- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.08.2015, 14:13)
- Ana Maria Lazăr
Iohannis: Planul de aplicare a Strategiei Naţionale de Apărare şi actualizarea legislaţiei, prioritare
Klaus Iohannis a spus, joi, la o conferinţă pe tema Strategiei Naţionale de Apărare, că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci şi de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI, prioritare fiind planul de aplicare a Strategiei şi actualizarea legislaţiei.
Urmărește
523 afișări
Klaus Iohannis (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
"Am spus mereu că România nu doreşte să fie doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor. Vin în faţa dumneavoastră şi vă spun de această dată că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci şi de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI", a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Conferinţa organizată de Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele a vorbit despre priorităţile privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării, prin care "România şi-a definit direcţia şi viitorul nu doar în raport cu partenerii externi, ci şi cu propriii cetăţeni".
"Personal văd câteva priorităţi până la finele acestui an, toate implicând dialog şi parteneriat între diferite instituţii", a mai spsus Iohannis, adăugând că este necesar un ghid şi un plan de aplicare a Strategiei Naţionale de Apărare, la nivelul tuturor autorităţilor cu atribuţii în domeniu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
De asemenea, până la sfârşitul anului, trebuie unificată, corelată şi actualizată legislaţia din domeniu şi trebuie respectat angajamentul cu privire la creşterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanţe.
"România şi-a asumat angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora. Trebuie să dovedim că, pe lângă apartenenţa noastră la NATO, avem şi capabilităţile necesare pentru a participa la apărarea colectivă. Acordul pentru creşterea la 2% din PIB a bugetului pentru Apărare, semnat de toate partidele, a fost semnalul de responsabilitate pe care România l-a dat către partenerii săi", a mai spus preşedintele.
Citeşte şi: ANALIZĂ: Klaus Iohannis a făcut 20 de deplasări externe în 12 ţări, în primele opt luni de mandat
Citeşte şi: Rise Project: Diferenţe între veniturile din chirii declarate de Iohannis şi cele din contracte / REACŢIA Preşedinţiei
Iohannis a mai spus că România a intrat într-o nouă etapă şi că "sunt lucruri care în aparenta agitaţie politică de zi cu zi pot fi uşor trecute cu vedere, dar care de fapt contează pe termen lung", dar că "societatea românească începe să redescopere dialogul şi echilibrul în locul conflictului".
"Spaţiul politic începe să regăsească exerciţiul dezbaterii, capacitatea de consens şi voinţa de a lăsa de-o parte interese particulare pentru un interes mai mare, cel naţional", a spus şeful statului, potrivit sursei citate.
Preşedintele este de părere că "România nu mai are nevoie de spectacol steril şi de zgomot de fond, ci de maturitate în decizii şi de acord pe obiective mari şi proiecte comune".
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe