- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.07.2015, 12:41)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Politica NATO vizează consolidarea securităţii, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor. România îşi propune să nu fie doar beneficiar de securitate
Politica NATO vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic,iar Alianţa nu doreşte o confruntare cu nimeni şi nici o nouă cursă a înarmărilor, a declarat Klaus Iohannis, precizând că toţi politicienii responsabili trebuie să înţeleagă că nu e în interesul nimănui escaladarea unui conflict.
Urmărește
715 afișări
Iohannis: Politica NATO vizează consolidarea securităţii, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor. România îşi propune să nu fie doar beneficiar de securitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar", a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Şeful statului a menţionat că România a aprobat recent o nouă Strategie Naţională de Apărare, în care Alianţa Nord-Atlantică este privită ca principal garant a securităţii.
"Mă bucur în mod special de faptul că vizita lui Jens Stoltenberg are loc exact în acest context. Am discutat despre cooperarea noastră şi despre activitatea României în interiorul Alianţei, din perspectiva implementării deciziilor summit-ului NATO din Ţara Galilor şi în pregătirea summit-ului NATO de la Varşovia, din vara anului 2016", a spus Iohannis.
Preşedintele a arătat că, în cadrul discuţiilor cu Jens Stoltenberg, a ţinut să apreciez atenţia sporită acordată de NATO pentru reasigurarea flancului estic.
"Am discutat cu domnul secretar general Stoltenberg progresul făcut de România în implementarea planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. Demersul nostru în această privinţă porneşte de la convingerea că România este puternică într-o alianţă puternică", a spus Iohannis.
Şeful statului a mai declarat că a discutat cu Jens Stoltenberg şi despre importanţa continuării politicii porţilor deschise în cadrul NATO.
"Consider binevenită decizia luată la recenta întâlnire a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, care vizează un pachet de măsuri de sprijinire a capabilităţilor de apărare a Republicii Moldova. Am reconfirmat şi cu această ocazie contribuţia semnificativă a României la continuare şi adaptarea misiunii NATO în Afganistan, în spiritul solidarităţii în cadrul Alianţei", a spus Iohannis.
Preşedintele s-a referit şi la vizita pe care o va face, joi, împreună cu Jens Stoltenberg, la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, stabilită în Bucureşti.
"Mă bucur că acest lucru se întâmplă doar la câteva luni după luarea deciziei. Baza de la Deveselu va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an, iar în 2016 va deveni funcţional şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, localizat tot în Bucureşti", a precizat Klaus Iohannis.
Iohannis, după întâlnirea cu Stoltenberg: România îşi propune să nu fie doar beneficiar de securitate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în urma discuţiilor cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România îşi propune să nu fe doar un beneficiar de secruitate, ci şi un furnizor de securitate şi va fi puternic angajată în demersul colectiv al statelor NATO.
”Aşa cum am afirmat şi am asumat şi prin Stretegia Naţională de Apărare, România îşi propune să nu fe doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de securitate în acest context foarte complicat”, a afirmat şeful statului român, în conferinţa de presă comună susţinută alături de oficialul NATO.
Iohannis a precizat că a avut cu Stoltenberg un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din vecinătatea estică a Alianţei, "unde lucrurile s-au deteriorat", discuţiile vizând şi atacurile teroriste şi criza umanitară gravă din nordul Africii.
"Am avut un schimb de opinii în legătură cu evoluţiile de securitate din vecinătate estică a Alianţei, zonă în care situaţia s-a deteriorat de la momentul ultimului summit NATO. În acelaşi timp, ne confruntăm cu atacuri teroriste sângeroase şi cu o criză umanitară gravă în nordul Africii, care ameninţă securitatea partenerilor din sudul Europei. Toate acestea ne obligă, în perspectiva summit-ului de la Varşovia, la o adaptare strategică şi la regândirea viziunii pe termen lung pentru a răspunde eficient ameninţărilor complexe venite atât din est, cât şi din sud", a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai spus că România "va fi puternic angajată, alături de toate statele NATO, în acest demers colectiv". "Avem datoria de a face toate eforturile pentru restabilirea securităţii în regiune şi pentru a sprijini parcursul pro-atlantic şi pro-european al partenerilor noştri din vecinătatea estică", a adăugat Iohannis.
Secretarul general al NATO face joi o vizită oficială în România, în cursul dimineţii fiind primit la Ministerul Apărării Naţionale, de către ministrul Mircea Duşă.
Jens Stoltenberg s-a întâlnit apoi, la Guvern, cu premierul interimar Gabriel Oprea. La finalul întâlnirii, Guvernul a transmis că Oprea a reconfirmat aprecierea României faţă de eforturile NATO şi ale secretarului general pentru consolidarea securităţii Aliaţilor estici şi pentru întărirea dimensiunii de apărare colectivă şi a reiterat angajamentul României privind contribuţiile de substanţă la misiunile şi obiectivele Alianţei Nord-Atlantice, apreciind că o Alianţă puternică, unită şi dotată cu resursele şi voinţa politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii noastre şi a Europei.
Stoltenberg s-a întâlnit în luna ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Klaus Iohannis atunci temele de discuţie referindu-se la finanţarea Armatei, în condiţiile evoluţiilor de securitate din regiune, la baza de la Deveselu şi la prezenţa României în Afganistan. Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe