforturile de a combate efectele fluxului migraţionist.

Joi va avea loc în Malta şi un Consiliu European extraordinar, care va avea ca temă centrală tot migraţia, însă abordarea va fi una "generală", a spus Klaus Iohannis.

"După întâlnirile pe care le-am avut în ultimele luni de zile s-a văzut că este încă nevoie de foarte multă coordonare", a spus preşedintele.

Dosarul migraţiei va fi discutat în contextul nevoii de întărire a controlului la graniţele externe ale Uniunii Europene. "Suntem de părere că trebuie întărite graniţele externe ale UE, şi aici nu vorbim despre graniţele noastre, care funcţionează foarte bine, ci de alte graniţe, pe unde intră fluxul în Europa", a precizat Iohannis.

O altă temă de discuţie va fi legată de gestionarea "hotspot"-urilor unde sunt primiţi şi înregistraţi refugiaţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, la ambele reuniuni, va susţine aceeaşi poziţie a României, care rămâne neschimbată.

"România este solidară cu celelalte state membre UE şi doreşte împreună cu acestea să găsească cele mai bune soluţii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiaţi. România are un control riguros la propriile graniţe şi nu au apărut niciun fel de probleme specifice la noi în ţară", a spus el.

Mai mult, şeful statului a subliniat că România rămâne implicată în multe acţiuni europene şi internaţionale care vizează acest fenomen, precum în Agenţia FRONTEX.

Iohannis a afirmat că, pentru ţările de origine a refugiaţilor, UE va trebui să se implice în procesul de "pacificare", iar, pentru ţările de tranzit, va trebui întărită colaborarea între statele membre pentru a le ajuta să gestioneze la rândul lor fluxul de refugiaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici